Costescu: Termenul de finalizare pentru Autostrada Pitești-Sibiu este acum 2021; la sectoarele de capăt, exploatarea mai devreme

 •  Economie
3330 afişări

Noul termen pentru darea în exploatare în totalitate a Autostrăzii Pitești - Sibiu este anul 2021, după ce unitatea special constituită pentru implementarea proiectului a găsit soluții pentru devansare, în timp ce pentru sectoarele de capăt va fi posibilă folosința mai devreme de această dată, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, în plenul Senatului.

7b6bd29c-0760-4c8d-a75e-99e12fc2dd15

"În categoria proiectelor care necesită relansare aș menționa în primul rând Autostrada Pitești — Sibiu, pentru care s-a constituit o unitate de implementare a proiectului specială. Această unitate a găsit deja niște soluții, iar termenul de livrare sau de dare în funcțiune nu mai este 2023, cum fusese anunțat anterior. În acest moment, este 2021 pentru întreaga autostradă, iar pentru sectoarele de capăt va fi posibilă darea în exploatare mai devreme. Este foarte important mai ales pentru Pitești — Curtea de Argeș, care va fi dată în funcție odată cu drumul național care va circula spre județele Vâlcea și Gorj. Este o veste bună pentru cei care merg în acea direcție pentru că, din 2020, aceștia vor putea circula în alt regim către destinațiile lor", a spus ministrul.

Acesta a reiterat că una dintre direcțiile principale ale ministerului o reprezintă implementarea propriu-zisă a proiectelor de infrastructură de transport cu finanțare din fonduri structurale și de la bugetul de stat.

"În acest an, ne-am propus, pe de o parte, să accelerăm proiectele deja aflate în desfășurare, iar pe de altă parte să abordăm proiecte noi care, din diverse motive, au fost până acum blocate și să asigurăm relansarea lor", a precizat Costescu.

La prima categorie, șeful de la Transporturi a menționat Autostrada Timișoara — Lugoj, care a fost deja dată în funcțiune cu câteva luni mai devreme pentru partea carosabilă (26 de kilometri), urmând a se desfășura lucrări doar pentru spațiile de servicii, continuarea lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda pe toate cele patru tronsoane (loturile 2, 3 și 4 existând posibilitatea să fie date în folosință în acest an), Autostrada Orăștie — Sibiu.

"Acolo am deblocat proiectul, am trecut la reconstrucția porțiunii demolate, ea se va da în folosință în septembrie, s-au executat garanțiile constructorului și acesta a fost trecut pe lista neagră", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, pe Autostrada Lugoj — Deva se lucrează pe toate cele trei loturi rămase în lucru.

"Pe lotul 2 se vor da în funcțiune 15 kilometri de autostradă în acest an, iar de pe loturile 3 și 4 se vor da în folosință 21, respectiv 22 de kilometri, ceea ce înseamnă că ele vor fi practic puse în trafic complet. Un ultim tronson este bucata din Autostrada Transilvania, Câmpia Turzii — Ogra — Tg Mureș, ale cărei hotărâri de guvern cu privire la exproprieri au fost aprobate în ultima ședință de Guvern. În acest an vor începe lucrările și pe aceste tronsoane", a adăugat el.

În domeniul feroviar, principalele proiecte aflate în derulare sunt cele de pe tronsonul feroviar Sighișora — Simeria, unde este prevăzut a se circula cu viteza de 160 km pe oră.

"În această zonă, situația este următoarea: pe tronsonul Vințu de Jos — Coșlariu, stadiul inițial la începutul anului a fost de 34%, la sfârșitul anului ne propunem să ajungem la 70%, pe Coșlariu — Micăsasa de la 86% vom ajunge la 100%, adică vom finaliza acest tronson, iar pe ultimele două tronsoane care sunt Micăsasa — Ațel și Ațel — Sighișoara plecăm undeva din zona 64-65% și vom ajunge la 90% la sfârșitul anului", a continuat Dan Costescu.

În domeniul naval, autoritățile de resort se vor concentra asupra dezvoltării infrastructurilor portuare și modernizării acestora. Astfel, se are în vedere modernizarea porturilor Oltenița, Tulcea și Calafat, se vor moderniza echipamentele de ecluze de la Autoritatea Canalelor Navigabile și se va îmbunătăți navigabilitatea pe Dunăre, mai ales în sectoarele Călărași, Brăila, dar și în celelalte sectoare din Dunărea superioară.

Pe aerian, conform declarațiilor lui Costescu, lucrările se vor concentra pe cele două aeroporturi din portofoliul Ministerului Transporturilor. Astfel, la Aeroportul Kogălniceanu se va lucra la pistele de aterizare și la clădire, iar la Aeroportul București se va finaliza anul acesta lucrarea la pista nr. 2 și se vor pregăti condițiile de licitare pentru pista nr. 1 pentru ca aceasta să poată fi folosită anul viitor.

"Proiectele care vor fi noi sau relansate în sectorul feroviar sunt Predeal-Brașov, sectorul care a rămas neterminat din anii trecuți, cele două proiecte de electrificare Cluj-Episcopia Bihor și Craiova-Calafat, ramura sudică a Coridorului IV Craiova-Caransebeș și, nu în ultimă instanță, despre Podul de la Grădiște — Giurgiu, care de 10 ani stă, practic, prăbușit", a mai spus ministrul Dan Costescu.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe