Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 9 apr/Agerpres/ - Regulile de aderare a României la zona euro trebuie bine gândite, iar ţara noastră ar trebui să participe activ la masa discuţiilor, cu oameni pregătiţi şi care înţeleg fenomenul, nu cu europarlamentari care merg la Bruxelles ca în concediu, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

'România are o singură variantă... să respecte regulile. În acelaşi timp, evident că regulile trebuie bine gândite. Putem participa la crearea regulilor, dar aici avem o problemă. Noi avem foarte puţini oameni care au participat la discuţii la Parlamentul European, Comisia Europeană care să ştie despre ce este vorba. Sunt foarte puţini oameni care înţeleg fenomenul şi pot explica în faţa europenilor care sunt argumentele pro şi contra şi care este poziţia noastră. Noi trimitem oameni în Parlamentul European care merg acolo ca în concediu, pe bani foarte mulţi, şi care nu prea înţeleg de ce sunt acolo, de fapt pe cine reprezintă şi ce se discută acolo", a spus Ionuţ Dumitru în cadrul conferinţei 'Zona Euro încotro?", desfăşurată la Banca Naţională a României.

În opinia sa, România are nevoie de oameni care să participe activ, cu argumente, la masa deciziilor, 'altfel, suntem ai nimănui".

Dumitru a amintit şi de faptul că ţara noastră a semnat Compactul Fiscal /Compactul Fiscal European - parte a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii economice şi monetare, n.r./, dar sunt mulţi oameni aflaţi în posturi cheie care nu înţeleg ce înseamnă acest pact.

De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal, a menţionat că direcţia formării Uniunii Monetare este una fără întoarcere. 'A ne imagina un scenariu în care UE, zona euro, se destramă este un scenariu catastrofic, care poate conduce chiar la conflicte militare", a spus Ionuţ Dumitru.

Acesta a subliniat, în acest context, rolul liderilor din fiecare ţară în a explica tuturor avantajele de a fi cetăţean european.

La rândul său, economistul şef al BCR, Radu Crăciun, este de părere că România trebuie să fie bine pregătită în momentul în care intră în zona euro, pentru că altfel s-ar putea confrunta cu probleme de genul celor din Grecia.

'O aderare pripită duce într-o fundătură. Ar trebui să fim foarte atenţi ce ne dorim că s-ar putea să se întâmple", a explicat Crăciun, care a adăugat că principala problemă în zona euro provine din diferenţele culturale care, de cele mai multe ori, exacerbează dificultăţile din Uniune.

'Proiectul cetăţean european este un proiect mort! Practic, orice studiu sociologic arată că, în momentul de faţă, mare parte a europenilor sunt germani, italieni...etc, foarte puţini dintre ei se consideră cetăţeni europeni", susţine Crăciun.

Oficialul BCR consideră că politicienii au eşuat în a fi, de fapt, nişte lideri în direcţia unei integrări europene mai profunde şi creării cetăţeanului european. Mai mult, Crăciun crede că populaţia din ţările membre este ultima care să îşi dorească o integrare mai profundă, mai ales că, încă de la început, proiectul a fost promovat şi susţinut de elitele economice şi apoi de către politicieni.

Referitor la situaţia Greciei, Radu Crăciun susţine că această ţară este ţinută captivă în zona euro, având în vedere că nu este acceptată o tăiere semnificativă a datoriei, care este absolut necesară.

În schimb, Ionuţ Dumitru este de părere că o scoatere a Greciei din zona euro este de dorit, dacă se ia în considerare comportamentul liderilor acestei ţări.

'După mine, Grecia poate fi şi un experiment. Dacă lucrurile stau cum stau în momentul de faţă şi în viitorul apropiat, Grecia poate să fie scoasă din zona euro. Când ai o problemă foarte gravă, ai un tratament care, evident, poate să aibă şi efecte secundare, dar dacă pacientul nu vrea să ia tratamentul nu ai cu cine să discuţi şi atunci drumurile se închid", a precizat Dumitru.AGERPRES/(AS - autor: Ana-Maria Vasile, editor: Daniel Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.