Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 7 feb /Agerpres/ - Operatorii economici care pun pe piaţa naţională ambalaje nu plătesc sancţiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuţii pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare sau reciclare, a precizat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), la solicitarea AGERPRES.

'Operatorii economici care pun pe piaţa naţională ambalaje nu plătesc sancţiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuţii pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare/reciclare. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declaraţii lunare pe propria răspundere ce se procesează în permanenţă. Începând cu data de 25 ianuarie 2016 se procesează declaraţii aferente lunii decembrie 2015. Această activitate se va încheia în cursul lunii februarie, urmând ca datele aferente lunii decembrie 2015 să fie centralizate în luna martie. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declaraţii lunare pe propria răspundere, ce se procesează în permanenţă', menţionează AFM.

Pe de altă parte, instituţia aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat că 'activitatea de valorificare/reciclare a deşeurilor de ambalaje este reglementată de 13 ani', iar 'aceasta se va desfăşura în continuare prin prisma ţintelor asumate de ţara noastră prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană'.

AFM notează, de asemenea, că nu deţine informaţii privind situaţia la zi a operatorilor economici autorizaţi de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului pentru preluarea responsabilităţii.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte deşeurile, are de îndeplinit, conform prevederilor Directivei nr. 2004/12/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje ce modifică Directiva nr. 94/62/CE, o serie de obiective. Astfel, până în anul 2020 trebuie să reutilizeze şi să recicleze minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi: hârtie, metal, plastic, sticlă provenind din deşeuri menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeurile menajere.

De asemenea, să atingă, până în anul 2020, un obiectiv de 60% de valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională.

În acelaşi timp, România are un obiectiv de colectare a deşeurilor electrice şi electronice din total echipamente electrice şi electronice introduse pe piaţa naţională, de 40%, din 1 ianuarie 2016, de 45% din 1 ianuarie 2017, şi de 65% din 1 ianuarie 2021.

Directiva europeană privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje este transpusă în legislaţia românească prin HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Conform prevederilor acestui act normativ, agenţii economici responsabili îşi pot realiza obligaţiile de valorificare/reciclare în mod individual sau prin operatori economici ce preiau responsabilitatea realizării acestora.

Potrivit AFM, în scopul conformării agenţilor economici, s-a prevăzut în OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, o contribuţie de 2 lei/kg, datorată de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, şi de către operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii speciale, cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare.

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au anunţat, la jumătatea săptămânii, că vor picheta în data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, ca urmare a problemelor generate de obligaţiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalităţi de 2 lei pentru fiecare kilogram de deşeu de ambalaj necolectat şi nereciclat.

Protestul va avea loc în Piaţa Constituţiei, începând de la ora 11,00, iar potrivit organizatorilor la acţiune sunt aşteptate peste 2.500 de persoane.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, a declarat, în data de 3 februarie, după şedinţa săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere şi discuţii cu producătorii în vederea identificării unor soluţii pe acest subiect.

Potrivit oficialului, un număr de 20.000 de contribuabili şi-au depus declaraţiile până la termenul legal, de 25 ianuarie 2016, fiind colectaţi astfel peste 130 milioane de lei la Fondul de Mediu, faţă de 8 milioane de lei, anul trecut.AGERPRES/(AS - editor: Daniel Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.