Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 26 feb /Agerpres/ - Federaţiile ProAgro şi Romalimenta vor propune Ministerului Finanţelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de carne, produse din carne şi legume-fructe, propuneri incluse deja în proiectul de modificare a Codului Fiscal, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi, la finalul consultărilor cu ministrul Finanţelor, Darius Valcov.

"Noi o să facem propunerea către MFP astfel încât reducerea TVA să se aplice pe tot lanţul, de la furaje la produse ambalate, începând cu sectorul cărnii şi al produselor din carne, lapte şi produse din lapte şi legume-fructe. Vom trimite propunerea noastră destul de nuanţată de la furaje, animale şi păsări vii, ouă, carne, carne preparată, produse din carne, carne conservată, peşte şi produse din peşte etc. Cred că Ministerul Finanţelor are toate datele şi nu mai trebuie niciun studiu în această privinţă. Au tot ce le trebuie ca să analizeze impactul, au dimensionat foarte corect cu cifre apropiate de ale noastre şi pe care noi le făceam pseudo-empiric", a menţionat Jurconi.

Şeful Pro Agro este optimist în privinţa aplicării TVA de 9% începând cu luna octombrie, după încheierea acordului cu FMI, dar şi în condiţiile în care puterea politica se păstrează.
"Din informaţiile pe care le deţinem până în prezent, din octombrie se poate aplica TVA de 9%, bineînţeles în condiţiile în care puterea politică se păstrează. Cât suntem sub acord cu FMI nu se va întâmpla nimic, adică până în septembrie, dar din octombrie este posibil", a adăugat preşedintele Pro Agro.

De asemenea, Jurconi a apreciat "modul american" în care MFP organizează consultările publice pe tema propunerilor de modificare a Codului Fiscal, în care se va analiza fiecare capitol în parte, iar în jurul datei de 15 martie acestea vor fi trimise Parlamentului.

"Apreciez faptul că MFP se organizează foarte american după ani de zile de opacitate, după 25 de ani în care ne-au chinuit. Începând de săptămâna viitoare, de luni, ei organizează consultări pe felii, capitolul 1, capitolul 2, TVA, cu ministrul în capul mesei, în stânga toţi experţii şi în dreapta patronatele şi se ia articol cu articol, cu explicaţii de ce a fost introdus sau de ce nu a fost introdus un anumit lucru. Suntem optimişti că toate acestea vor pleca în Parlament în jurul datei de 15 martie. Cel mai important pentru noi este ca ei să-i dea drumul în Parlament pentru că dacă nu apucă să o facă atunci va fi o problemă uriaşă pentru că o vom lua de la capăt", a mai spus Jurconi.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, peşte şi fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.