UPDATE BNR a decis menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an

 •  Economie
774 afişări

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, vineri, menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale, transmis AGERPRES.

5300d675-bcd9-4011-8c6e-03fac4e74720

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

În plus, potrivit sursei citate, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, februarie 2016, document ce va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 9 februarie.

'Inflația s-a menținut în teritoriu negativ la finalul anului 2015, în linie cu prognoza. Factorul principal al acestei evoluții a fost aplicarea, începând cu luna iunie, a cotei reduse de TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică. Rata anuală a inflației s-a situat în luna decembrie 2015 la—0,9 la sută, față de—1,1 la sută în luna noiembrie și—1,87 la sută, nivelul minim consemnat în luna august. Această creștere s-a datorat efectelor de bază asociate evoluției prețului combustibililor, accelerării creșterii prețurilor la tutun, precum și influențelor restrângerii mai alerte a deficitului de cerere agregată și ale relativei deprecieri a monedei naționale', arată BNR.

Potrivit instituției, în absența măsurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuală a inflației s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2%, nivel aflat în interiorul intervalului de variație al țintei de inflație (2,5% +/-1 punct procentual).

BNR mai arată că dinamica PIB a crescut în trimestrul III 2015. Cele mai alerte ritmuri anuale de creștere au fost consemnate în sectorul terțiar și în construcții (peste 5,5%), în contrast cu dinamica în continuare modestă din industrie și cu declinul sever din agricultură. La nivelul sectorului industrial se manifestă un decalaj între rata de creștere a salariilor și cea a productivității muncii.

'Din perspectiva cererii, contribuția dominantă la creșterea PIB a revenit în continuare consumului final, la care s-a adăugat de această dată și evoluția favorabilă a exportului net. În acest context, deficitul de cont curent s-a menținut sub 1% din PIB în primele trei trimestre ale anului 2015, lărgirea deficitului comercial fiind în mare măsură compensată de traiectoria ascendentă a surplusului balanței serviciilor. Ratele dobânzilor de pe piața monetară interbancară, precum și ratele dobânzilor bancare au continuat să scadă, atingând noi minime istorice. Pe acest fond, dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a avansat mai mult în teritoriu pozitiv, exclusiv pe seama componentei în lei. Ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental a atins 50,7% la sfârșitul anului 2015 (față de un minimum de 35,6% în mai 2012), evoluție benefică din perspectiva mecanismului de transmisie a politicii monetare și a atenuării riscurilor la adresa stabilității financiare', precizează comunicatul citat.

Noua prognoză trimestrială, spune BNR, reconfirmă perspectiva adâncirii inflației în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA și a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 și rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflației în interiorul intervalului țintei.

'Această evoluție are ca explicație epuizarea impactului dezinflaționist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale și creșterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflației în intervalul prognozat. Riscurile asociate proiecției actuale provin cu precădere din mediul intern. Ele sunt generate de incertitudinile privind politica fiscală și salarială, precum și derularea reformelor structurale, în contextul evenimentelor electorale din acest an și al absenței acordurilor cu instituțiile financiare internaționale', arată BNR.

Potrivit comunicatului, pe plan extern sunt relevante incertitudinile sporite privind creșterea economică globală, generate de evoluția economiei Chinei și a altor economii emergente majore, cu implicații asupra redresării economiei zonei euro. La acestea se adaugă incertitudinile privind evoluția prețului internațional al petrolului și creșterea recentă a volatilității piețelor financiare internaționale, în contextul accentuării divergenței conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii.

Deciziile Consiliului de Administrație al BNR vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile și păstrarea unui cadru macroeconomic stabil.

Consiliul de Administrație apreciază că un mix echilibrat al politicilor economice, alături de progresul în sfera reformelor structurale, sunt esențiale pentru menținerea macrostabilității, asigurarea unei creșteri economice durabile, continuarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană și întărirea rezistenței economiei românești față de eventuale șocuri sau condiții adverse pe plan global.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.

AGERPRES/(AS — autori: Daniel Badea, Florin Bărbuță, editor:Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu, Irina Giurgiu )

Citește și:
AAFBR: Banca Națională a României ar putea menține dobânda cheie la 1,75% pe 5 februarie

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe