Enel Energie Muntenia, amendată cu 13.000 de lei pentru practici comerciale incorecte

 •  Economie
1260 afişări

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 13.000 de lei societatea Enel Energie Muntenia pentru practici comerciale incorecte, în urma sesizărilor venite din partea unei asociații de proprietari din Voluntari, care a reclamat faptul că în contractul standard de furnizare a energiei electrice ar exista clauze abuzive, informează ANPC înr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

273a4d26-c914-43d7-ab5c-ffb15e0a7373

"În cazul în care consumatorii doreau să denunțe anticipat contractele, aceștia trebuiau să notifice "cu 30 de zile și să plătească celeilalte părți suma de 400 lei pentru fiecare lună pentru care operează denunțarea contractului". Legislația specifică desfășurării activității din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA să denunțe unilateral contractul, existând situații limitative în care furnizorul este îndreptățit să rezilieze din inițiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice", precizează ANPC.

Potrivit sursei citate, în timpul desfășurării controlului, Enel Energie Muntenia SA a prezentat trei contracte de furnizare energie electrică încheiate de către Enel Energie Muntenia SA cu Asociații de Proprietari, respectiv trei contracte de furnizare energie electrica încheiate cu consumatori persoane fizice. În urma controlului s-a constatat că acea clauza de denunțare era menținută, fiind modificate doar termenele aferente notificării și sumele datorate în caz de denunțare anticipată.

"Concluziile controlului au fost acelea că SC Enel Energie Muntenia SA utilizează o practică comercială agresivă. Operatorul economic impunea consumatorilor să rămână captivi în contractul de furnizare a energiei electrice, pe toată durata contractuală. SC Enel Energie folosea o poziție de forță, o influență nejustificată față de consumatori, putând limita libertatea de alegere și comportamentul consumatorilor de a denunța contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat încălcarea prevederilor legii 363/2007 modificată, operatorul economic fiind sancționat cu amenda contravențională", se precizează în comunicat.

Comisarul Șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov a dispus măsura de încetare a practicii comerciale incorecte, prin care SC Enel Energie Muntenia impunea consumatorilor să rămână captivi în contractul de furnizare a energiei electrice, precum și plata unor sume incorecte cu titlul de penalități.

Președintele ANPC, Bogdan Pandelică, sfătuiește consumatorii să "citească foarte atent contractele pe care aceștia le semnează cu furnizorii de diverse servicii".

"Acestea nu trebuie să limiteze opțiunile consumatorilor de a-și alege furnizorul pe care și-l doresc și care răspunde cel mai bine nevoilor lor. Îi sfătuiesc ca pentru orice neregulă cu privire la tratarea consumatorilor de pe altă poziție, decât cea de egalitate să o semnaleze colegilor mei de la ANPC. Ori de câte ori, astfel de practici vor fi constate de către ANPC vor fi sancționate, urmărind în paralel și încetarea practicii comerciale', a precizat șeful ANPC.

AGERPRES/(AS — editor: Mariana Nica)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres