Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

ŞTIRILE SERII

* Vinul este un aliment, nu o băutură, iar calităţile sale profilactice pentru sănătate au fost demonstrate în timp, dacă este băut cu măsură, cumpătat, povesteşte Ştefan Timofti, somelier profesionist, manager de eveniment al Casei de Vinuri Cotnari, care a acordat un interviu AGERPRES, cu ocazia celui mai mare târg de profil din România - Good Wine 2014. Vinurile de Cotnari sunt păstrate în beciul Castelului Vlădoianu, care în vremurile 'belle epoque' a fost reşedinţa boierului Vlădoianu, fost guvernator BNR şi distins viticultor. Astăzi, castelul găzduieşte Casa de Vinuri Cotnari.

* Autostrada 'Moldova' Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni trebuie inclusă în Master Planul General de Transport, deoarece - în caz contrar - regiunea Moldova rămâne condamnată la sărăcie, susţine Federaţia Operatorilor de Transport din România (FORT), în scrisoarea deschisă adresată Guvernului României şi Ministerului Transporturilor şi remisă, luni, AGERPRES.

* Reprezentanţii mediului de afaceri au propus, luni, Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ evidenţierea accizei pe bonul fiscal, într-un mod similar taxei pe valoarea adăugată /TVA/, dar şi amânarea introducerii obligativităţii caselor de marcat cu jurnal electronic, care vor înlocui casele de marcat cu rolă de hârtie.

* Proiectul de lege pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România /CEETAR/ ar putea avea ca efect încălcarea normelor europene şi ar afecta funcţionarea pieţei româneşti de asigurări, susţin Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România /UNSAR/ şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România /UNSICAR/.

* Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susţine ferm poziţia Executivului de a construi bugetul consolidat al statului pentru anul 2015, luând în calcul un deficit de minimum 2,1%, potrivit unui comunicat al AOAR, remis, luni, AGERPRES. AOAR solicită finanţatorilor internaţionali să recunoască valabilitatea unor legi, respectiv obligaţia Guvernului de a indexa anual pensiile, zonă în care gradul de suportabilitate al unor măsuri impuse tot de aceeaşi finanţatori internaţionali, fără nicio legătură cu costurile de producţie (vezi creşterile profiturilor în aceste sectoare legate de creşterea, nejustificată, a preţurilor la gaze naturale, energie electrică, menţinerea TVA la 24% să) ajungând să afecteze largi  categorii ale populaţiei.

* Crăciunul este sezonul de vârf pentru fraudatorii online, iar consumatorii sunt sfătuiţi să nu folosească serviciile de transfer de bani pentru a plăti bunuri achiziţionate pe internet, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES. De cele mai multe ori, ofertele prea avantajoase ca să fie reale ascund mecanisme de fraudare prin care victimele sunt atrase în cursă.

* Românii îşi petrec Crăciunul în familie şi Revelionul împreună cu prietenii şi familia, este concluzia unui studiu realizat de un portal de rezervări hoteliere online, remis, luni, AGERPRES. Conform studiului, 65% dintre respondenţi plănuiesc să plece în vacanţă în iarna aceasta şi cei mai mulţi (76%) preferă oraşe sau staţiuni de munte din România.

* Orice creştere a nivelului redevenţelor şi/sau aplicare a unor taxe suplimentare asupra industriei petroliere ar trebui contrabalansată de introducerea unor măsuri de încurajare menite să reducă impactul asupra fluxurilor de capital şi a randamentelor capitalului învestit, pentru a susţine industria onshore de petrol şi gaze din România prin recunoaşterea costurilor investiţionale, consideră reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră ('ROPEPCA').

* Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că reformarea pieţei de capital din România nu poate avea loc fără o revizuire urgentă şi substanţială a cadrului legislativ, pentru a facilita o mai bună funcţionare a acesteia, precum şi pentru a creşte accesibilitatea şi atractivitatea pentru investitori, inclusiv pentru cei străini.

* Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a avertizat luni că în următoarele 36 de ore cantităţile de precipitaţii pot ajunge până la 50 de litri pe metrul pătrat în sudul ţării iar în zonele de deal şi de munte stratul de zăpadă va fi de 15-20 de cm şi va viscoli. "În ultimele patru zile s-au cumulat în jur de 40 de litri pe metrul păstrat în zona de sud a ţării datorită faptului că rezerva de umiditate e de 100%, capacitatea de absorbţie a solului e zero, avem băltiri, pârâuri care deja produc inundaţii. (...) Începând din această noapte până miercuri la prânz, cantităţi care pot ajunge la 50 de litri pe metrul pătrat în 36 de ore. Venind pe această situaţie de rezervă de umiditate foarte ridicată (...), pot fi probleme în sud până miercuri la prânz. În zona de munte şi de deal şi în Moldova pot fi precipitaţii sub formă de ninsoare. Vitezele vântului - 50-60 de km pe oră, nu este un viscol foarte puternic, dar putem să ne aşteptăm în zone de deal şi de munte la un strat de zăpadă de 15-20 de cm", a spus Sandu la Palatului Victoria în cadrul Comandamentului pentru intemperii şi calamităţi convocat de premierul Victor Ponta.

* Dezbaterile privind Legea energiei termice în cogenerare vor continua până în ianuarie, urmând ca la începutul lunii februarie actul normativ să ajungă în Plenul Parlamentului, a declarat, luni, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din camera Deputaţilor, Iulian Iancu. "Încercăm ca în luna ianuarie sau la început de februarie să avem Legea (Legea privind energia termică în cogenerare - n. r.) pentru decizia Plenului. Până atunci, sper să se liniştească toate aceste dezbateri privind guverne, ministere, miniştri şi să putem avea liniştea necesară dezbaterii în Plen", a declarat Iulian Iancu, la dezbaterea publică "Legea privind energia termică în cogenerare şi implicaţiile asupra preţului căldurii".

* Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu moneda unică europeană, iar Banca Naţională a României /BNR/ a anunţat un curs de 4,4419 lei/euro, în creştere cu 1,04 bani (0,23%) faţă de valoarea de 4,4315 lei/euro din şedinţa anterioară. Leul s-a depreciat şi faţă de dolarul american, cu 3,81 bani (1,06%) la un curs de referinţă de 3,6246 lei/dolar, comparativ cu anunţul din şedinţa anterioară, de 3,5865 lei/dolar.

* Numărul total de utilizatori activi la telefonie mobilă a ajuns, la 30 iunie 2014, la 22,3 milioane, cu 1,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele statistice publicate, luni, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/. Conform sursei citate, la jumătatea acestui an, numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu 0,8%, până la 4 milioane, în timp ce numărul de utilizatori de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonament a crescut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013.

* Greenpeace solicită, luni, într-o scrisoare deschisă transmisă Guvernului, desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari. "Suntem de părere că Guvernul trebuie să susţină interesele cetăţenilor României în relaţia cu ţările străine şi nu pe cele ale Chinei în relaţia cu cetăţenii României. Transparenţa, în acest context, este o condiţie minimă înainte de orice decizie', se menţionează în solicitarea Greenpeace, transmisă Guvernului în data de 8 decembrie 2014.

* Romgaz a încheiat cu GDF Suez Energy România, Electrocentrale Bucureşti şi SNTGN Transgaz trei contracte de vânzare-cumpărare gaze pe piaţa reglementată în valoare totală de 957,314 milioane lei, conform unui raport remis luni Bursei de Valori Bucureşti. Contractul încheiat cu GDF Suez Energy are o valoare de 117,717 milioane lei şi prevede livrarea de gaze naturale în perioada martie - aprilie 2015. Plata va fi efectuată la 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, fiind constituită şi o garanţie de 96,342 milioane lei. Penalităţile de întârziere vor fi de 0,1% pe zi.

* Directorul adjunct al Institutului Naţional pentru Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Marius Mătreaţă, a anunţat luni că precipitaţiile din ultimele ore pot duce la agravarea situaţiei din punctul de vedere hidrologic în sudul ţării iar râuri din 10 judeţe vor intra sub Cod portocaliu. "Situaţia se poate agrava semnificativ în intervalul de mâine dimineaţă, 9 decembrie, ora 6, până în data de 11 decembrie, ca urmare a efectului cumulat al precipitaţiilor pe care le aşteptăm şi care pot depăşi 40 de litri pe metrul pătrat în anumite zone din sudul ţării", a afirmat şeful INHGA, în cadrul Comandamentului pentru intemperii şi calamităţi convocat la Palatul Victoria.

* Diverse mărfuri susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 83.000 de euro, au fost confiscate de inspectorii vamali de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în urma controlului efectuat asupra unor containere sosite din China pentru societăţi comerciale cu sediul în Fundeni, judeţul Ilfov, importatorii fiind sancţionaţi cu amenzi totale de 6.000 de lei.

* Skoda, divizie a producătorului Volkswagen, va vinde anul acesta peste un milion de vehicule, un record pentru compania cehă, transmite Reuters. Skoda Auto, cel mai mare exportator ceh, a anunţat că în perioada ianuarie-noiembrie 2014 livrările au ajuns la 955.300 vehicule, cu 34.500 mai multe vehicule decât în 2013.

* Miniştrii de Finanţe din zona euro nu vor lua luni o decizie cu privire la prelungirea programului de asistenţă cu Grecia, program care expiră la finele acestui an, a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, transmite Reuters. Potrivit unui document consultat săptămâna trecută de Reuters, Uniunea Europeană analizează posibilitatea extinderii actualului program de asistenţă de care beneficiază Grecia cu încă şase luni, până la mijlocul lui 2015. În schimb, autorităţile de la Atena ar fi dispuse la o prelungire cu doar câteva săptămâni a acestui program, care a devenit nepopular în Grecia pentru condiţiile drastice impuse de creditorii internaţionali.

* OTP Bank Nyrt, cel mai mare creditor din Ungaria, intenţionează să cumpere o bancă în Polonia, conform informaţiilor din presă, dar autorităţile de la Varşovia au reglementări extrem de riguroase privind achiziţiile efectuate de instituţiile financiare străine, transmite site-ul portfolio.hu. În ultimele săptămâni, presa a anunţat că OTP ar putea prelua FMI Bank sau Bank BPH. De asemenea, grupul american General Electric (GE) a anunţat recent că analizează mai multe opţiuni strategice pentru banca sa poloneză BPH, inclusiv o posibilă vânzare.

* Şeful Carrefour, Georges Plassat, s-a pronunţat împotriva deschiderii, în Franţa, a marilor hipermarketuri în zilele de duminică, dar a sprijinit ideea pentru centrele alimentare mai mici din centrul oraşelor, transmite Reuters. Atenuarea restricţiilor privind deschiderea magazinelor duminica este una dintre reformele promise de Guvernul socialist francez în încercarea de a relansa creşterea economiei şi a crea locuri de muncă, dar sindicatele s-au opus acestei decizii, la fel şi unii directori care s-au temut că beneficiile vor fi mai scăzute decât costurile.

* Creşterea economică redusă şi randamentele scăzute ale investiţiilor din cauza încetinirii economiei globale agravează efectele îmbătrânirii populaţiei asupra sistemelor de pensii private şi publice, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), transmite AFP.

* Ukrtransgaz, operatorul reţelei ucrainene de gazoducte, a informat, luni, că Rusia va relua livrările de gaze naturale spre Ucraina în data de 11 decembrie, după şase luni de întreruperi, transmite Reuters. Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina, însă, în data de 16 iunie 2014, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părţii ucrainene. Această decizie a provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrările de gaze naturale ruseşti spre Uniunea Europeană via Ucraina.

* Băncile europene vor fi afectate în 2015 de condiţiile economice slabe şi costurile mari cu litigiile, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service, transmite Bloomberg. Săptămâna trecută, Banca Central Europeană şi-a revizuit estimările de creştere economică şi inflaţie pentru zona euro în perioada 2014-2016. Revizuirile au fost făcute în condiţiile în care costurile cu litigiile continuă să afecteze băncile europene ca urmare a anchetelor demarate de autorităţile din mai multe ţări asupra acuzaţiilor de manipulare a dobânzilor de referinţă şi a pieţelor valutare.

* Grupul rus de stat Gazprom a anunţat luni că va înfiinţa o nouă companie care va fi responsabilă pentru construcţia unui gazoduct spre Turcia, transmite Reuters. 'Noua companie va fi înregistrată la Sankt Petersburg şi va purta numele Gazprom Russkaya', a declarat purtătorul de cuvânt de la Gazprom, Sergei Kuprianov.

* Uniunea Europeană a pus la punct o listă cu aproape 2.000 de proiecte, în valoare de 1.300 miliarde de euro, care ar putea fi incluse în planul de investiţii destinat relansării economiei şi creării de noi locuri de muncă, informează Reuters şi AFP. La invitaţia făcută în toamnă de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fiecare stat membru al Uniunii Europene a trimis o listă cu posibile proiecte de investiţii. Intenţia Comisiei Europene este ca, până în luna iunie 2015, primele proiecte să fie selectate şi să fie gata să atragă finanţare privată. AGERPRES

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.