Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 1 sep /Agerpres/ - Intenţia Scoţiei, şi posibil şi a Germaniei, de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) ar putea fi o binefacere pentru fermierii care au culturi tradiţionale în aceste ţări însă în acelaşi timp ar putea pune în pericol viitoarele cercetări, susţin analiştii intervievaţi de CNBC.

La începutul lunii august, Scoţia a anunţat că va profita de posibilitatea de a interzice cultivarea OMG-urilor, iar săptămâna trecută Reuters a informat că Germania are de gând să adopte o decizie similară.

Ca urmare a interzicerii organismelor modificate genetic, producătorii de culturi care nu sunt modificate genetic din Scoţia ar putea asista la o creştere a preţurilor, dacă cererea rămâne una puternică iar alte ţări fac trecerea la culturile de OMG-uri, a declarat Hamish Smith, analist la Capital Economics. 'Dacă cererea pentru culturile de organisme care nu sunt modificate genetic rămâne puternică, atunci producătorii din ţări precum Germania şi Scoţia ar putea asista la o creştere a preţurilor dacă oferta de astfel de culturi scade în urma faptului că alte ţări au făcut tranziţia spre culturile de organisme modificate genetic', susţine Hamish Smith.

Cu toate acestea, interzicerea culturilor de organisme modificate genetic prezintă unele riscuri, a declarat un purtător de cuvânt de la Consiliul Naţional pentru Ştiinţă din Marea Britanie. 'Interzicerea acestei tehnologii este un factor descurajator pentru efectuarea de cercetări, atât cercetătorii cât şi investitorii/finanţatorii preferând să lucreze într-un mediu unde tehnologia are şanse mai mari să fie adoptată decât interzisă şi astfel că este posibil ca interdicţia să afecteze cercetările din Scoţia', a declarat purtătorul de cuvânt.

Suprafeţele de teren alocate la nivel mondial pentru culturile de organisme modificate genetic au crescut cu 6,3 milioane de hectare, până la 181,5 milioane de hectare în 2014, un avans de 3,6% comparativ cu 2013, potrivit International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, o organizaţie non-profit care promovează culturile de organisme modificate genetic.

Cu toate acestea există unele îngrijorări că organismele modificate genetic ar putea afecta biodiversitatea. Greenpeace consideră OMG-urile drept 'poluare genetică' şi este îngrijorată că acestea ar putea contamina mediul înconjurător.

În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor. Anterior, Parlamentul European a aprobat şi el compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani.

Statele europene au păreri împărţite faţă de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.