Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 1 mai /Agerpres/ - Asociaţia Română a Cărnii /ARC/ va demara, în cel mai scurt timp, procedurile pentru obţinerea protecţiei europene pentru micul românesc, un produs apreciat de către români şi care a dobândit, deja, notorietate pe piaţa europeană.

'Ne-am propus să obţinem protecţie europeană pentru micii româneşti. Vrem să facem acest lucru şi la notorietatea pe care au dobândit-o în Europa nu cred că va fi o ţară care să fie împotrivă. Micul este românesc şi asta o ştie toată lumea. Faţă de 'cevapcici' turceşti sau bulgăreşti /un produs similar cu micii româneşti, n.r/ este o mare diferenţă şi de gust, şi de cum arată. De aceea, nu cred că vom avea probleme să facem acest lucru', a declarat, vineri, preşedintele ARC, Radu Timiş, la un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 Mai.

Acesta a precizat, de asemenea, că micul românesc este foarte apreciat şi la export, în condiţiile în care, de 1 Mai, se consumă o cantitate similară cât într-o lună întreagă, iar în acest an consumul va fi mai mare cu cel puţin 5% faţă de anii precedenţi.

'Din datele pe care le avem, la un consum de un mic şi jumătate pe cap de locuitor, rezultă că, numai de 1 Mai, românii consumă 30 milioane de mici, adică 1.500 de tone. Numai diaspora consumă, într-un an, 25.000 de tone de mici. Micul românesc este întotdeauna iubit şi se află pe masa şi în sufletul românilor mai ales în ziua de 1 Mai. Cu cât produsele româneşti vor fi mai consumate, cu atât economia românească va înflori şi vom avea mai multe locuri de muncă, mai multe şcoli şi un învăţământ mai bun. Consider că starea de încredere pe care o avem acum în economia românească, în special prin introducerea acestei măsuri de scădere a TVA la 9%, practic relansează consumul şi ne dă încredere că se va schimba în câţiva ani', a spus Timiş.

Comisia Europeană a publicat, la începutul lunii iunie 2014, Regulamentul privind categoriile de carne şi utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne, care a intrat în vigoare din 25 iunie, şi prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici după reţeta originală şi comercializarea micilor realizaţi din aceasta pe piaţa naţională, dar şi la nivel european.

La finele anului 2013, România avea recunoscute, pe vechiul Regulament de atestare, 4.400 de produse tradiţionale, fiind, se pare, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană.

Din informaţiile cele mai recente, reiese că Ministerul Agriculturii a atestat, pe noul Regulament de recunoaştere a produselor tradiţionale, până la începutul lunii aprilie 2015, un număr de 386 de produse tradiţionale şi a respins 193 de dosare, în timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obţinute după reţete consacrate.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Daniel Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.