Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgu Mureş, 19 mar /Agerpres/ - Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că există o tendinţă la nivel naţional de a se reveni la pâinea tradiţională, că a apărut o modă în a se folosi şi grâu sălbatic, însă pâinea românească are un gust şi o aromă specifică pe care nu o poate realiza nimeni, pentru că aici se folosesc metode mai vechi.

'Un lucru foarte îmbucurător este că noi am făcut un studiu de piaţă cu ceea ce doreşte consumatorul, l-am comparat cu studiul de piaţă făcut acum şapte ani şi am constatat cu mare bucurie că nu mai este preţul elementul care să aleagă ce produs să cumpere cetăţeanul, ci este calitatea, noutatea, produsul fiscalizat, pentru că un produs fiscalizat face un produs mai sigur din punct de vedere alimentar. Au apărut în ultimul timp produse realizate şi din grâu Spelta, care este un grâu sălbatic, care este mai vechi decât ce avem noi în România. Este un element care aduce un aport de substanţe minerale şi de tot ceea ce este bun pentru organism dar el deocamdată vine din import, în cantităţi mai mici. Dar realizăm şi cu grâul din România produse foarte bune care sunt competitive pe plan mondial fără discuţie. Pentru că trebuie să vă spun că pâinea românească are un gust şi o aromă specifică pe care nu o poate realiza nimeni, pentru că noi folosim metode mai vechi', a arătat preşedintele ROMPAN.

Popescu a arătat că foarte mulţi producători de pâine au început să lucreze în două faze, în trei faze cu pâine dospită, cum se făcea în trecut şi în acest fel pâinea capătă un gust şi o aromă specific românească.

'Din această cauză noi am adus din nou în atenţie produsele realizate pe bază de reţete consacrate. Reţetele consacrate fiind reţetele mai vechi de 30 de ani care nu foloseau amelioratori, nu foloseau alte substanţe, ci apă, făină, drojdie, sare, să iasă un produs cât mai natural şi cât mai apropiat de ceea ce cere cumpărătorul', a susţinut preşedintele ROMPAN, care participă la cea de-a şaptea ediţia a expoziţiei GastroPan de la Târgu Mureş.

Printre soiurile de grâu sălbatic, pe lângă Spelta, foarte mulţi brutari români folosesc şi Alacul, ambele importate din Ungaria, din care prepară pâine după metode tradiţionale, cum e şi cazul firmei bucureştene Frontera, care s-a prezentat la Expoziţia GastroPan cu trei sortimente de pâine absolut noi.

'Am adus la Târgu Mureş trei tipuri de pâine: pâine cu hrişcă, mei şi alac, pâine cu trei tipuri de caşcaval şi pâine merişor şi fructe de goji. Fructele de goji şi merişorul le vom procura de la un cultivator de lângă Bucureşti, care deţine atestat, va produce pentru noi, ia această pâine o vom scoate în curând pe piaţă. Va fi o pâine un pic mai scumpă, dar foarte gustoasă. Pâinea cu alac, hrişcă şi mei este foarte bună pentru digestie şi am reuşit să facem o pâine, după părerea mea, bună. Toate produsele sunt făcute prin metoda indirectă, ceea ce oferă un gust şi o savoare plăcută. Se lucrează în 12 ore, lucrăm cu covas, fără amelioratori - vedeţi că nu sunt foarte umflate - deşi au 1 kilogram. E o pâine mai scumpă dar tendinţa actuală aceasta este şi consumatorul preferă calitatea în primul rând. Pâinile acelea umflate s-au cam dus de pe piaţă şi intră foarte bine pâinea de calitate, cea gustoasă, ţărănească şi sperăm să placă consumatorilor', a declarat pentru AGERPRES Ciprian Mihu, din partea firmei Frontera.

Potrivit acestuia, pâinea cu goji şi merişoare de un kilogram nu ar trebui să coste mai mult de 5,50 lei, cea cu alac, undeva la 4 lei, 4,50 lei, iar pâinea cu caşcaval peste 7 lei. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.