Câteva companii, cu precădere din IT, se vor lista pe AeRO, noua piață a BVB (surse)

 •  Economie
1439 afişări

Câteva companii românești, cu precădere din domeniul IT, se vor lista pe AeRO - noua piață a Bursei de Valori București /BVB/ dedicată IMM-urilor și companiilor nou-înființate, încă de la lansarea acesteia, care va avea loc în câteva săptămâni, după ce BVB primește acordul Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, au declarat, pentru AGERPRES, surse din piața de capital.

c34aebc4-da92-48f6-86f0-630ca9a0d940

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES ARHIVĂ

'Sunt companii cunoscute în piață, cu o valoare estimată la 2-3 milioane de euro, care se vor lista încă de la debutul noii piețe', au precizat aceleași surse.

Alte companii care s-ar putea lista curând pe AeRO sunt și trei vehicule investiționale specializate deținute de societatea de investiții financiare SIF2 Moldova — Agribusiness Capital, Real Estate Asset și Opportunity Capital, pentru care SIF2 Moldova anunța într-un raport din vara acestui an începerea demersurilor de listare pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB.

Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB, a declarat, luni, la evenimentul Focus Investitori, că patru companii străine sunt extrem de interesate de noua piață a BVB, dintre care două din Polonia, una din Grecia și o societate mixtă româno-maghiară.

El a precizat că o companie din Polonia adună la acest moment resurse financiare pentru un fond care să investească strict pe piața AeRO a BVB, iar o companie din Grecia, cu experiență pe Bursa din Atena, vizează conectarea prin AeRO a investitorilor regionali cu afaceri din România cu capital majoritar grecesc.

Potrivit reprezentantului BVB, de noua piață sunt interesați atât investitori individuali, cât și fonduri mici de investiții, specializate, care caută exit-uri din unele afaceri, dar și oportunități de a intra în afaceri noi.

'Masa critică de companii listate pe AeRO, de 15 companii, va fi atinsă în 2015, sperăm că în prima jumătate a lui 2015', a afirmat Mugescu, care a adăugat că din 2016 ar putea avea loc o listare pe săptămână.

Discuțiile reprezentanților BVB legate de listări pe AeRO au vizat în principal companii care au ajuns la o valoare de 1-5 milioane euro și care vor să se finanțeze de pe bursă cu sume cuprinse între 200.000 de euro și 1 milion de euro, pentru a se dezvolta în continuare. Potrivit reprezentanților BVB, circa 10 companii din IT sunt extrem de interesate de noua piață.

"Poveștile că în piață nu sunt nici investitori și nici companii nu sunt adevărate. Antreprenorii vor să se finanțeze, au nevoie de bani, sunt deschiși să își asume provocările unei companii listate, au surse de finanțare legitime și limpezi până acum, chiar dacă vorbim doar de zeci de mii de euro în unele cazuri, sunt deschiși în a împărți acționariatul și de a avea în board un reprezentant al acționarilor minoritari', a spus Bogdan Mugescu.

AeRO este un sistem alternativ de tranzacționare al BVB, care are criterii mai relaxate de listare comparativ cu piața reglementată. Astfel, valoarea minimă predictibilă a unei companii trebuie să fie de minimum 250.000 de euro față de un milion de euro pe piața reglementată, free-float-ul (cota de acțiuni care se tranzacționează liber pe piață — n. r.) trebuie să fie 10%, listarea se poate face prin plasament privat și nu neapărat prin ofertă publică inițială, procedura este simplificată, iar costul listării este de ordinul sutelor de lei, în timp ce, spre exemplu, la categoria I comisionul de admitere este de 11.100 — 21.000 de lei.

AGERPRES/(AS — autor: Ady Ivașcu, editor: Oana Tilică)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe