COD PORTOCALIU: 23-06-2021 ora 10 Intre val de căldură și disconfort termic accentuat Interval de valabilitate se va semnala val de căldură și disconfort termic accentuat Interval de valabilitate COD ROSU: 23-06-2021 ora 10 Intre temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate se va semnala temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 dec /Agerpres/ - Anul 2014 va fi al doilea an în care România va intra pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, iar fondurile europene atrase în agricultură şi dezvoltare rurală vor depăşi 2,7 miliarde de euro, afirmă vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit sursei citate, reducerea TVA la produsele bio, dar şi la carne şi produse din carne se numără printre priorităţile anului 2015, însă acest lucru se va întâmpla "numai în condiţii de siguranţă, adică fără taxe şi impozite mărite".

AGERPRES: Care consideraţi că a fost evenimentul cel mai important din agricultură în 2014?
Daniel Constantin: De departe, faptul că portul Constanta a fost declarat numărul 1 din Europa din punct de vedere al comerţului cu cereale. Până la urmă este şi un rezultat al unei munci pe care o prestează agricultorii în această ţară, care are o producţie din ce în ce mai mare, o producţie constatată şi un parteneriat de ani de zile cu ţările arabe. Arată seriozitatea producătorului din România şi calitatea produselor.
De asemenea, cred că este al doilea an în care vom avea balanţă comercială pozitivă în comerţul cu produse agroalimentare. Mă uit la cifre şi dacă la opt luni suntem pe excedent sunt convins că la sfârşitul anului vom fi tot excedent. Anul trecut, la 8 luni, eram pe deficit, iar România nu a mai avut din 1994 niciun an în care să fie pe excedent, iar acum vor fi doi ani consecutivi, 2013 şi 2014. Este meritul fermierilor şi trebuie să-i apreciem în consecinţă, dar trebuie ca şi ei să simtă acest lucru în buzunar.

AGERPRES: Cum arată bilanţul producţiei agricole din 2014?

Daniel Constantin: Mă bucur că încheiem anul 2014 cu o producţie foarte bună, deşi eram sceptic când am avut acele ploi cu inundaţii. Cred că dacă nu le aveam anul acesta era poate cel mai bun an din istorie şi cu toate acestea a fost mai bun ca 2013, iar 2013 după mulţi ani ne-am bucurat că agricultura a salvat indicatorii economici. Anul acesta am avut producţii foarte bune la rapiţă, adică cea mai bună producţie din istoria României, de când s-a introdus în producţie, la grâu am obţinut 7,5 milioane de tone faţă de 7,3 milioane anul trecut, iar la floarea soarelui şi porumb avem producţii uşor mai bune decât anul trecut, respectiv două milioane tone şi 11,19 milioane tone. Este un rezultat foarte bun, mai ales că este pentru prima dată când portul Constanţa a fost declarat numărul 1 în UE din punct de vedere al traficului cu cereale, ceea ce arată că România este un jucător, nu numai în această zonă ci şi pe piaţa UE, chiar dacă partenerii noştri sunt ţările arabe.
Totodată, au fost şi lucruri mai puţin plăcute. Au fost acele inundaţii care au produs anumite pagube, dar noi am venit şi cu despăgubiri în ultimii trei ani. În 2012, am dat despăgubiri din cauza secetei de circa 100 de milioane de lei, iar în 2014 am alocat pentru inundaţii în jur de 53 de milioane de lei.

AGERPRES: Cum a evoluat absorbţia fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltarea rurală în acest an?

Daniel Constantin: Fondurile europene atrase până acum sunt de aproape 2,5 miliarde de euro şi cred că vom încheia anul cu 2,7 miliarde de euro. Suntem în targetul pe care ni l-am propus. Obiectivul prioritar a fost în fiecare an să nu dezangajăm fonduri. Nici în 2012 şi nici în 2013 nu am dezangajat fonduri europene. Ceea ce bucură foarte tare este că din componenta aceasta de 2,7 miliarde de euro avem poate cea mai mare sumă plătită, de când suntem stat membru al UE, pentru zona de investiţii, prin PNDR. Până acum, cele mai mari fonduri mergeau pe plăţile directe pe suprafaţă, pe pilonul I, şi cred că aşa era normal, dar anul acesta avem o suma record, respectiv 1,1 miliarde de euro pe investiţii şi ajungem la 1,3 miliarde de euro până la sfârşitul anului. Cele mai multe sume au fost plătite către sfârşitul acestui an cu efortul substanţial al celor de la AFIR. Sunt bucuros că am avut şi cofinanţarea necesară. Din păcate, pe Programul Operaţional de Pescuit am avut şi în 2012 şi în 2013 şi cred că vom avea şi în 2014 dezangajări de fonduri.

AGERPRES: Cât de atractivă a fost agricultura românească în anul 2014?

Daniel Constantin: Eu zic că a fost suficient de atractivă pentru că nu prea mai sunt terenuri nelucrate şi preţul terenurilor a crescut din ce în ce mai mult. Acest lucru arată că mulţi investitorii şi oameni de afaceri se orientează către agricultură pentru că este un sector cu potenţial de piaţă, cu fonduri europene pentru investiţii, dar şi un sector unde se pot crea noi locuri de muncă.

AGERPRES: Un subiect care a încins spiritele în ultima săptămână a fost reducerea TVA la produsele bio începând cu 2015. Ce noutăţi aveţi în legătura cu această măsură?

Daniel Constantin: Existau promisiuni de foarte mulţi ani de la toate Guvernele că se va reduce TVA la produse alimentare de bază, pe o discuţie care a început în anii 2004-2005, dar din păcate au fost numai promisiuni. Guvernul condus de Victor Ponta a făcut evaluări an de an vizavi de momentul în care putem să introducem reducerea TVA. Lucrurile au început să evolueze din 2012 şi ne-am permis să venim în anul 2013 cu reducerea TVA la pâine, pe un proiect pilot care a însemnat un efort bugetar substanţial şi care nu a fost coroborat cu măriri de taxe şi impozite. Acelaşi lucru îl dorim şi în momentul de faţă. Vrem să extindem această măsură şi la alte produse, dar să nu afectăm şi alte categorii sociale pentru că nu venim cu măriri de taxe şi impozite.
Eu am spus că se va discuta cu FMI în construcţia bugetului pe 2015 şi dacă va fi permis, pe parcursul anului 2015, cu siguranţă se află printre măsurile prioritare pe care le va adopta actualul Guvern. Şi aici mă refer inclusiv la carne şi produse din carne.

AGERPRES: Este prinsă în buget această măsură şi care va fi impactul bugetar?

Daniel Constantin: Într-adevăr, impactul bugetar la produsele bio este foarte mic, în jur de 31 de milioane de lei. Cred că asta putem acum, dar dacă din februarie, martie sau din luna august, bugetul şi încasările vor permite, cu siguranţă prioritatea o reprezintă extinderea TVA la produsele din carne. Eu am vorbit chiar şi de lapte şi de legume-fructe pentru că şi aici sunt probeleme şi ar însemna o gură de oxigen pentru producători. Deci, ne menţinem ca prioritate reducerea TVA, dar în condiţii de siguranţă, care înseamnă în traducere, fără taxe şi impozite. O să vedeţi pe bugetul care va fi aprobat în Guvern şi va fi transmis Parlamentului că nu există niciun fel de mărire de taxe şi impozite. Începem cu produsele bio şi pe urmă imediat la produsele din carne. (...) Pe carne impactul bugetar este foarte mare şi ar fi o greşeală să nu discutam cu organismele internaţionale aceste aspecte având în vedere că România se împrumută la dobânzi foarte mici, istorice aş putea spune. România a căpătat credibilitate şi este văzută drept una dintre economiile puternice în momentul de faţă, fără să exagerez. Trebuie să păstrăm aceşti indicatori macroeconomici în limite normale şi să trecem la pasul următor pentru ca tot ceea ce înseamnă indicatori macroeconomici buni să se simtă şi în buzunarul cetăţeanului. Nu am vrea cu o mână să reducem TVA şi cu alta să mărim taxele. O să păstrăm taxele şi impozitele la acest nivel şi când vom avea siguranţă venim şi cu reducerea TVA la alte produse.

AGERPRES: Despre ce cotă de TVA vorbim la produsele bio, de 5% sau de 9%?

Daniel Constantin: Aş vrea să mai dau nişte explicaţii pe anumite informaţii care au apărut în presă referitoare la faptul că nu putem reduce TVA până în decembrie 2015. Nu putem să reducem până în decembrie 2015 sub 15% decât dacă avem un alt prag sau alte două praguri, maximum două sunt permise de directiva europeană. România are un prag de 9% şi unul de 5%, deci până în decembrie 2015 putem să reducem, dacă ne gândim la 9% sau la 5%, dar nu putem avea TVA de 2, 3 sau 7%. Nu ne permite directiva respectivă (...) Probabil la produsele ecologice vom avea una din cele două, 5% sau 9%, iar după decembrie 2015 va fi o altă directivă europeană în care se va stabili probabil altceva.

AGERPRES: Din păcate nu prea există multe produse bio procesate din producţia autohtonă pe rafturile magazinelor locale, cel puţin aşa arată studiile de specialitate. Cum comentaţi?

Daniel Constantin: Cu siguranţă există mult mai multe produse bio decât anul trecut şi cu siguranţă anul trecut erau mai multe decât în 2012. Vreau să vă spun că apetitul consumatorului a crescut foarte mult pentru produsele bio pentru că din ce în ce mai mult oamenii se preocupă de sănătate. Din păcate, unii dintre cei care se preocupă de sănătate nu îşi permit să cumpere produse bio, însă cred că reducerea TVA va facilita accesul oamenilor la aceste produse de calitate. Hipermarketurile se gândesc din ce în ce mai mult să extindă raioanele pentru produse bio. Este un lucru foarte bun. Mai este un avantaj pe care îl văd. Am vorbit de multe ori de brand de ţară iar România nu are un brand de ţară consolidat. Am avut şi problemele cu carnea de cal, pe nedrept, iar acum cu limba albastră şi cred ca avem nevoie de un brand de ţară.
Cred că cel mai bun poate fi chiar produsul bio. România poate să devină un colţ dezvoltat al Europei pe zona de bio. Şi nu mă refer doar la reducerea TVA ci la o serie de măsuri pe care le-am luat de-a lungul timpului şi le vom lua cu ajutorul fondurilor europene şi prin care vom stimula foarte mult producţia bio. Sunt 200 de milioane de euro, în următorii 6 ani, pentru agricultura ecologică, iar în noul PNDR încercăm să acordăm fonduri suplimentare nerambursabile pentru cei care creează lanţuri scurte, pentru cei care nu numai produc ci şi procesează. Acest lucru constituie o prioritate pentru noi. Sunt cel puţin doi piloni pe care se bazează viitorul PNDR, pe de o parte asigurarea producţiei pentru satisfacerea nevoilor la nivel naţional şi procesarea acestora, crearea de lanţuri scurte şi integrarea producţiei, ca să nu mai exportăm materie primă ci produse procesate. Sigur că mulţi s-au orientat către exportul vrac şi importul de produse procesate, dar după ce schimbam politica şi punem fonduri europene la acest capitol, lucrurile se vor schimba rapid.

AGERPRES: Cum arată bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2015? Va acoperi toate nevoile fermierilor?

Daniel Constantin: Bugetul pe anul 2014 a fost unul bun pentru că ne-am acoperit toate angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa fermierilor, respectiv plata complementară pe suprafaţă a fost la nivelul maxim, plata pentru motorină am reintrodus-o la finele anului 2013, am menţinut-o şi în 2014 şi o vom menţine în 2015. Am venit şi cu măsuri suplimentare care nu erau prinse prin buget la începutul şi anume: schema de minimis pentru tancuri de răcire, minimis pentru despăgubiri, minimis pentru investiţii în genetică, măsură care a fost un succes şi zilele următoare facem deja plăţile, iar dacă ne va permite bugetul vom deschide o nouă sesiune în 2015. Vom lua în calcul din nou şi tancurile de răcire. Bugetul pe 2015 este în aşa fel construit încît ne va permite să ne îndeplinim toate angajamentele de plată pe suprafaţă, pe cap de animal, plăţile cuplate care vor veni din fonduri europene, sprijinul pentru motorină. Nu sunt probleme pe buget.

AGERPRES: În ce stadiu se mai află negocierile cu Comisia Europeană pe noul PNDR?

Daniel Constantin: Au avut loc deja două discuţii la Bruxelles şi foarte multe conferinţe între reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Comisiei Europene. Au fost anumite lucruri care trebuiau clarificate. O parte din lucrurile pe care noi le-am explicat mai bine au fost acceptate. Eu ţin foarte mult la sectorul irigaţiilor. Acolo a fost o observaţie a Comisiei Europene pertinentă că trebuie să asiguram şi partea de infrastructură principală. Să prezentăm sursele de finanţare, să demonstrăm că infrastructura secundară este absolut prioritară şi a mai fost folosită în ultimii ani pentru a fi finanţată. E un lucru care s-a clarificat în această perioadă şi vom merge în continuare cu acea sumă de 370 de milioane de euro pentru finanţarea infrastructurii secundare.
Un alt exemplu, care este încă în discuţie, se referă la cei care vin pe partea de producţie şi pe procesare. Să nu aibă doar 50% fonduri nerambursabile şi 50% contribuţie proprie ci în plus încă 20% dacă intră în asociaţie sau cooperativă şi încă 20% nerambursabil dacă integrează producţia. Este un lucru pe care încă îl discutam cu Comisia. Este o prioritate care ţine de un specific al României pentru că producem din ce în ce mai mult şi exportăm din ce în ce mai mult, dar din păcate materie primă şi nu produse procesate. De asemenea, avem suprafeţe foarte mari pe care le lucram, dar ele sunt fărâmiţate. Dacă vom stimula zona de asociere sunt convins că în perioada următoare comasarea terenurilor se poate realiza rapid.

AGERPRES: Când vom avea un acord încheiat cu Comisia Europeană pe PNDR şi când vom deschide primele sesiuni de depunere de proiecte pe măsurile din noul program?

Daniel Constantin: Sunt încrezător că în cel mai scurt timp vom avea un acord agreat cu Comisia pe PNDR. Cred că, cel târziu, în luna februarie putem să deschidem primele măsuri. Este vorba şi de elaborarea ghidului. El trebuie să stea în consultare publică o anumită perioadă. Pentru a fi realişti, undeva în februarie vom deschide finanţările.

AGERPRES: În 2015 vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european. Cât de mult ne va afecta această decizie?

Daniel Constantin: Noi am luat câteva măsuri. În primul rând am venit cu minimisul cu tancurile de răcire şi în al doilea rând pentru că am schimbat modalitatea de subvenţionare în 2014 astfel încât să-i premiem pe cei care produc, nu numai cei care au animale ci şi cei care livrează către unităţi de procesare sau către piaţă, iar rezultatele au fost bune. Producţia de lapte a crescut semnificativ, cu 17%, iar importurile s-au redus cu 7-8 procente. Pericolul era ca prin eliminarea cotelor de lapte producătorii din Romania să scadă producţia şi să importăm lapte din alte ţări. Cred că subvenţia din 2015 îi va ajuta pe aceşti fermieri, astfel încât să fie competitivi, să aibă un cost de producţie mai bun, iar introducerea unei subvenţii cuplate şi pentru lapte şi pentru carne vine exact în acest sens, pentru reducerea costurilor de producţie. Din 2015 nu o să mai avem plăţi pentru zonele montane defavorizate ci se va extinde pentru cei care au între 10 şi 150 de capete. Ei vor primi pe lângă acea plată clasică pe suprafaţă, pe cap de animal şi 20 de euro pe tona da lapte şi o plata suplimentară de 250 de euro pe cap de animal. Aşteptăm în aceste zile un răspuns favorabil de la CE.

AGERPRES: Aţi avut câteva câteva proiecte interesante: unul fonduri mutuale, Legea pieţelor, Camerele agricole. Ce noutăţi mai aveţi?
Daniel Constantin: Sunt proiecte pe care vrem să le continuăm şi să le punem în practică. Legea Camerelor Agricole va suferi modificări în perioada următoare astfel încât să devină cât mai repede funcţională. Ţin în continuare la această structură şi am avut discuţii cu cei care au înfiinţat aceste camere în 12 judeţe. Pe fondurile mutuale s-a modificat legislaţia. Există o documentaţie depusă şi o să avem la 1 martie cel puţin un fond mutual acreditat la nivel naţional prin care fermierii să fie despăgubiţi în caz de calamităţi. Pe legea pieţelor, normele metodologice au plecat către Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare imediat după publicare.

AGERPRES: Numiţi câteva priorităţi ale anului 2015.

Daniel Constantin: Cel mai important lucru este să începem PNDR pentru că pe el ne fundamentăm şi strategia dar şi finanţarea strategiei. Revitalizarea sectorului de irigaţii este în primul rând un obiectiv pentru că ajută la îndeplinirea obiectivului general de satisfacere a nevoilor de consum pe piaţa internă şi de consolidare a României ca şi exportator pe pieţele externe. În al doilea rând, tot PNDR ajută şi la consolidarea exploataţiilor agricole, pentru că fermierii vor fi stimulaţi să intre în asociaţii sau cooperative, iar un al treilea vizează dezvoltarea acestui brand de ţară, prin agricultura ecologică.

AGERPRES: Ce consideraţi că nu a mers bine în acest an în sectorul agricol? Va reproşaţi ceva?

Daniel Constantin: Regret că ne-a 'lovit' boala limbii albastre în condiţiile în care zootehnia a început să crească foarte bine. Sunt două sectoare, cel de ovine, cu o creştere constantă în ultimii ani şi cel de bovine, care nu a cunoscut o creştere decât în 2014. Era primul an în care s-a oprit declinul efectivului şi acum începusem să creştem. Dintr-o dată a venit această problemă, care sigur nu are impact major asupra animalelor, dar suntem limitaţi la export şi producţie şi vom avea de tras în anul 2015 şi probabil şi în 2016 pentru a eradica complet această boală. Sunt discuţii şi în privinţa vaccinării la nivel naţional, iar dacă se va ajunge la concluzia aceasta sigur că anumite costuri vor fi suportate de către Comisie. Dar decidem numai în acord cu fermierii. Noi facem eforturi diplomatice în Emiratele Arabe Unite, în Egipt, Liban, să ajungem la un acord cu acele ferme de carantină pentru exportul de carcasă. (...) În februarie, probabil, o să merg să semnez un acord cu EAU, au cel mai mare târg din regiunea respectivă unde se exportă 70% din produsele necesare consumului în zonă respective. O să semnăm cu ministrul Agriculturii de acolo colaborarea în domeniul industriei alimentare. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.