ANRE: Factura medie de energie electrică plătită de consumatorul final va scădea cu 0,5 - 1% în semestrul II

 •  Economie
932 afişări

Factura de energie electrică plătită de consumatorul final va scădea în medie cu 0,5 - 1% în semestrul II din acest an, datorită menținerii tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014 și a impactului reducerii tarifare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență informează, joi, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

948cc881-7422-43aa-9346-4cb5c584964b

'În ședința din 25.06.2015, Comitetul de reglementare al ANRE a decis menținerea, în semestrul II 2015, a tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, aprobate prin Ordinul ANRE nr.157 /2014", se menționează într-un comunicat al ANRE, remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, analiza și calculele de stabilire a coeficientului de indexare a tarifelor reglementate se realizează de ANRE anual/semestrial, conform prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 92/ 2015.

"Menținerea tarifelor reglementate aprobate prin Ordinul 157/ 2014 va conduce la scăderea prețului mediu de revenire al energiei electrice furnizate la tarife reglementate, în semestrul II 2015 față de semestrul I 2015, cu circa 1,5%, scădere datorată reducerii sumelor ce vor fi plătite de clienți pentru componenta de rezervare/abonament (corespunzător creșterii gradului de dereglementare în semestrul II 2015 cu încă 10%)", explică ANRE.

De asemenea, Comitetul de reglementare a aprobat modificarea Ordinului ANRE nr. 119/ 2013 privind aprobarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență și a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia. În urma evaluării efectuate de ANRE, conform prevederilor legislației de specialitate, a rezultat o valoare a contribuției pentru semestrul II 2015 egală cu 15,82 lei/MWh, față de valoarea de 18,12 lei/MWh în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015, ceea ce reprezintă o reducere cu 12,7%.

"În consecință, menținerea tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014, precum și impactul reducerii tarifare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, vor conduce la o scădere a facturii medii de energie electrică plătite de consumatorul final cu 0,5 — 1% în semestrul II din acest an".

AGERPRES/(AS — autor: Magdalena Tănăsescu, editor: Oana Tilică)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe