Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 29 iul /Agerpres/ - Antreprenorii români consideră, în proporţie de 60%, că simplificarea regulilor fiscale şi a reglementărilor referitoare la calcularea obligaţiilor fiscale ar avea un impact mai puternic asupra îmbunătăţirii mediului fiscal din România decât o reducere a taxelor, reiese din studiului EY Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului românesc.

'Reducerea fiscalizării veniturilor companiilor se situează - la distanţă mare - pe locul al doilea, cu doar 14% dintre opţiuni, urmată de dezvoltarea unei agenţii guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerinţelor fiscale (11%) şi de reducerea fiscalizării veniturilor persoanelor fizice (6%)', se mai arată în studiul EY.

Răspunsurile antreprenorilor indică o creştere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, această cerinţă crescând în preferinţele antreprenorilor respondenţi faţă de anul trecut, de la 48% la 60%, în timp ce reducerea fiscalizării veniturilor companiilor a scăzut de la 26% la 14%.

Potrivit reprezentanţilor EY, una dintre cele mai ieftine soluţii pentru a ajuta antreprenorii români în orientarea în hăţişul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare şi educare în privinţa conformării cerinţelor statului român. Însă, în România, există cel puţin două portaluri de tip one stop shop care încearcă să ofere resurse şi informaţii de business pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi start-up-uri, cu scopul de a simplifica procedurile administrative pentru aceste firme, însă unul nu este actualizat de ani buni, iar altul nu conţine informaţiile necesare.

În Estonia, una dintre cele mai digitalizate societăţi din Europa şi din lume, alegerea şi verificarea disponibilităţii numelui pentru noua companie, ca şi înregistrarea efectivă a firmei, se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar câteva ore şi costă 140 de euro.

Prin comparaţie, conform raportului Doing Business 2015, în România deschiderea unei afaceri durează opt zile, presupunând că toate informaţiile necesare înfiinţării unei afaceri sunt disponibile fără costuri de timp şi fără a apela la consultanţi sau la plăţi neoficiale. Asta plasează România pe locul 38 din cele 189 de ţări analizate. Totuşi, timpul s-a scurtat faţă de anul trecut, când erau necesare 8,5 zile în acest scop.

În plus, conform aceluiaşi raport, o firmă românească la început de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezintă de fapt o scădere a productivităţii pentru firma respectivă, susţin specialiştii EY.

În Statele Unite, conform Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firmă mică sunt cu 206% mai mari decât pentru o firmă mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal.
'Pentru România, nu ştim ca un astfel de calcul să fi fost realizat, dar cel mai probabil situaţia este comparabilă', precizează reprezentanţii companiei de consultanţă. AGERPRES/(AS - autor: Ana-Maria Vasile, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.