Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 19 aug /Agerpres/ - Municipiul Mediaş, aflat în nordul judeţului Sibiu, este considerat capitala gazului din România, pentru că în oraş sunt sediile centrale ale celor două mari societăţi din industria gazului, Romgaz şi Transgaz, conform vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Ioan Banciu.
Romgaz şi Transgaz contribuie cu 25% la bugetul Mediaşului, oraş în care peste 6.000 de oameni lucrează în industria gazului.
De altfel, primarul Mediaşului, Teodor Neamţu, susţine că "gazul metan este sângele municipiului de pe Târnava Mare".
"Istoria, tradiţia şi viaţa comunităţii locale medieşene este legată de cele două societăţi ale gazului metan, Romgaz şi Transgaz. Cele două societăţi ale gazului metan sunt pilonii de susţinere şi dezvoltare a Mediaşului şi zonei de nord a judeţului Sibiu. Stabilitatea pieţei muncii şi numărul mare de angajaţi din acest domeniu, peste 6.000, asigură Mediaşului şi zonei, un climat de confort şi siguranţă. Contribuţia Romgaz şi Transgaz la bugetul municipiului reprezintă aproximativ 25% din bugetul local neconsolidat, ceea ce înseamnă aproape 60% din bugetul alocat investiţiilor. Romgazul şi Transgazul reprezintă un brand al Mediaşului, iar municipiul nostru se identifică cu sintagma 'capitala gazului metan'", a precizat, pentru AGERPRES, primarul Teodor Neamţu.
Potrivit acestuia, Romgaz şi Transgaz contribuie la dezvoltarea economică a municipiului Mediaş, dar şi la susţinerea proiectelor culturale şi a sportului local la nivel înalt, prin echipele de baschet şi fotbal.
"Mediaşul pulsează în jurul celor două mari societăţi gazifiere, a căror prezenţă în centrul ţării, în Ardeal, este vitală şi obligatorie", spune edilul.
La finalul lunii iulie, acţionarii Societăţii Naţionale Romgaz au aprobat, la Adunarea Generală, bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru anul 2014, care prevede un profit net de peste un miliard de lei, pe fondul unor venituri totale de 5,089 miliarde lei şi unor cheltuieli de 3,578 miliarde lei.
România va produce în anul 2020 o cantitate de gaze naturale utilizabile de 9,8 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 11,2% faţă de producţia previzionată pentru acest an, potrivit unei estimări de la începutul anului a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) privind balanţa energetică a ţării.
Pentru anul acesta, CNP estimează o producţie de gaze de 8,8 milioane de tep. Importurile de gaze vor scădea cu 8%, de la 1,2 milioane de tep în acest an, la 1,1 milioane tep în 2020. Consumul naţional de gaze al ţării se ridică la 12 - 13 miliarde de metri cubi anual. În prezent, România importă 20 - 25% din necesarul de gaze naturale dintr-o singură sursă, respectiv Federaţia Rusă. Producţia autohtonă de gaze este împărţită între doi mari producători interni, respectiv Petrom şi Romgaz.
Directorul general adjunct al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz, Dumitru Rotar, declara în luna iunie că, pe fondul crizei din Ucraina, producţia internă a României şi depozitele de înmagazinare, din punct de vedere statistic, pot să acopere cererea de gaze naturale, inclusiv pe timp de iarnă.
"Trebuie să aveţi în vedere că am trecut deja peste două crize, în 2006, când s-au oprit parţial livrările, şi alta în 2009, când s-au oprit total. Trebuie să aveţi în vedere dinamica cererii din România şi aceasta a scăzut în ultimii ani, în condiţiile în care producţia celor doi mari producători a rămas constantă. Trebuie să aveţi în vedere că dacă în 2005 capacitatea de extracţie din România era undeva la 14 milioane de metri cubi zilnic, acum este de 30 de milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, dacă discutăm de statistică, de medii, există posibilitatea unor influenţe minime, dacă discutăm pe termen mediu, peste şase luni de zile. Practic, producţia internă cu depozitele de înmagazinare pot să acopere cererea. Cu precizarea că discutăm despre statistici medii de consum. Sunt medii zilnice pe iarnă", menţiona directorul Rotar.
Acesta arăta că producţia zilnică de gaz metan este de 30 de milioane de metri cubi, că se extrag din depozite, în medie, 20 - 25 de milioane metri cubi, şi că potenţialul mediu este de 55 de milioane de metri cubi pe zi.
România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în privinţa zăcămintelor de gaze naturale, după Olanda şi Marea Britanie. Consumul intern al României pentru anul trecut a fost 12,5 miliarde de metri cubi, dintre care 11 miliarde metri cubi au provenit din producţia internă, iar restul de 1,5 miliarde metri cubi din Rusia, în special iarna.
România dispune de opt depozite de gaze cu capacitatea totală de 3 miliarde de metri cubi.
Practic, când vorbim de o eventuală criză a gazului în România, toate privirile sunt aţintite spre Mediaş, o cetate medievală transformată în ultimii ani mai mult într-o cetate a gazului.
În România, primele emanaţii de gaz natural au fost descoperite la Sărmăşel, judeţul Mureş, în anul 1909. Sonda 2 Sărmăşel, destinată iniţial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă, potrivit Romgaz.
Succesul american în exploatarea şi utilizarea gazelor naturale a fost unul dintre motivele care au determinat înfiinţarea Societăţii Maghiare de Gaz Metan UEG, de către Ministerul de Finanţe Ungar şi Deutsche Bank, societate care avea ca obiect de activitate explorarea, exploatarea, transportul, distribuirea şi utilizarea gazelor naturale din unele regiuni din Transilvania.
Anul 1910 marchează prima intenţie din Europa de transport a gazelor finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmăşel la Turda pe o distanţă de 55 km.
În condiţiile de dezvoltare economică în primele două decenii ale secolului XX, Mediaşul a beneficiat intens de prezenţa preţioasei bogăţii naturale, a gazului metan aflat în zona celor două Târnave.
În oraşul de pe Târnava Mare, dezvoltarea sectorului gazeifer a început din anul 1918, când Mediaşul era conectat la zăcământul de la Bazna. Odată cu livrarea gazelor naturale în oraş, avea să se dezvolte industria locală şi să crească nivelul de trai al locuitorilor.
După introducerea gazului metan în oraş s-au deschis mai multe fabrici şi ateliere industriale mici. Creşterea locurilor de muncă în industrie a dus la exodul populaţiei sărace spre oraş şi dezvoltarea marii industrii în viitorul municipiu Mediaş.
Numai în perioada 1921-1925 s-au deschis şapte fabrici care foloseau în scopul producerii forţei motrice, agregate care erau acţionate de gaze naturale. Unele dintre întreprinderi au devenit foarte cunoscute în ţară, dar şi în străinătate cum ar fi: Vitrometan, Emailul sau Salconserv. Datorită dezvoltării sale, în anul 1928, Mediaşul a devenit al cincilea oraş ca mărime din Transilvania şi al 40-lea din România.
Unirea Transilvaniei cu România a adus modificări în sectorul gazelor naturale, cum ar fi reorganizări, fuziuni, externalizări ale societăţilor comerciale din acest sector. În anul 1925 s-a înfiinţat Societatea Naţională de Gaz Metan SONAMETAN, care a funcţionat cu o Direcţie de Exploatări Tehnice la Mediaş. În anul 1947 se naţionalizează activele companiei de către noul regim politic din România, dar profesionalismul angajaţilor a permis continuarea unui amplu plan de dezvoltare, explorare, exploatare, transport şi distribuţie a gazelor naturale pe teritoriul României, atingându-se un maxim al dezvoltării în anii '70.
Apogeul dezvoltării Mediaşului a avut loc în perioada anilor '80, când populaţia era de aproape 80.000 de locuitori, iar majoritatea lucrau în cele 27 de întreprinderi dintre care 13 de nivel republican.
În data de 10 ianuarie 1991 s-a înfiinţat Regia Autonomă a Gazelor Naturale Romgaz, cu sediul la Mediaş, prin preluarea activului şi pasivului la Centrala Gazului Metan Mediaş şi de la unităţile acesteia. După anul 2000, Romgaz s-a consacrat ca brand pentru activitatea de explorare, exploatare şi înmagazinare gaze naturale în România. Societatea a parcurs un drum lung pe scara dezvoltării sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter internaţional, încadrându-se astăzi în rândul companiilor europene de top.
Romgaz s-a dovedit a fi un partener prezent în susţinerea şi implementarea unei palete variate de programe sociale, educaţionale, culturale şi domenii precum sănătate şi religie.
Compania participă activ în diverse parteneriate educaţionale cu instituţii de învăţământ superior, precum Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Şcolile generale cu clasele I-VIII au fost sprijinite de către Romgaz pentru reabilitarea clădirilor, dotarea bibliotecilor, reamenajarea spaţiilor din curţile şcolilor sau organizarea de competiţii şi concursuri. Implicarea Romgaz în susţinerea învăţământului a continuat cu ajutor financiar pentru diferite grădiniţe. În urma sprijinului financiar, oferit de către societate, grădiniţele au reuşit să achiziţioneze mobilier preşcolar, au reabilitat săli de curs sau au reconstruit clădirile în care îşi desfăşoară activitatea.
Romgaz s-a implicat financiar şi în reabilitarea, dotarea şi renovarea Spitalului Municipal Mediaş.
Datorită implicării în sport a Societăţii Romgaz, cluburile sportive locale cum ar fi "Asociaţia Tenis Club Romgaz" Mediaş (secţia tenis de câmp) şi "Clubul Sportiv Tenis de Masă Romgaz" Mediaş îşi desfăşoară activitatea după standarde moderne, acest lucru facilitând membrilor ascensiunea spre performanţă, lucru demonstrat prin numeroasele distincţii primite de către sportivii membrii ai cluburilor.
Romgaz susţine, de asemenea, cluburi de dans sportiv, şcoli de fotbal, cluburi de tenis de câmp, în vederea organizării de concursuri, turnee şi competiţii sportive, spectacole, realizării obiectivelor propuse, a achiziţionării de costume populare sau echipamente sportive necesare desfăşurări activităţilor principale.
Un eveniment de succes în care s-a implicat Romgaz, împreună cu Asociaţia Clubul Sportiv "Elisabeta Polihroniade" este concursul internaţional de şah "Turneul Regilor", care se înscrie printre cele mai apreciate competiţii de acest tip din lume, fiind recunoscut atât de Federaţia Română de Şah, cât şi de către Federaţia Internaţională de Şah (FIDE).
Pentru medieşeni, firmele din industria gazului, dar mai ales Romgaz şi Transgaz, reprezintă locurile de muncă cele mai bine plătite din oraş, dar şi speranţa că oraşul se va dezvolta într-un ritm ascendent. AGERPRES/(AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Cristian Anghelache)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.