Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 5 oct /Agerpres/ - Mai mult de jumătate din cele 28 de membre ale Uniunii Europene intenţionează să interzică culturile de organisme modificate genetic (OMG), aşteptând aprobarea autorităţilor europene de reglementare, transmite Bloomberg.

Un număr de 19 state europene au cerut ca pe o parte sau pe întreg teritoriul lor să fie interzise culturile de OMG. În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Solicitările ţărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea opri cultivarea OMG autorizate deja în UE sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.

'Aşa cum arată numărul de cereri din partea statelor membre, guvernele naţionale folosesc această legislaţie pentru a avea un rol mai important în deciziile privind cultivarea teritoriilor lor', se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene publicată duminică.

Statele care şi-au exprimat opţiunile privind culturile de OMG sunt: Austria, Belgia (în regiunea Valonia), Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia şi Marea Britanie (în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord), arată datele Comisiei Europene.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană, doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.