Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 28 nov /Agerpres/ - Dezvoltatorii softului utilizat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - asocierea companiilor Siveco - Teamnet - estimează că "o parte consistentă a fondurilor alocate plăţii în avans pentru beneficiarii eligibili va fi absorbită până la termenul limită", respectiv 30 noiembrie 2015, în condiţiile în care până sâmbătă, la ora 12,00, erau cu calculul finalizat în jur de 200.000 de dosare.

Asocierea Siveco -Teamnet aduce sâmbătă mai multe precizări în urma informaţiilor publicate în media în ultimele zile cu privire la apariţia întârzierilor în procesarea cererilor de plata în avans aferente campaniei agricole 2015.

"Asocierea SIVECO - Teamnet a propus şi a agreat cu APIA, încă din noiembrie 2014, un calendar de elaborare a specificaţiilor şi de contractare a diferitelor module, pentru a face posibilă efectuarea plăţilor în avans în campania agricolă 2015.
Deşi serviciile IT aferente modulului de plăţi în avans au fost contractate de APIA în data de 10 noiembrie 2015 şi specificaţiile necesare dezvoltării acestui modul au fost aprobate de APIA în data de 17 noiembrie a.c., întreaga echipă de proiect din partea furnizorilor a depus şi depune în continuare eforturi uriaşe pentru a sprijini angajaţii APIA în plata avansurilor aşteptate de fermieri", se arată într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES.

De asemenea, compania IT precizează că sistemul informatic care controlează distribuţia subvenţiilor (IACS - Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de funcţionari din toată ţara. "Fiecare cerere de subvenţii trece în mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de funcţionarii APIA. Anticipăm că o parte consistentă a fondurilor alocate plăţii în avans pentru beneficiarii eligibili va fi absorbită până la termenul limita. La data de 28 noiembrie, ora 12:00, erau 200.000 de dosare cu calcul finalizat", precizează sursa citată.

Siveco menţionează că România are una din cele mai mari suprafeţe agricole din UE, un nivel ridicat de fragmentare a suprafeţei agricole şi, implicit, un număr mare de beneficiari ai subvenţiilor agricole, ceea ce face sistemul IACS din România unul din cele mai intens exploatate.

"Pentru a parcurge toate etapele de analiză, dezvoltare, testare şi operare aferente doar modulului de plăţi în avans sunt necesare, în mod normal, minimum 3 luni. Deoarece înţelegem situaţia critică a beneficiarilor subvenţiilor, ne-am asumat riscul de imagine pe care îl presupune termenul cvasi-imposibil impus de semnarea foarte întârziată a contractului", se mai spune în comunicatul dezvoltatorului IT.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara joi pentru AGERPRES că sistemul informatic al APIA funcţionează în continuare cu fluctuaţii, însă "lucrurile au început să se mişte", iar în următoarele zile cea mai mare parte a banilor va ajunge la fermieri.

"Deşi sistemul informatic funcţionează cu fluctuaţii, lucrurile au început să se mişte. Se lucrează non-stop la APIA. Vom face plăţi chiar şi în zilele de sărbătoare, respectiv 30 noiembrie şi 1 decembrie. Este foarte important să folosim şi aceste două zile libere astfel încât banii să ajungă la fermieri", a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Agriculturii, cererile de plată depuse de către fermieri la APIA se ridică la 943.000, însă în urma anlizelor şi controalelor numărul cererilor de plată eligibile s-a redus la circa 700.000.

Fermierii primesc un avans de 69,75% din plata unică pe suprafaţă, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro/ha, la care se adaugă un avans de 84% şi din plăţile pe agromediu. Banii vor fi plăţi în lei la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce înseamnă aproximativ 235,9 lei/hectar.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a fost prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 - 2020 şi a adus schimbări majore impuse de legislaţia comunitară pentru toate statele membre. Legislaţia aplicabilă a cuprins atât partea de activitate din sectorul vegetal, cât şi din cel zootehnic, existând totodată reguli noi privind criteriile de eligibilitate.

Perioada de plata a acestor subvenţii în avans este 16 octombrie - 30 noiembrie 2015, pentru toate ţările membre UE. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.