Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 6 aug /Agerpres/ - Lucrările pentru finalizarea Centrului de Economie Montană (CE-MONT) de la Vatra Dornei sunt în grafic, acest important obiectiv de cercetare al Academiei Române urmând să fie inaugurat la 21 octombrie, a precizat, pentru AGERPRES, prof. dr. Radu Rey, responsabil ştiinţific Cercetare - Dezvoltare în cadrul echipei de management.

"Este în grafic! Partea construită, care va fi terminată, practic, până la sfârşitul lunii august. A început să arate frumos deja", a declarat profesorul Rey.

El spune că echipa de realizare a proiectului a încercat să conceapă acest obiectiv astfel încât să se treacă dincolo de cercetarea fundamentală, specific academică, prin apropierea de ceea ce înseamnă utilitatea acestei instituţii, "total noi".

"De cinci ani avem un grup de cercetători care s-au selectat în decursul anilor şi care au participat cu lucrări ştiinţifice la manifestări specifice", a explicat cercetătorul, menţionând că anul acesta, în septembrie, va fi organizată la Vatra Dornei cea de-a patra Conferinţă Ştiinţifică a Centrului de Economie Montană, eveniment al Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) "Costin C. Kiriţescu".

Personalul CE-MONT va fi format din două categorii, una cu prezenţă permanentă la Vatra Dornei şi una formată din cercetători consacraţi care vor coordona o serie de proiecte de cercetare.

"Şi aici mă bazez mai ales pe o echipă de tineri, care se vor forma. Aceştia vor avea normă întreagă, dar avem şi o categorie cu jumătate de normă, pentru că e foarte greu de conceput că poţi să aduci personalităţi de valoare pe care ţi le doreşti a se muta cu familia, când unii dintre ei sunt la vârste înaintate. Şi atunci există varianta ca aceştia să aibă teme de cercetare, inclusiv pe proiecte europene, bazate pe cercetarea montanologică", a mai spus el.

El a menţionat că la Vatra Dornei există şi aproximativ 10 cadre universitare, unele "mult exersate în zona montană", care vor fi alături de echipa CE-MONT.

"Şi, în plus, am mers pe o variantă, sugerată de la nivel european, de a crea o reţea naţională de cercetare montanologică, implicând, prin acorduri de parteneriate deja încheiate, universităţi care au în aria lor de incidenţă şi zone montane. Pentru că n-am putea, orice am face, Carpaţii sunt foarte mari, nu pot fi acoperiţi cu o grupă de 20 de cercetători care ar fi prinşi în schema de la Vatra Dornei", a adăugat Rey. Această reţea se va materializa în teme de licenţă, pentru masterate sau doctorate, ca şi în deschiderea unei şcoli post-doctorale.

La Vatra Dornei, infrastructura centrului este realizată cu fonduri europene în proporţie de 83%, diferenţa fiind asigurată de Guvernul României.

"Există şi obligativitatea asumată prin proiect şi acum există proiectul de hotărâre de guvern care va trebui să dea bugetul noii instituţii care a lipsit secular Academiei Române", a subliniat responsabilul ştiinţific al echipei de management a CE-MONT.

El a mărturisit că îşi doreşte ca CE-MONT să ocupe un loc de prestigiu în rândul institutelor similare din zonă.

"Vreau ca să duc acest centru de economie montană al Academiei Române de la Vatra Dornei astfel încât noi să devenim "number one" în cercetarea montanologică sud-est europeană. În orice caz, în sud-estul Europei nimeni n-a mai luat o iniţiativă similară. Şi atunci avem argumentul esenţial să fim un centru de excelenţă şi să invităm la cooperare ştiinţifică în primul rând riveranii noştri, cum sunt bulgarii şi ceilalţi, care vor dori să participe la această colaborare internaţională. În acest fel vom utiliza toate legăturile pe care le avem create deja cu entităţi care se ocupă de cercetare montană, inclusiv din Statele Unite, dar în primul rând din Europa. Astea sunt perspectivele. În rest, nu rămâne decât muncă", a încheiat Radu Rey.

*** CE-MONT a fost creat prin Decizia Academiei Române din 17 decembrie 2008, în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice "Costin C. Kiriţescu" al Academiei.

Centrul reprezintă o structură de cercetare ştiinţifică nouă, îndelung aşteptată în România, care nu a putut fi creată până în 1989 datorită politicii ostile faţă de proprietatea privată din zonele montane, necooperativizate.

Prin acest centru se completează cercetarea ştiinţifică complexă a Institutului "Costin C. Kiriţescu", având în vedere atât dimensiunea foarte mare a Carpaţilor româneşti, cât şi diversitatea şi complexitatea aspectelor legate de dezvoltare economică şi social-culturală, nevoia durabilă a protecţiei populaţiei şi mediului montan, necesitatea şi noile oportunităţi în contextul Uniunii Europene şi mondial, actual şi de perspectivă, marcat de transformări şi noi provocări.

În 2012, Centrul de Economie Montană, cu susţinere din partea Institutului Naţional de Cercetări Economice şi cu avizul Academiei Române, a elaborat şi a participat la competiţia din cadrul Programului Operaţional Sectorial "Cunoaşterea Competitivităţii Economice" (POSCCE) cu proiectul "Dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Institutului Naţional de Cercetări Economice 'Costin C. Kiriţescu' prin crearea şi dezvoltarea unui Centru de Economie Montană - CE-MONT", la Vatra Dornei. Proiectul, în valoare de 7 milioane de euro, a fost selectat şi aprobat pentru finanţare.

Prin contract este prevăzută dobândirea personalităţii juridice a centrului, crearea a 36 de posturi noi şi bugetul aferent funcţionalităţii în termenii proiectaţi, care includ ca indicatori de rezultat: crearea unei reţele naţionale de cercetare montanologică, cu implicarea unor universităţi şi institute; a unei biblioteci montane; două publicaţii - "Revista de Montanologie" - bilingvă şi ziarul lunar "Viaţa Munţilor"; crearea unei "Universităţi Montane" (titlu generic) şi a unei "caravane ştiinţifice montane" - pentru diseminarea cunoştinţelor şi rezultatelor cercetărilor în spaţiul montan.

Centrul de Economie Montană a deschis, în perioada 2009-2014, contacte cu instituţii cu profil de cercetare montanologică şi cu alte organisme consacrate zonelor de munte (Italia, Franţa, Austria, cu Academia Europeană - EURAC, Euromontana, Forumul Montan, Parteneriatul Montan (ONU), dar în absenţa unui număr strict necesar de cercetători specializaţi şi a unor mijloace minimale aceste colaborări nu au putut evolua.

Instituţia urmează să dezvolte cercetări fundamentale atât teoretice, cât şi de utilitate aplicativă de tip multidisciplinar şi interdisciplinar, cu implicarea în procesul informativ şi educativ, specifice şi de conştientizare şi sensibilizare continuă, cu fundament ştiinţific, a societăţii româneşti şi europene, să dezvolte cooperări ştiinţifice prin conectare la sistemul de cercetare montanologică european şi mondial. Scopul îl reprezintă participarea la fundamentarea ştiinţifică şi încurajarea proiectelor destinate valorificării echilibrate a resurselor, conservării tradiţiilor valoroase, protecţiei şi dezvoltării populaţiei rurale şi mediului montan cu contribuţii la crearea unei "culturi montane" în societate.

Centrul va fi structurat cu laboratoare pe domenii de specialitate, cu accent pe spaţiul rural, economia agroalimentară şi agroturistică, echilibrul agro-forestier, externalităţile pozitive, inclusiv aspectele socio-psihologice, etnografice şi de geografie economică. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.