COD PORTOCALIU: 18-01-2018 ora 17 Intre 18 ianuarie, ora 17 – 19 ianuarie, ora 01 se va semnala intensificări susținute ale vântului, zăpadă spulberată COD GALBEN: 18-01-2018 ora 17 Intre 19 ianuarie, ora 0 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori în general moderate cantitativ și viscolite

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 aug /Agerpres/- Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, informează Ministerul Finanţelor Publice printr-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES.

"Reconfirmarea rating-ului şi perspectivei stabile a României e susţinută de situaţia foa rte bună a finanţelor publice, ţara noastră poziţionându-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelaşi rating, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB, sub nivelul de -2,5% înregistrat în cazul statelor cu rating BBB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelaşi rating. În acelaşi timp, un alt factor de susţinere a reafirmării ratingului şi perspectivei pentru România îl reprezintă aşteptările pozitive privind creşterea economică în următorii trei ani", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, agenţia Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 - 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat.

Totodată, agenţia apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în pofida volatilităţii mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare îmbunătăţindu-se ca urmare a măsurilor de reducere a creditelor neperformante.

"Agenţia de rating a menţionat câţiva factori care ar putea conduce, în mod individual sau colectiv, la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetară, care să ducă la o evoluţie în scădere a deficitelor bugetare, o reducere susţinută a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al creşterii economice, precum şi convergenţa progresivă a veniturilor către nivelul statelor cu rating superior", se mai arată în comunicat.

La începutul lunii iulie, o altă mare agenţie de rating, Moodys Investors Service, estima, într-un raport privind România, că îmbunătăţirea competitivităţii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi revenirea pieţei muncii şi a consumului intern vor permite României să înregistreze o creştere medie de aproximativ 3% în următorii ani.

Moodys semnala atunci că reducerea deficitelor şi îmbunătăţirea creşterii economice susţin ratingul Baa3 cu perspectivă stabilă atribuit României, chiar dacă nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi riscul încetinirii schimburilor comerciale în regiune pun unele provocări. De asemenea, integrarea economică graduală cu statele vecine continuă să crească productivitatea, pe lângă sprijinul financiar şi supravegherea politicilor de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, în condiţiile în care calitatea activelor băncilor s-a îmbunătăţit ca urmare a scăderii creditelor neperformante, se mai arăta în raportul Moodys.

Cea de-a treia mare agenţie de rating, Standard&Poors atribuie, la rândul său, un calificativ BBB minus pentru datoriile pe termen lung în valută ale României.AGERPRES/(AS-editor:Nicoleta Gherasi)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.