Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Iaşi, 2 sep /Agerpres/ - Una dintre cele mai prolifice şi mai apreciate întreprinderi ieşene pe plan naţional şi internaţional este fabrica de medicamente SC Antibiotice SA.
În aproape 60 de ani de la înfiinţare, fabrica de antibiotice a devenit un adevărat brand naţional şi internaţional pe piaţa farmaceutică. Fiind principalul producător de medicamente generice antiinfecţioase din România şi lider mondial în producţia de nistatină, ca substanţă activă, în prezent fabrica de medicamente din Iaşi ocupă locul 5 din cele 250 de companii producătoare de medicamente generice şi OTC-uri (medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală - n.r.) din România. Portofoliul complex de peste 140 de produse, din 13 clase terapeutice, face din Antibiotice SA cea mai dinamică firmă de export din domeniul medicamentelor, cu 120 de parteneriate strategice în peste 70 de ţări ale lumii.
În anul 1955, la Iaşi, se punea piatra de temelie a industriei de antibiotice din România. Aici, în fosta fabrică Chimică nr. 2, actuala Antibiotice, se producea, pentru prima dată în România şi în Europa de sud-est, penicilină. Dacă prima şarjă de penicilină a însemnat obţinerea a 400 de grame de produs, ulterior, odată cu eficientizarea tehnologică şi modernizarea, cantitatea de penicilină obţinută dintr-o singură şarjă a ajuns la 1.400 de kilograme.
Dezvoltarea fabricii s-a făcut rapid, Antibiotice devenind în scurtă vreme o marcă de referinţă în industria farmaceutică din ţară şi de peste hotare. În anii '70-'80, la Antibiotice se fabricau zeci de produse farmaceutice, unele dintre ele fiind componenta de bază (substanţa activă) pentru medicamente produse în zeci de state ale lumii.
După anii '90, odată cu un amplu proces investiţional în retehnologizare şi implementarea noilor reguli de calitate specifice industriei farmaceutice europene, Antibiotice a devenit un important producător de medicamente antiinfecţioase, cu un portofoliu extins de clase terapeutice, dar şi un exportator de referinţă în industria farmaceutică.
Acest fapt, alături de poziţia de lider deţinută pe segmentul produselor topice, precum şi parteneriatele cu Ministerul Sănătăţii în programe naţionale de sănătate au făcut ca medicamentele de la Antibiotice să fie prezente în orice spital din România.
Antibiotice are cea mai complexă structură de fabricaţie din ţară, cu opt fluxuri de producţie separate, pe care se produc atât substanţe active (prin procesul de biosinteză - nistatina), cât şi medicamente în forma finită (de uz uman şi veterinar).
În cei aproape 60 de ani de activitate, la Antibiotice s-au produs între altele trei miliarde de capsule, peste patru miliarde de comprimate, 600 de milioane de tuburi (unguente, creme, geluri), trei miliarde de supozitoare.
Pentru a oferi milioanelor de pacienţi români şi din alte ţări ale lumii alternative noi şi accesibile la însănătoşire, Antibiotice a dezvoltat clase terapeutice adresate afecţiunilor cardiovasculare, oncologice, sistemului nervos central, dermatologic, tract digestiv şi metabolism etc. dovedind că un medicament valoros nu este neapărat unul scump, ci unul pe care oamenii şi-l pot permite, în condiţii de eficacitate, calitate şi siguranţă dovedite.
Unul din trei pacienţi români este tratat cu medicamente antiinfecţioase marca Antibiotice.
"La Antibiotice, calitatea înseamnă în primul rând un sistem de management performant, orientat spre obţinerea unor produse sigure şi eficiente, care să satisfacă cerinţele clientului. Politica de calitate înseamnă, totodată, investiţii continue în fluxurile de fabricaţie, pentru satisfacerea cerinţelor tot mai exigente ale organismelor regulatorii în domeniu, în tehnologii de ultima generaţie, pentru dotarea laboratoarelor de cercetare, precum şi în instruirea continuă a personalului. Toate aceste investiţii au permis obţinerea principalelor forme de certificare naţională şi internaţională: aprobare Food and Drug Administration acordată de Agenţia medicamentelor şi alimentelor din Statele Unite, pentru substanţa activă nistatină şi şase produse injectabile, care a autorizat accesul pe pieţele din SUA şi Canada al acestor produse. Nistatina deţine şi Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeană. Cele opt fluxuri de fabricaţie a medicamentelor deţin Certificatul de Bună Practică de Fabricaţie (GMP - Good Manufacturig Practice). Certificarea GMP reprezintă o garanţie a conformităţii proceselor de producţie cu cerinţele şi normele specifice industriei farmaceutice. Sistem de Management Integrat (calitate, sănătate şi securitate în muncă, mediu), conform cerinţelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004 şi OHSAS 18001:2007. Acest fapt atestă că Antibiotice fabrică astăzi medicamente de calitate, sigure şi eficiente, protejând mediul, sănătatea şi securitatea angajaţilor", explică Mihaela Melinte, consilier comunicare.
Obţinerea acestor certificări internaţionale, alături de orientarea strategică spre internaţionalizarea afacerii au făcut ca Antibiotice să devină unul din cei mai importanţi exportatori de medicamente fabricate în România.
Cifra de afaceri pe pieţele externe a înregistrat o evoluţie constant pozitivă de-a lungul anilor, valoarea exportului dublându-se în ultimii cinci ani. Principalele destinaţii ale produselor Antibiotice în funcţie de aportul la cifra de afaceri sunt Europa (Franţa, Ungaria, Germania, Polonia, Cehia etc.), SUA, zona Orientului Mijlociu, Rusia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, precum şi ţări din Asia şi Africa.
Protejarea mediului înconjurător este o prioritate şi preocupare constantă a companiei ieşene de medicamente, peste patru milioane euro fiind investiţi în ultimii ani în acest domeniu.
Pe lângă îndeplinirea misiunii sale de a produce medicamente de calitate, accesibile pentru pacienţi, Antibiotice s-a implicat de-a lungul timpului în acţiuni caritabile la nivelul comunităţii, dezvoltând încă din anul 2003 programe de responsabilitate socială.
La sfârşitul anului 2010, Antibiotice a înfiinţat Fundaţia "Antibiotice - Ştiinţă şi Suflet", prin care derulează atât acţiuni caritabile, cât şi proiecte umanitare, educaţionale, culturale şi de protecţia mediului. Fundaţia organizează proiecte privind acţiuni de prevenţie şi educaţie în domeniul sănătăţii.
"Dintre cele mai longevive proiecte pe care Antibiotice le susţine în mod continuu este programul umanitar 'Puterea faptei', prin intermediul căruia sunt ajutate persoane aflate în dificultate, în ultimii zece ani fiind sprijinite peste 8.000 de persoane. Bursele 'Ştiinţă şi Suflet', care de 13 ani contribuie la educaţia copiilor din mediul rural cu aptitudini deosebite, dar fără posibilităţi materiale. Nu trebuie omis proiectul 'Fii Pro natură! Pune suflet!', prin care se urmăreşte informarea, conştientizarea şi implicarea angajaţilor Antibiotice în acţiuni ce privesc protejarea mediului înconjurător. 'Şcoala de vară a+', aflată la a V-a ediţie, reprezintă un parteneriat între mediul de afaceri şi mediul universitar, care se adresează atât publicului intern (angajaţi), cât şi publicului extern (studenţi în ultimul an, cât şi absolvenţi ai facultăţilor de farmacie, chimie, biologie şi inginerie chimică ). Acest parteneriat are ca obiective formarea şi dezvoltarea profesională a angajaţilor, menţinându-i în prima linie a competenţei profesionale, cât şi posibilitatea oferită studenţilor, prin stagii gratuite de practică, în vederea întregirii pregătirii universitare cu o serie de concepte, standarde profesionale şi reglementări specifice industriei farmaceutice. Pe lângă aceste programe, Antibiotice susţine în mod continuu campanii derulate în scopul ajutorării celor aflaţi în dificultate: 'Dăruieşte o carte, dăruieşte un zâmbet', 'Donează sânge, pune suflet pentru viaţă', 'Cu Ştiinţă şi Suflet în slujba oamenilor', 'Alături de Penicilina' (echipa de volei pe care Antibiotice o susţine de peste 50 de ani)", afirmă Mihaela Melinte.
De-a lungul anilor, pentru performanţele obţinute, cei de la fabrica de medicamente din Iaşi au primit mai multe distincţii şi medalii. Cea mai recentă recunoaştere este cea a Ordinului "Meritul industrial şi comercial" în grad de comandor, acordat în 2013 din partea Preşedinţiei României, pentru performanţele deosebite obţinute de-a lungul timpului. Marele Trofeu pentru rezultate de excepţie obţinute în domeniul exporturilor în perioada post-recesiune (2009 - 2013) din partea Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) este o altă recunoaştere a meritelor şi calităţii medicamentelor produse de ieşeni. A obţinut Premiul Naţional, locul 1 la categoria "Industrie - întreprinderi foarte mari - fabricarea produselor farmaceutice de bază", în Topul Naţional realizat de Camera de Comerţ şi Industrie din România (2004-2012), locul 1 la categoria "Industrie - întreprinderi foarte mari - fabricarea produselor farmaceutice de bază", în Topul Firmelor Ieşene realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi (2005-2012), Premiul de excelenţă pentru management performant public la Gala Premiilor Medical Manager (2013). AGERPRES/(A, AS - autor: Daniela Malache, editor: Ştefan Gabrea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.