Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Producătorii agricoli care vor să-şi vândă produsele proprii în pieţe o pot face de la 1 mai 2015 numai dacă deţin atestate de producători şi carnete de comercializare, iar până în prezent consiliile judeţene au solicitat 380.000 de atestate şi peste 300.000 de carnete, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

"Scopul acestei legi (Legea 145/2014 a pieţelor - n. r.) este de a proteja şi nu de sancţiona producătorii agricoli. Sancţiunile merg către cei care comercializează în mod ilegal. Dacă producătorii au aceste atestate şi carnete nu există niciun pericol şi nicio o intenţie a Guvernului de dublă impozitare, pentru că aceşti producători plătesc deja impozit pe norma de venit. (...) Această lege se aplica persoanelor fizice care produc şi care vor să comercializeze produsele pe care le obţin, dar şi la consumatori pentru că, după aplicarea ei, aceştia vor cunoaşte mult mai multe lucruri despre produsele pe care care le cumpără din piaţă, despre calitatea şi despre locul de provenienţă al acestor produse", a spus ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte informaţiile apărute recent în presă, potrivit cărora nu au fost tipărite carnete de comercializare şi atestatele de producător, conform noii legi a pieţelor, deşi ea este în vigoare din 2014, Constantin a menţionat că în prezent nu există niciun consiliu judeţean care să nu fi primit cel puţin o primă tranşă de carnete şi atestate.

"După publicarea legii, în 2014, am emis două ordine care vizează normele de implementare. Consiliile judeţene, pe baza solicitărilor de la primării, trebuiau să solicite noile atestate de producător şi carnetele de comercializare. Până la această dată, toate consiliile judeţene nu numai că au solicitat, dar au şi primit noile atestate. Nu există în momentul de faţă care să nu fi primit cel puţin o primă tranşă de carnete şi atestate. Sigur, este dificil să vorbim la nivel de fiecare comună, dar am garanţia că, aşa cum spune legea, în cinci zile de la momentul solicitării, producătorii au actele respective pentru a nu fi împiedicată activitatea de comerţ. Din datele pe care le avem, au fost solicitate 380.000 de atestate de producători şi peste 300.000 de carnete de comercializare", a subliniat oficialul MADR.

El a explicat că, potrivit noii Legi a pieţelor, există două situaţii - una în care producătorul care deţine atestat vinde singur în pieţe produsele proprii şi în spaţiul destinat special producătorilor, iar o doua vizează vânzarea mărfii către un intermediar. În primul caz, producătorul nu trebuie să emită bon fiscal, însă în cel de-al doilea, cel care vinde are această obligaţie prin noua lege.

"Există două situaţii, una în care producătorii care vor vrea să comercializeze direct în pieţe vor avea acces la minimum 40% din spaţiul din pieţe, destinat celor care au atestat şi carnet. Dacă producătorii decid să comercializeze marfa la piaţă, o pot face dacă pe acel carnet de comercializare este completată de fiecare dată cantitatea care se comercializează, produsul şi locul la care merge cu marfa. Sunt lucruri extrem de simple pe care le poate completa oricine. În schimb, dacă acel producător decide să vândă marfa, trebuie să elibereze către cel care cumpără - persoană fizică autorizată sau societate comercială - o filă din carnetul de comercializare pe care îl are dispoziţie, cu care acel comerciant merge la piaţă. De asemenea, el trebuie să emită un bon fiscal, deci trebuie să aibă casă de marcat. Astfel, se va face diferenţa nu numai prin locurile în care vinde producătorul în piaţă, ci şi prin faptul că producătorul vinde fără bon fiscal, iar intermediarul trebuie să elibereze bon fiscal", a explicat Constantin.

Potrivit noi legi, producătorii agricoli au obligaţia să afişeze eticheta de produs, care conţine informaţii cu privire la denumirea acestuia, localitatea de origine, data obţinerii sale şi preţul de vânzare. Cei care utilizează carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare a filelor pot fi sancţionaţi cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei. Comercianţii care nu afişează eticheta de produs sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 100 lei şi 300 lei.

Amenzile cresc dacă producătorii comercializează produse fără atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie, amenzile sunt între 15.000 lei şi 22.500 lei.

În cazul în care producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constitutie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că legea a fost aprobată în 2014 şi a intrat în vigoare pe 1 mai 2015, existând o perioadă de 180 de zile în care certificatul de producător pe care îl aveau înainte a fost valabil fără probleme.
"Noul atestat este eliberat de primărie şi este avizat şi de asociaţia de profil, dacă există pe raza localităţii respective. Dacă nu, el este avizat de direcţia agricolă sau camera agricolă unde s-a înfiinţat, adică avizează suprafeţele şi datele înscrise în atestatul de producător. Elementul suplimentar este carnetul de comercializare, care oferă informaţii vizavi de produsele care se comercializează, dar oferă şi protecţie producătorilor agricoli", a adăugat şeful MADR.

Atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Atestatul conţine numele şi prenumele producătorului agricol, denumirea produselor, suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autorităţile administraţiei publice locale pe a căror raza se află terenul/ferma/gospodăria. Atestatul este valabil un an calendaristic de la data emiterii.

Potrivit legii, carnetul de comercializare conţine informatii privind identitatea producătorului agricol ca titular şi, după caz, a soţului/soţiei, rudelor/afinilor de gradul I, informaţii privind suprafeţele cultivate, structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viţă-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte producţiile estimate a fi destinate comercializării.

Vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă.

Carnetul de comercializare se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.