COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD PORTOCALIU: 18-01-2018 ora 16 Intre 16:00 si 19:00 se va semnala - intensificări ale vântului cu rafale, in general de 70 - 85 km/h, ninsoare viscolită, vizibilitate redusă sub 50 m. in Județul Constanța; COD GALBEN: 18-01-2018 ora 11 Intre 11:00 si 17:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h, izolat 70 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 feb /Agerpres/ - România va susţine, alături de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor în sectorul laptelui şi în cel al cărnii de porc, precum şi măsuri pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, care participă luni, 15 februarie 2016, la Consiliul Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

"Polonia va face luni, în Consiliul Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit, o informare referitoare la dificultăţile cu care se confruntă sectorul cărnii de porc, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă, dar şi cel al laptelui, iar România va adera şi va susţine acest demers. Polonia solicită lansarea unor mecanisme pentru promovarea şi încurajarea exporturilor, inclusiv restituţii la export, deşi Comisia a afirmat că nu o să mai dea astfel de măsuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referinţă şi a preţurilor de intervenţie în sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privată în sectorul cărnii de porc şi ajustarea perioadelor de punere în aplicare, precum şi identificarea de noi pieţe şi eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului. Polonia mai vrea măsuri urgente la scară europeană, care să conducă la ridicarea embargoului rusesc şi la deschiderea pieţei ruse, dar şi scutirea producătorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproducţie pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizează. Noi intenţionăm să creăm în sectorul cărnii de porc un observator al cărnii de porc, care să monitorizeze piaţa", a subliniat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că, în cadrul Consiliului, delegaţia spaniolă va face şi ea o informare despre situaţia de pe piaţa laptelui şi a legumelor.

"Sper să se găsească soluţii pentru că preţul laptelui s-a redus odată cu eliminarea cotelor. Cine ţipa mai tare în anii trecuţi să nu se diminueze cotele de lapte: Irimescu şi cu ministrul portughez, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă când am spus să fim atenţi că la vacă nu ai robinet să îl închizi după ce ai scos cota. În România, în afara unor ajutoare de stat, nu prea avem ce face pentru că nu există mecanisme europene la dispoziţie, în afara de stocarea privată şi ridicarea embargoului rusesc. Cred că aceasta ar fi soluţia şi sper ca anul acest să se şi întâmple. Sincer, nu văd soluţii pragmatice şi efective pentru sectorul laptelui şi la carnea de porc. Aici, aşa cum am mai spus, trebuie un control foarte serios la frontieră ca să nu mai ajungă orice şi oricum pe piaţa", a adăugat Irimescu.

Şeful MADR se va întâlni luni dimineaţă, înainte de începerea reuniunii Consiliului, cu reprezentanţii European Milk Board (Comitetul European al Laptelui n.r.) care şi-au exprimat dorinţa ca România să susţină demersurile lor în acest sector.

Potrivit unui comunicat al MADR, pe ordinea de zi a Consiliul Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) sunt incluse subiecte ce vizează domeniul pescuitului, mai exact propunerea de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind managementul durabil al flotei externe de pescuit. Aceasta se referă la flotele statelor membre care activează în apele din afara UE dar şi la flotele care activează în apele de sub jurisdicţia naţională (interne ale UE) - aşa cum este cazul României - fiind asimilate celor care activează în ape terţe ale UE, pentru care există sau nu acorduri de cooperare pentru pescuit.

În ceea ce priveşte domeniul Agricultură, pe agenda Consiliului se află subiectul privind Bunăstarea animalelor - paşi de urmat, delegaţiile din Germania, Suedia, Danemarca şi Olanda urmând să prezinte un document de poziţie, iar ulterior va avea loc un schimb de opinii.

De asemenea, alte subiecte de pe ordinea de zi vizează aspecte legate de comerţul internaţional, informaţii despre agricultura ecologică, strategia privind cercetarea pe termen lung, febra porcină africană, precum şi situaţia dificilă din sectorul laptelui şi a cărnii de porc.

Preşedinţia olandeză îşi va prezenta luni în cadrul Consiliului programul privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) şi simplificarea PAC. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor:Nicoleta Gherasi)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.