Ministerul Agriculturii pregătește legislația pentru "produsul montan"

 •  Economie
869 afişări

Ministerul Agriculturii pregătește legislația pentru a introduce calitatea facultativă "produs montan", a anunțat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul unei conferințe de presă.

2157c1db-9b97-47b5-bbd8-583da1881bc8

"Se află în elaborare, în cadrul grupului de lucru de specialiști, o hotărâre privind stabilirea cadrului instituțional a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului european în ceea ce privește mențiunea de calitate facultativă "produs montan" și un ordin pentru verificarea, atestarea, înregistrarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă produs montan", a declarat Achim Irimescu.

Pentru introducerea mențiunii de produs montan sunt implicate Agenția Zonei Montane, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, precum și celelalte direcții din cadrul MADR. Acesta a spus că ideea aparține actualului premier, Dacian Cioloș.

"Actualul premier a venit cu ideea și a propus, pentru creșterea valorii adăugate a produselor realizate în zona de munte, să se introducă termenul de produs montan. Sigur, cu toții conștientizăm faptul că aceste produse realizate în zona montană au o calitate deosebită, dar trebuie și recunoscută. Știți că până în prezent politica de calitate prevede trei aspecte importante: denumirea de origine, denumirea de indicație geografică și specialități tradiționale garantate. Din păcate nu ne putem lăuda cu foarte multe lucruri aici. Am avut primul produs protejat la nivel european Magiunul de Topoloveni. Sunt ca și recunoscute, să spunem, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu și mai avem un produs pe circuit pentru care avem semne de întrebare deocamdată", a menționat șeful de la Agricultură.

Ministrul a spus că dorește o cartografiere a produselor care ar putea beneficia de protejare la nivel european.

Achim Irimescu susține că pentru evitarea inducerii în eroare a consumatorului se dorește o clarificare a condițiilor de utilizare a mențiunii de produs montan. Astfel, producția de lapte și ouă trebuie realizată în zona montană, iar pentru produsele obținute din carne, acesta trebuie să provină de la animale crescute în zonă montană cel puțin două treimi din viață. În cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie să petreacă cel puțin un sfert din viață pe pășuni din zone montane. La producția vegetală se poate aplica mențiunea produs montan doar dacă sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 5% din greutatea ingredientului.

Ministrul a mai spus că sunt întregistrate 506 de produse tradiționale, din care 213 din zona montană.

AGERPRES/(AS — autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe