ELCEN: Apa de adaos, produsă exclusiv pentru acoperirea pierderilor în rețeaua RADET; prețul nu a mai fost modificat din 2009

 •  Economie
951 afişări

ELCEN a cerut majorarea prețului apei de adaos cu 19,46%, de la 5,02 lei/mc la 5,99 lei/mc, această solicitare fiind o consecință firească a nevoii de echilibrare a prețului la apa de adaos, având în vedere că acesta nu a fost modificat din anul 2009, precizează Electrocentrale București, printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

95729ede-56fa-4bad-9de8-0dd021abda5f

Conform sursei citate, ELCEN negociază în acest moment cu RADET cu privire la prețul apei de adaos pentru anul 2016, care este produsă exclusiv pentru acoperirea pierderilor din rețeaua furnizorului de energie termică.

"Această majorare survine ca o consecință firească a nevoii de echilibrare a prețului la apa de adaos, având în vedere că acesta nu a fost modificat din anul 2009. Subliniem faptul că procentul de majorare cerut de ELCEN este sub indicele de inflație din perioada 2009 — 2015, indice care a fost de 27%. În plus, în fundamentarea cererii de majorare a prețului, ELCEN a specificat punctual costurile crescute care au determinat această solicitare și anume: creșterea prețului apei brute — 15,39% (p.p.), reparații, amortizări, cheltuieli indirecte de producție și cheltuieli de personal (strict pentru personalul aferent secțiilor chimice unde se produce această apă de adaos) — 1,82%. Totodată, considerăm necesar să specificăm faptul că ELCEN este nevoită să producă această apă de adaos exclusiv pentru acoperirea pierderilor în rețeaua RADET", se menționează în comunicat.

Directorul general al RADET București, Valentin Vițalariu, a declarat luni că negocierea prețului pentru apa de adaos nu va influența tariful perceput populației.

"La sfârșitul anului trecut, Elcen a cerut mărirea tarifului pentru apa de adaos către noi cu 27%. Noi am cerut niște explicații și o documentare a acestei măriri de tarif, care automat s-ar repercuta asupra clienților, respectiv asupra bucureștenilor. Ca urmare a solicitării noastre, Elcen a venit și a micșorat această marjă, s-a ajuns la 19%, în prezent suntem în negocieri cu dumnealor și vom vedea la ce anume se va ajunge. În orice caz, vreau să îi anunț pe locuitorii Bucureștiului că vom fi foarte scrupuloși în a obține o justificare temeinică a acestei majorări de tarif (...) această negociere a tarifului pentru apa de adaos nu va influența tariful către populație, care poate fi influențat numai de o hotărâre a CGMB", a spus Vițalariu, după un comandament de iarnă la Primăria Capitalei.

RADET București anunța, luni, printr-un comunicat de presă, că SC Electrocentrale București SA a cerut pe 14 ianuarie creșterea cu 19% a prețului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m3 la 5,99 lei/m3.

Solicitarea majorării cu 19% a fost făcută după ce inițial, la sfârșitul lunii decembrie 2015, SC Electrocentrale București SA a cerut creșterea cu 27% a prețului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m3 la 6,38 lei/m3.

"Conform adresei transmise de Elcen pe 29 decembrie 2015 către RADET, fundamentarea creșterii prețului pentru apa de adaos cu 27% are la bază mai mulți factori, printre care și creșterea fondului de salarii destinat personalului acestei societăți, fond de salarii care este deja prevăzut în calculul tarifului la gigacalorie. În fundamentarea creșterii prețului, un procent de 4,06 îl reprezintă valoarea destinată cheltuielilor cu personalul angajat Elcen, majorarea fiind justificată prin faptul că în 2009 fondul de salarii nu cuprindea 'adaosurile de sărbători' destinate salariaților Elcen. În urma corespondenței purtate pe această temă cu SC Electrocentrale București SA, prin care instituția noastră și-a exprimat obiecțiunile cu privire la creșterea prețului pentru apa de adaos, societatea a revenit cu o nouă solicitare de majorare a prețului apei de adaos cu 19%", precizează comunicatul.

AGERPRES/(AS, editor:Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres