Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 iun /Agerpres/ - Înfiinţarea liceelor de antreprenoriat trebuie să reprezinte o prioritate de grad zero pentru autorităţile române, deoarece astfel se poate asigura o calificare mai bună pentru tinerii care doresc să-şi deschidă o firmă la sfârşitul anilor de studii, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu.

'România are nevoie urgentă de licee de antreprenoriat, iar acest lucru trebuie să reprezinte o prioritate de grad zero pentru autorităţile române. Parcurgerea unei forme de învăţământ axate pe învăţarea conceptului de antreprenoriat poate asigura o calificare mai bună pentru tinerii care doresc să-şi deschidă o firmă la finalul anilor de studii. Crearea unor astfel de licee ar avea un impact pozitiv, foarte asemănător probabil celui determinat de înfiinţarea, în anii '70, a liceelor de informatică, de către vizionarul matematician Grigore Moisil. Liceele ar putea funcţiona după o programă axată în special pe ore de antreprenoriat, implementarea noilor unităţilor de învăţământ putând avea loc atât în marile oraşe, cât şi la nivelul comunităţilor locale mai mici', a afirmat Florin Jianu, la o conferinţă pe tema ecosistemului antreprenorial românesc, organizată în cadrul celei de-a 4-a ediţii a 'Cafenelei de Inovare'.

În altă ordine de idei, Jianu a afirmat că Legea incubatoarelor de afaceri va trece în perioada următoare de Parlament.

'Legea incubatoarelor de afaceri trebuie să iasă din Parlament. În timpul când am fost ministru, prin iniţiativa START-UP, am reuşit să creăm în România aproximativ 80 de incubatoare de afaceri, fiind acoperit întreg teritoriul ţării. În continuare, fondurile structurale trebuie să se îndrepte cu precădere în susţinerea acestor iniţiative. De asemenea, pot fi aduse noi valenţe, de tipul acceleratoarelor de afaceri, acestea oferind şi finanţare pe lângă activităţi de incubare. În ceea ce priveşte Legea Business Angels, aceasta este cea mai modernă lege din Europa în acest moment, graţie facilităţilor oferite, respectiv neimpozitarea dividendelor timp de trei ani, precum şi neimpozitarea exit-ului (a vânzării părţilor sociale ale business angels după minimum trei ani)', a mai spus preşedintele PTIR.

Invitată la eveniment, Sabina Baciu, Chief Knowledge Officer Asociaţia ORICUM, Creative East, a spus că foarte mulţi absolvenţi de design nu ştiu ce înseamnă un business şi nu înţeleg cum îşi pot vinde produsele.

'Instrumentele de susţinere financiară nu sunt personalizate sau deschise către industriile creative. Trebuie luate măsuri în această direcţie, deoarece, la ora actuală, foarte mulţi absolvenţi de design nu ştiu ce înseamnă un business şi nu înţeleg cum îşi pot vinde produsele', a arătat Sabina Baciu.

La rândul său, directorul general al MarcTel SIT, Călin Pantea, a subliniat importanţa dezvoltării spiritului de echipă la nivelul şcolii.

'În învăţământul românesc actual este promovat foarte mult spiritul competiţional, în sensul reuşitei individuale, însă este necesar să se pună accent şi pe dezvoltarea spiritului de echipă, deoarece reuşita unui proiect depinde în foarte multe cazuri de acest lucru', a atras atenţia Pantea.

Pe parcursul conferinţei au fost dezbătute perspectivele ecosistemului antreprenorial românesc, pornind de la concluziile unei analize exploratorii realizate de echipa Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), organizatorul evenimentului 'Cafeneaua de Inovare'.

Analiza s-a bazat în mare măsură pe materiale de îndrumare şi instrumente furnizate de prestigioase instituţii, precum Aspen Institute, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Babson College. Unul dintre obiectivele analizei a privit crearea unui index pentru evaluarea ecosistemului antreprenorial din România, în baza indicatorilor propuşi de Endeavor Insight. Pe o scară de la 0 la 10, unde 0 reprezintă antreprenoriatul self-made, iar 10 ecosistemul antreprenorial, România a marcat 4,5. AGERPRES/(AS - autor: Magdalena Tănăsescu, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.