COD GALBEN: 23-03-2025 ora 10 Intre 24 martie, ora 9 - 24 martie, ora 21    Fenomene vizate se va semnala 24 martie, ora 9 - 24 martie, ora 21    Fenomene vizate COD GALBEN: 24-03-2025 Intre 01:00 si 07:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale formarea ghețușului in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cluj-Napoca, 11 mai /Agerpres/ - Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Cluj, că există suspiciuni privind înţelegerile între producători sau lanţurile de magazine în ceea ce priveşte aplicarea corectă a reducerii de TVA la 9 % la alimente.

Chiriţoiu a precizat că în prezent are loc o monitorizare, iar dacă vor fi depistate astfel de cazuri, Consiliul Concurenţei va declanşa anchete.

'Guvernul ne-a solicitat să monitorizăm ce se întâmplă în această perioadă cu ocazia reducerii de TVA. Ne e frică că pot să apară înţelegeri între magazine, între lanţuri de magazine, între producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea de taxe pe care o face statul. Şi atunci monitorizăm. Vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul preţurilor după ce Guvernul a făcut anunţul în ceea ce priveşte TVA-ul şi, de asemenea, după 1 iunie să vedem în ce măsură se transmite reducerea TVA în preţul la raft', a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat că în mod normal orice administrator de magazin sau producător are voie să aplice orice fel de preţ doreşte, însă în acest caz va fi sancţionat de piaţă, care se va îndrepta către preţurile mai mici practicate de alţii.

'Dacă vom avea indicii că sunt înţelegeri ilegale între producători şi sau magazine, atunci vom deschide investigaţii. Dar numai dacă vom avea indicii. Altfel, în principiu orice magazin are voie să pună ce preţ vrea el, doar că dacă ei nu se înţeleg, concurenţa îi va obliga să reducă preţul. Dar noi avem nevoie de indicii ca să deschidem o investigaţie şi dacă vom ajunge la faza asta, avem mijloacele noastre proprii de investigaţie, care sunt destul de puternice', a spus Chiriţoiu.

Acesta a explicat că instituţia pe care o conduce primeşte informări din partea serviciilor şi a Parchetului, cu ajutorul acestora fiind de multe ori rezolvate cazurile de licitaţii trucate.

Chiriţoiu a precizat că deşi instrumentele pe care le are la îndemână Consiliul Concurenţei nu sunt perfecte, important este semnalul dat pieţei, pentru ca producătorii şi administratorii de magazine să se gândească serios înainte de a decide să încalce legea. Un semnal că mesajul lor ajunge la destinatari este şi faptul că amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei se şi încasează. Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, anul trecut 90% din cuantumul amenzilor stabilite de reprezentanţii Consiliului au fost menţinute de instanţe.

'Amenzile pe care le dăm le încasează ANAF-ul. Ele sunt toate contestate în instanţă, dar chiar dacă e contestată amenda, ANAF o execută. Doar dacă instanţa nu decide şi suspendarea plăţii până la finalizarea cauzei. În ultimii trei ani, însă, foarte rar instanţele au mai acceptat suspendări. Asta înseamnă că ANAF execută, după care ne judecăm şi vedem la sfârşit dacă rămâne amenda, nu rămâne, uneori instanţa o mai reduce. Procentele au fost bune în ultimii ani. Anul trecut, 90% din cuantumul amenzilor au fost păstrate de instanţe', a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a avut luni o întâlnire cu reprezentanţii IMM-urilor din Cluj şi din zonele învecinate, în încercarea de a le da informaţiile necesare pentru ca aceştia să evite încălcarea legii. Potrivit lui Chiriţiu, aceste întâlniri sunt necesare întrucât, în general, IMM-urile nu au forţa necesară de a apela la specialişti care să le ajute să se menţină la curent cu legislaţia. AGERPRES / (A - autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.