COD GALBEN: 27-02-2020 ora 11 Intre 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00 Zone și fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 7 iun /Agerpres/ - Fondurile europene şi naţionale disponibile, în 2015, pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul pomicol depăşesc 8,8 milioane de euro, iar alocările totale prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020 pentru întreaga perioada de programare se ridică la 35,2 de milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ului Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Sumele sunt disponibile pe submăsura 4.2a 'Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol' care se încadrează în măsura 4 "Investiţii în active fizice" din PNDR. Această submăsură contribuie la domeniul de intervenţie (DI) 3A 'Îmbunătăţirea competitivităţii producătorilor primari' printr-o mai bună integrare a acestora în lanţul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, creşterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea pe pieţele locale, a circuitelor scurte de aprovizionare, a grupurilor de producători şi organizaţiilor interprofesionale. De asemenea, submăsura are şi domeniul DI 6A 'Facilitarea diversificării', a înfiinţării şi a dezvoltării de întreprinderi mici şi a creării de locuri de muncă.

Potrivit Ghidul Solicitantului pentru submăsura 4.2, varianta consultativă, contribuţia publică totală aferentă sesiunii anuale 2015 (compusă din contribuţia Guvernului României şi contribuţia Uniunii Europene) este pe DI 3A de 3,522 milioane de euro în 2015, iar alocarea pe perioada 2014-2020 de 14,09 milioane de euro, în timp ce pe DI 6A, alocarea din acest an se ridică la 5,28 milioane de euro, iar pentru 2014-2020 la 21,13 milioane de euro.

Încadrarea cererilor de finanţare se va face pe cele două domenii de intervenţie 3A, respectiv 6A. Astfel, pe DI 3A, vor fi încadrate investiţiile individuale şi/sau colective care conduc la dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare şi de comercializare a produselor agricole, respectarea standardelor comunitare, incluzând tehnologii moderne, inovaţii şi idei noi, precum şi facilităţi pentru creşterea eficienţei şi productivităţii întreprinderilor şi a valorii adăugate a produselor agricole, investiţii privind facilităţi de depozitare şi ambalare, sisteme de management al calităţii, sisteme prietenoase cu mediul, etichetare, promovare şi marketing în cadrul lanţurilor alimentare; investiţii pentru modernizarea şi extinderea sistemelor de colectare şi condiţionare, coroborate cu activităţi de marketing şi cu creşterea calităţii produselor.

Potrivit Ghidului, pe DI 6A vor fi încadrate investiţii care vor contribui la crearea de noi unităţi de procesare a produselor agricole locale şi promovarea lanţurilor scurte de aprovizionare, acţiuni ce vor avea ca efect direct crearea de locuri de muncă contribuind astfel la promovarea ocupării forţei de muncă.

În cadrul acestei sub-măsuri sprijinul se acordă întreprinderilor pentru investiţii corporale şi necorporale pentru procesarea fructelor şi marketingul produselor din fructe pentru: modernizarea şi crearea de unităţi de procesare şi comercializare; introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse şi procese tehnologice; creşterea valorii adăugate a produselor din sectorul pomicol; îmbunătăţirea controlului intern al calităţii; creşterea numărului de locuri de muncă; scăderea consumului de energie şi a emisiilor de GES.

De asemenea, investiţiile în industria de procesare vor viza reducerea amprentei asupra mediului prin încurajarea de noi metode de păstrare a producţiei agroalimentare, pentru creşterea siguranţei alimentare, produse adaptate mai bine cerinţelor pieţei, metode de utilizare a deşeurilor şi de epurare a apei pentru protejarea mediului, anveloparea clădirilor.

Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile pe aceste măsuri sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale, societatea în nume colectiv (SNC), societate în comandită simplă (SCS), societatea pe acţiuni (SA), societatea în comandită pe acţiuni ( SCA), societatea cu răspundere limitată (SRL), cooperativele agricole, societăţi cooperative agricole şi grupurile de producători.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la finele lunii mai, după transmiterea deciziei oficiale de aprobare a programului PNDR 2014-2020 de către Comisia Europeană, că în luna iunie vor fi lansate toate măsurile de finanţare din noul PNDR.

"România a fost, în 2014, printre primele ţări care a transmis Comisiei Europene Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Iată că adoptarea oficială a Comisiei Europene ne permite ca în cel mai scurt timp să lansăm toate măsurile de finanţare, lucru care se va întâmpla în cursul lunii iunie. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este pregătită să primească proiecte în sesiune continuă, ceea ce constituie o noutate faţă de programul anterior. Noul Program vine cu o serie importantă de simplificări procedurale, care va permite o accesare mult mai facilă şi direcţionată spre cei ce au efectiv nevoie de finanţare', a precizat Daniel Constantin, citat într-un comunicat remis AGERPRES.

În data de 26 mai 2015, Comisia Europeană a transmis României decizia oficială de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. Ţara are alocată prin PNDR 2014 - 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.AGERPRES/(AS - editor : Mariana Nica)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.