Ministerul Energiei a elaborat un plan de acțiune pentru a repune companiile energetice pe drumul corect

 •  Economie
632 afişări

Ministerul Energiei a elaborat un plan de acțiune bazat pe o serie de principii, care are ca scop repunerea companiilor energetice românești pe drumul corect.

ca1b4c62-735c-47b4-b16e-e693afcffab0

"În ultimele luni am avut întâlniri cu conducerile companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei, dar și cu alți specialiști reputați în domeniu. Cu toții suntem conștienți că trebuie să facem mult mai mult pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Este nevoie să trasăm linia generală de acțiune care să ne ajute să evităm situații care pun în pericol existența societăților din energie și a locurilor de muncă", a scris duminică, pe pagina sa de facebook, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Conform unui comunicat postat pe site-ul ME, companiile din sectorul energetic sunt vitale pentru securitatea aprovizionării cu energie, însă unele dintre ele trec printr-o situație dificilă generată de lipsa de performanță economică, de risipă financiară și, în anumite cazuri, de lipsă de integritate, iar în câteva situații lipsesc planuri concrete pentru dezvoltarea de viitor și o strategie coerentă de investiții, conform unui comunicat publicat pe site-ul ministerului.

De asemenea, la câteva companii importante, instituțiile abilitate desfășoară în această perioadă investigații care vizează posibile fapte neconforme cu legea.

Pentru a repune aceste companii pe drumul corect, reprezentanții Ministerului Energiei au în vedere un plan de măsuri concrete, ce vizează: implementarea unor proiecții bugetare multianuale și a unor strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung; monitorizarea achizițiilor publice de bunuri și servicii astfel încât acestea să se desfășoare transparent, nediscriminatoriu și eficient; publicarea datelor privind contractele de achiziții publice și sponsorizări/contribuții și beneficiarii acestora, în conformitate cu Ordinul Ministrului Energiei din 2014; structurile de audit intern și control trebuie să aibă suficientă autonomie funcțională astfel încât să poată verifica situațiile care ridică probleme de integritate sau de gestiune defectuoasă a afacerilor; nicio persoană care face obiectul unei cercetări penale nu poate ocupa o funcție de conducere.

De asemenea, măsurile mai vizează: adoptarea de coduri de integritate și etică în afaceri și prevederi clare privind conflictul de interese, pentru a combate nepotismul și a încuraja promovarea exclusiv pe criterii de profesionalism. Rapoartele administratorilor (membri CA) vor conține date privind măsurile de combatere a corupției în cadrul companiei; adoptarea unei strategii de responsabilitate socială față de comunitățile locale, pentru a direcționa contribuțiile financiare către nevoile reale ale acestora, cu beneficii cuantificabile pentru cetățeni; implementarea transparentă a Ordonanței 109 și recrutarea managementului pe criterii stricte de profesionalism. Fiecare companie trebuie să aibă o strategie coerentă de punere în practică a principiilor de guvernanță corporativă; organigramele trebuie redimensionate mai ales în ceea ce privește funcțiile de conducere, pentru a reduce birocrația actului decizional și a nu încărca inutil costurile societății; revizuirea indicatorilor de performanță pentru management și Consilii de Administrație astfel încât acestea să reflecte performanța economică reală dorită de la aceste companii.

AGERPRES/(AS-editor:Nicoleta Gherasi, editori online: Ada Vîlceanu, Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres