BNR menține dobânda cheie la 1,75% pe an, confirmând așteptările analiștilor

 •  Economie
525 afişări

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, joi, menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie - 23 februarie 2016, se arată într-un comunicat al băncii centrale remis AGERPRES.

3c6de550-2d42-43dc-b736-8863c95a645c

De asemenea, CA al BNR a decis menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută, precum și gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

'Datele statistice relevă menținerea ratei anuale a inflației în teritoriu negativ, începând cu luna iunie 2015, în linie cu prognoza, ca efect al extinderii aplicării cotei reduse de TVA de 9 la sută la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică, precum și al scăderii prețului combustibililor. În luna noiembrie 2015, nivelul agregat al prețurilor de consum a fost mai mic cu 1,1 la sută față de cel din luna similară a anului anterior. Rata medie anuală a inflației a fost de—0,4 la sută în luna noiembrie 2015, în timp ce indicele armonizat al prețurilor de consum — indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană — a consemnat o rată medie anuală de—0,3 la sută. Analiza datelor statistice indică însă că în absența influenței reducerii cotei TVA, rata anuala a inflației ar fi fost în apropierea nivelului de 2 la sută, plasându-se astfel în interiorul intervalului asociat țintei staționare de 2,5 la sută ą 1 punct procentual', se arată în comunicatul de presă al BNR.

Potrivit Băncii Centrale, accelerarea creșterii economice în trimestrul III 2015 (până la 3,6 la sută) a fost susținută de expansiunea consumului privat, pe fondul creșterii veniturilor nominale ale populației, al redresării activității de creditare, al reducerii impozitării indirecte și al sporirii încrederii în economie. În plus, cu excepția impactului agriculturii, produsul intern brut a înregistrat cel mai alert ritm anual din perioada post-criză, de peste 5 la sută.

'Rezervele valutare s-au situat la finele anului 2015 la nivelul de 32 miliarde de euro, similar celui consemnat la sfârșitul anului anterior, după acoperirea plăților scadente aferente serviciului datoriei externe publice și public-garantate (de aproximativ 7,2 miliarde de euro), fiind alimentate în principal de intrări de fonduri europene și de împrumuturi ale statului pe piețele externe. Deficitul de cont curent a rămas la un nivel sustenabil, de sub 1 la sută din PIB, în pofida accelerării consumului, în condițiile îmbunătățirii balanței serviciilor și ale majorării transferurilor de la Uniunea Europeană, fiind acoperit integral de intrări autonome/investiții directe', notează BNR.

Pe termen scurt se reconfirmă readâncirea temporară în teritoriu negativ a ratei anuale a inflației, ca efect al unei noi runde de reduceri a impozitelor indirecte (scăderea cotei standard de TVA la 20 la sută de la 24 la sută, începând cu data de 1 ianuarie 2016). BNR consideră că aceasta va fi urmată de o revenire în teritoriu pozitiv după epuizarea efectelor reducerii TVA din iunie 2015 și pe fondul relaxării conduitei politicii fiscale și al creșterii costurilor unitare cu forța de munca.

În același timp, ratele dobânzilor pe piața monetară interbancară au continuat să scadă, atingând minime istorice și au reflectat reducerile ratei dobânzii de politică monetară și gestionarea adecvată a lichidității.

'Ponderea creditelor în lei a devenit majoritară — 50,9 la sută din total în luna noiembrie 2015 față de un minimum de 35,6 la sută în mai 2012, asigurând astfel o mai bună transmisie a politicii monetare și premisele pentru gestionarea riscurilor la adresa stabilității financiare', menționează Banca Centrală.

În aceste condiții și pe baza datelor disponibile în prezent, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an și continuarea gestionării adecvate a lichidității din sistemul bancar.

Membrii Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR) anticipau menținerea ratei dobânzii de politică monetară, dar s-au înșelat în ceea ce privește rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, conform unui sondaj intern.
Analiștii estimează că anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie. Pe de altă parte, procesul de convergență a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulți participanți la sondaj la 4% pentru lei și 10% pentru valută la finalul anului 2017.

Conform calendarului anunțat, următoarea ședință CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 februarie 2016, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflației.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres