Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 13 nov /Agerpres/ - Rompetrol Rafinare, membră a KMG International, a înregistrat un profit net consolidat în valoare de 14,8 milioane de dolari în primele nouă luni din 2015, faţă de rezultatul negativ de - 41,7 milioane dolari raportat în perioada similară a anului trecut.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis vineri AGERPRES, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la aproximativ 91 de milioane de dolari în perioada de referinţă, în creştere cu 45% faţă de acelaşi interval al anului 2014, când s-au raportat 62,6 milioane dolari. Evoluţia pozitivă a indicatorilor a fost susţinută de creşterea cantităţilor procesate la cele trei unităţi de producţie ale companiei - rafinăriile Petromidia, Vega şi divizia de Petrochimie - care au prelucrat 4,25 milioane tone materie primă, cu 11% mai mult raportat la perioada similară din 2014.

De asemenea, creşterea marjelor nete de rafinare cu 12,68 dolari/tonă în primele 9 luni 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014 a avut un impact pozitiv asupra rezultatelor companiei. Cifra de afaceri brută consolidată a atins valoarea de 3 miliarde dolari în primele 9 luni din 2015, în scădere cu 29% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (4,3 miliarde dolari), evoluţie determinată în principal de scăderea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere.

Creşterea volumelor procesate de rafinăria Petromidia a fost realizată în condiţiile creşterii eficienţei operaţionale şi îmbunătăţirii randamentelor produselor obţinute. Rafinăria a procesat cea mai mare cantitate zilnică de la punerea sa în funcţiune (1979) în trimestrul III din 2015, nivelul de 16.200 tone pe zi fiind atins în iulie 2015. Randamentul mediu pentru motorină din primele 9 luni ale anului 2015 a crescut la 49,1%, iar cel pentru combustibil Jet a atins nivelul de 4,7%, cel mai mare din istoria rafinăriei pentru acest produs.

Pe fondul creşterii cantităţii de materie primă procesată în perioada ianuarie - septembrie 2015, volumul exporturilor Rompetrol Rafinare au crescut cu 17%, în primele 9 luni ale acestui an, atingând valoarea de peste 1,1 miliarde dolari.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, afirmă compania, aceasta plătind peste 405 milioane de dolari în al treilea trimestru al anului 2015 şi peste 1,084 miliarde dolari în primele 9 luni ale acestui an.
Rafinăriile Petromidia şi Vega reprezintă peste 43% din capacitatea de rafinare a României.

Investiţiile totale realizate de KMG International şi KazMunayGas pe platforma Petromidia se ridică la peste 1,3 miliarde dolari. Activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie este oprită în perioada 11 octombrie - 20 noiembrie 2015, pentru desfăşurarea reviziei generale programate, valoarea lucrărilor necesare ridicându-se la 77,5 milioane dolari.

Pe segmentul de rafinare, profitul net a atins valoarea de 43 milioane dolari în perioada ianuarie - septembrie 2015, iar rezultatul operaţional EBITDA s-a ridicat la 58,8 milioane dolari, în aceeaşi perioadă. Cifra de afaceri brută a atins nivelul de 2,6 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2015, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, fiind influenţată de scăderea cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, în pofida creşterii cantităţilor de produse vândute, cu 4% în ţară şi cu 17% în ţările din regiune.

Nivelul cotaţiilor pentru ţiţeiurile de tip Brent şi Urals au scăzut cu aproximativ 50%, atât în primele 9 luni, cât şi în trimestrul III din 2015, faţă de perioadele similare ale anului trecut. Diferenţa între cotaţiile pentru ţiţeiul de tip Brent şi cel de tip Urals a atins un nivel de circa 0,7 dolari/bbl.

În primele 9 luni din anul 2015, rafinăria Petromidia a procesat 4,11 milioane tone de materie primă, în creştere cu 10,64% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost prelucrate 3,7 milioane tone. De asemenea, gradul de utilizare al rafinăriei a crescut cu 7,7% în perioada ianuarie - septembrie 2015 (86,53%) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rafinăria Vega a procesat aproximativ 252.000 de tone de materie primă în perioada ianuarie - septembrie 2015, în creştere cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna septembrie a acestui an, rafinăria Vega a procesat şi a livrat cea mai mare cantitate de bitum de la punerea sa în funcţiune (1905): aproximativ 12.000 de tone. Rafinaria Vega a evoluat de la o rafinărie clasică la un producător şi furnizor de produse şi soluţii speciale - solvenţi ecologici, bitum cu destinaţie specială, carburanţi ecologici pentru încălzire sau alte produse dedicate.

Cantitatea de materii prime procesate de divizia de petrochimie a companiei Rompetrol Rafinare a fost mai mare cu 5% în perioada ianuarie - septembrie 2015 (140.000 de tone) comparativ cu cea realizată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestrul III 2015, producţia totală de polimeri a fost de 39.000 de tone, nivel similar cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Vânzările diviziei de petrochimie au crescut cu 9% în primele 9 luni ale anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cele din trimestrul III au fost mai mari cu 20% faţă de perioada similară a anului 2014.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă din România. Obiectivele companiei vizează diversificarea produselor finale, în special pe categoriile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consemnată de segmentul de distribuţie în primele nouă luni ale acestui an a fost de 1,77 miliarde dolari, în scădere cu 28% faţă pe perioada similară din 2014. Rezultatul net s-a situat la 8,6 milioane dolari în perioada ianuarie - septembrie 2015.

Cantităţile de carburanţi vândute în retail în primele 9 luni din 2015 au însumat 464.000 de tone, în creştere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului 2014, iar cele în regim engros - 760.000 de tone. Peste 200.000 de tone de GPL au fost comercializate în perioada ianuarie - septembrie 2015 pe piaţa internă şi cea externă.

Evoluţia cotaţiilor internaţionale şi a cursului de schimb dolar-leu au influenţat negativ evoluţia principalilor indicatori financiari. În primele 9 luni ale anului 2015, cursul de schimb a fost cu 21% mai mare decât în 2014, iar cotaţiile exprimate în dolari au scăzut cu 39% la benzină şi 42% la motorină, efectul celor doi factori fiind scăderea efectivă în lei a cotaţiilor, cu 27% pentru benzină şi aproximativ 30% pentru motorină, faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

De asemenea, în trimestrul III 2015 comparativ cu trimestrul III 2014, cotaţiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referinţă, dolarul, au fost în medie cu circa 41% mai mici pentru benzină şi cu 45% în cazul motorinei.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat în trimestrul III optimizarea canalelor de distribuţie a carburanţilor, dar şi reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client. Compania continuă programul de schimbare a modelului operaţional, de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor.

De asemenea, un proiect important pentru companie îl reprezintă alinierea staţiilor de distribuţie a carburanţilor în acord cu noul standard de calitate a reţelei Rompetrol. Compania derulează un program de extindere şi modernizare a reţelei de staţii de distribuţie carburanţi, de adaptare la noul concept Rompetrol, atât în România, cât şi în Georgia şi Moldova.

La sfârşitul lunii septembrie 2015, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 734 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi) 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.