Investiții europene de 49,2 milioane euro pentru punctele vamale, prin Programul Operațional Infrastructură Mare

 •  Economie
550 afişări

Autoritățile au identificat trei proiecte ce vizează punctele vamale, în valoare de 49,2 milioane euro, în vederea finanțării prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

452d797f-302d-4c0e-80c8-d80098891fbd

Aceste proiecte preidentificate se referă la reducerea timpului de staționare la punctele de comunicare transnațională, iar alocarea POIM, respectiv UE, plus contribuție națională, ajunge la 22,7 milioane euro.

Unul dintre proiecte vizează Biroul Vamal Constanța, în cazul căruia data estimată pentru semnarea primelor contracte de lucrări este trimestru I din 2018. Această investiție se ridică la 37,2 milioane euro, iar finalizarea este așteptată în primul trimestru al anului 2020.

Celelalte două proiecte în valoare de câte 6 milioane de euro fiecare se referă la birourile vamale Halmeu (finalizare în trimestrul I din 2020) și Siret (finalizare în ultimul trimestru al anului 2021).

"Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014 — 2020 și în acord cu Cadrul Strategic Comun și Documentul de Poziție al serviciilor Comisiei Europene. Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020, în corelare cu Programul Național pentru Reformă și cu Recomandările Specifice de Țară, concentrându-se asupra creșterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficiență energetică și promovare a energiei verzi, precum și prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul și o utilizare mai eficientă a resurselor", arată MFE.

POIM finanțează activități din patru sectoare: infrastructura de transport, protecția mediului, managementul riscurilor și adaptarea la schimbările climatice, energie și eficiență energetică.

Programul beneficiază de o alocare financiară de circa 11,8 miliarde euro, din care 6,94 miliarde euro — Fond de Coeziune, 2,48 miliarde euro — Fond European de Dezvoltare Regională și 2,46 miliarde euro cofinanțare.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Oana Tilică)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres