UPDATE BNR menține dobânda cheie la 1,75% pe an și nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii

 •  Economie
355 afişări

Banca Națională a României (BNR) a decis, joi, menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat al BNR, transmis AGERPRES.

fda31191-50bc-4a73-a717-f0ab15d23c6d

În ședința de politică monetară s-a hotărât, totodată, păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută și gestionarea adecvată a lichidității în sistemul bancar.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în conferința de presă de prezentare a deciziilor CA, că actualul context, intern și internațional, a indus dificultăți suplimentare pentru adoptarea unei decizii de politică monetară de către Banca Națională a României.

Potrivit acestuia, relativa temperare a ritmului de creștere economică înregistrată în trimestrul II 2015 nu s-a regăsit în evoluția componentelor majore ale cererii agregate, respectiv consumul privat și investițiile, care au înregistrat cele mai ridicate contribuții la dinamica PIB real din perioada postcriză. În plus, cererea externă (exporturile—n.r.) și-a restrâns aportul negativ. "Datele ilustrează, în plus, prelungirea tendinței ascendente a dinamicii câștigurilor salariale nominale și a costurilor unitare cu forța de muncă în industrie", a mai spus Isărescu.

El a menționat și creșterea creditării în lei, astfel că ponderea finanțărilor în monedă națională acordate mediului privat a depășit-o, pentru prima dată în opt ani, pe cea a creditului în valută, ajungând la 50,2%. "Această evoluție este benefică din perspectiva mecanismului de transmisie a politicii monetare și a atenuării riscurilor la adresa stabilității financiare", a subliniat guvernatorul BNR.

În opinia sa, pe plan intern, procesul de numire a unui nou guvern accentuează incertitudinile legate de mixul de politici macroeconomice, mai ales că bugetul pentru anul 2016 este încă neconfigurat, iar mediul extern continuă să fie marcat de incertitudini, din cauza evoluțiilor economice din China și din alte state emergente majore, cu implicații asupra creșterii economice a zonei euro, dar și la nivel gobal. La aceasta se adaugă continuarea divergențelor în ceea ce privește conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii, a mai spus șeful BNR.

De asemenea, cele mai recente date statistice evidențiază rămânerea ratei anuale a inflației la niveluri negative, chiar sub nivelul anticipat, în principal ca urmare a scăderii peste așteptări a prețului combustibililor. Rata anuală a inflației s-a situat, în luna septembrie 2015, la—1,7%, având în vedere reducerea TVA la alimente la 9% începând din data de 1 iunie. Rata medie anuală a inflației a coborât la zero, iar indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană — rata medie anuală a inflației determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum — s-a redus la 0,2% de la 0,5 în august 2015.

"CA al BNR reafirmă că deciziile sale vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu în condiții de păstrare a stabilității financiare. Totodată, Consiliul de administrație apreciază că un mix echilibrat al politicilor economice, alături de progresul în sfera reformelor structurale, sunt esențiale pentru menținerea macrostabilității, asigurarea unei creșteri economice durabile, continuarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană și întărirea rezistenței economiei românești față de eventuale șocuri sau condiții adverse pe plan mondial. BNR reiterează că utilizarea și dozarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune, în condițiile monitorizării atente a evoluțiilor interne și ale mediului economic internațional, sunt de natură să asigure îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, precum și menținerea stabilității financiare", a precizat guvernatorul BNR.

Tot joi, CA al BNR a analizat și aprobat noua ediție a Raportului asupra inflației care va fi prezentat luni, 9 noiembrie, într-o conferință de presă.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe