INTERVIU Mariana Gheorghe, CEO Petrom: Discuțiile cu autoritățile vizează toate taxele, nu doar redevențele petroliere

 •  Economie
1114 afişări

Reprezentanții OMV Petrom vor discuta cu autoritățile române pe tema tuturor taxelor impuse sectorului petrolier, întrucât important este efectul lor cumulat, nu doar nivelul redevențelor sau cel al taxei pe stâlp, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom, într-un interviu acordat agenției AGERPRES.

21c42ecf-fb65-44d4-b8f9-8e9b3a94ae91

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

Mariana Gheorghe spune că este încrezătoare în faptul că autoritățile din România vor crea un cadrul fiscal propice investițiilor, întrucât declarațiile publice din ultima perioadă au relevat intenția de a atrage cât mai multe investiții. În caz contrar, Petrom se va adapta situației, dar își va reduce volumul investițiilor, iar acest lucru va avea un impact negativ în toată economia românească, a avertizat reprezentantul companiei petroliere.

Totodată, Mariana Gheorghe a arătat că decizia Guvernului de a obliga producătorii de gaze să vândă pe bursă o parte din producție distorsionează piața, întrucât nu există o cerere suficientă pentru ca acest ordin să fie dus la îndeplinire.

Șefa Petrom a mai vorbit, în interviu, despre ce înseamnă piața din Republica Moldova pentru companie, dar și despre cum ne va afecta la iarnă conflictul dintre Rusia și Ucraina.

AGERPRES: În ce vor consta discuțiile pe care le anticipați cu autoritățile pe tema cadrului fiscal?
Mariana Gheorghe: Toate taxele sunt critice, așa cum s-a văzut și în rezultatele aferente primului semestru, pentru profitabilitatea și capacitatea noastră investițională. Noi fără investiții nu putem continua activitatea, pentru că investițiile sunt esența businessului nostru. Pe de o parte, avem volumul de taxe obișnuit, adică cele legate de CAS, de impozitul pe profit, TVA și așa mai departe, unde există un dialog de piață, iar noi ne exprimăm părerea prin participarea la grupurile de business la care suntem membri. În aceste zile, volatilitatea sistemului fiscal românesc este mare, așa că vom continua să exprimăm păreri în cadrul acestor foruri.

În ceea ce privește taxele specifice sectorului de petrol și gaze, pentru noi contează efectul lor cumulat, nu impactul singular. Putem să vorbim doar de taxa pe stâlp și să crească redevențele sau nu cresc redevențele și crește taxa pe stâlp. În final, ce contează pentru noi este impactul cumulat și disponibilitatea de cash-flow pentru investiții.

Acesta este dialogul pe care îl avem cu autoritățile și de aceea nici nu am vrut să spun că discutăm pe tema unei taxe sau a alteia. Acest semestru a arătat dimensiunea impactului creșterii taxării asupra rezultatelor noastre financiare. Este adevărat că nu s-a văzut impactul asupra componentei a doua, respectiv capacitatea noastră investițională, pentru că noi ne așteptăm în continuare ca sistemul fiscal din România să fie propice investițiilor, la fel și cel de reglementare. Aceasta deoarece declarațiile publice merg în acest sens, că autoritățile își doresc mai multe investiții.

În primul semestru, investițiile noastre au fost mai mari decât tot profitul operațional. Deci este clar că direcția noastră este de a investi și de a crea valoarea adăugată în economia românească, de aceea luăm în serios declarațiile autorităților, pentru că ele reflectă o realitate de business, și anume faptul că acest regim de taxare trebuie să țină seama de impactul asupra capacității investiționale ale companiilor. Noi putem să ne ajustăm, bineînțeles. Orice fel de companie privată se va ajusta la orice regim fiscal care există, dar în final această ajustare în jos a volumului de investiții va avea impact nu numai asupra strategiei noastre și asupra rezultatelor noastre, dar și asupra generării de valoare adăugată în economie, fie prin locuri de muncă, fie prin venituri la buget, fie prin celelalte contribuții la Produsul Intern Brut. Toate acestea sunt efecte normale ale investițiilor, mai ales la nivelul la care le facem noi.

AGERPRES: Ați început aceste discuții cu autoritățile?
Mariana Gheorghe: Discuții tehnice au fost tot timpul anului și vom avea. Bineînțeles că, pentru taxa de construcții speciale, de exemplu, am făcut parte din mediul de afaceri care și-a exprimat părerea că este un cost care impactează businessul nostru și credem că o schimbare cel puțin în vederea înlocuirii bazei 'brut' cu 'net' trebuie să se realizeze. Noi putem să ne exprimăm o părere, dar în final decizia este a Guvernului și a Parlamentului, în acest caz.

AGERPRES: Credeți că piața de gaze din România este pregătită pentru liberalizare? Ce înseamnă acest lucru atât pentru producători, cât și pentru consumatorii de gaze?
Mariana Gheorghe: Liberalizarea pentru consumatori înseamnă două lucruri: accesul la orice furnizor doresc și un preț corect care să reflecte cererea și oferta, bineînțeles având în vedere schimbările structurale din piața noastră.

Din punctul de vedere al producătorului, înseamnă o piață lichidă. Înseamnă o piață în care prețurile din piața locală și cele din piața înconjurătoare sunt foarte apropiate, lucru care s-a și întâmplat prin reducerea prețului de import și creșterea graduală a prețului producției locale.

Dar ceea ce este important pentru o piață funcțională, pentru o piață lichidă, este și posibilitatea de a avea un circuit liber al bunurilor, adică o infrastructură care să permită să se întâlnească cererea și oferta nu doar din piața locală, ci și din piețele înconjurătoare. Pentru că acest lucru creează o presiune asupra prețurilor, ceea ce este unul din obiectivele consumatorului, să aibă un preț cât mai corect și bineînțeles suportabil. Această piață funcțională, lichidă, și această liberă circulație ar permite să se întâmple fenomene cum se văd în piața de electricitate, care presupune o competiție mult mai mare pentru producători.

Uitați-vă ce presiune avem asupra centralei de la Brazi, care, datorită competiției, datorită evoluției prețurilor pe baza cererii și ofertei, duce la o presiune asupra activității noastre comerciale. Dar credem că acesta este rolul companiilor private, să-și ia acest risc de piață, de prețuri, de cerere și ofertă. Orice fel de distorsiune care se face prin decizii administrative nu lasă să se echilibreze piața și de fapt reduce beneficiile atât la consumatori, cât și la producători. Modelul de piață liberă funcționează în alte economii și sperăm ca și în România să-și arate eficiența.

AGERPRES: Cum vă afectează decizia de a obliga producătorii de gaze să vândă pe bursă o parte din producție?
Mariana Gheorghe: Această decizie este dovada că nu avem o piață lichidă, iar intervenția aceasta administrativă bineînțeles că distorsionează activitățile noastre comerciale, mai ales că avem clienți mari, cu un anumit specific, avem piață reglementată, care are un anumit specific și ea. Deci a interveni doar pe un anumit segment distorsionează celelalte segmente.

Pe de altă parte, este foarte greu de definit care este nivelul optim pentru un astfel de procent. De exemplu, din luna iulie, de când acest ordin a început să fie pus în aplicare, am vândut foarte puțin. E adevărat că putem realiza în august și septembrie ce nu am realizat în iulie, conform ordinului, dar nu există cerere. Iar acest lucru va determina și nivelul procentului pentru anul viitor. Am luată notă de acest procent, dar credem că este mai trebuie să așteptăm puțin. Vom discuta și noi cu autoritatea de reglementare pentru a ajunge la un nivel care să fie cel mai puțin distorsionant în piața de gaze și electricitate, care oricum este distorsionată și trece printr-o reformă structurală foarte puternică.

AGERPRES: Aveți în vedere să exportați gaze în Republica Moldova atunci când va fi gata conducta Iași-Ungheni?
Mariana Gheorghe: În primul rând trebuie să fie gata, în al doilea rând trebuie să fie o cerere. Din ce citeam în declarațiile ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie — n.r.) este vorba de 12 milioane de metri cubi până la sfârșitul anului. Și, bineînțeles, trebuie să vedem care sunt termenii. Pentru noi, prioritatea este să găsim soluțiile viabile comerciale pentru piața românească, ceea ce, așa cum spuneam, este o mare provocare, dar vom lucra asupra unor noi produse, asupra găsirii unor noi clienți, asupra găsirii unor termene care să atragă noi clienți, toate cu ideea de a ne consolida piața și a avea niște soluții comerciale viabile în România. Nu cred că cererea din piața din Republica Moldova va face vreo diferență la acest nivel pentru compania noastră.

AGERPRES: Dar cu cine se negociază în Republica Moldova contractele de export? Direct cu consumatorii?
Mariana Gheorghe: Nu avem niciun contract deocamdată. Probabil că vor face o cerere de ofertă globală, pe care o vor adresa tuturor furnizorilor din România sau câtorva, bănuiesc.

AGERPRES: Ce credeți că se va întâmpla la iarnă pe piața gazelor, având în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina? Cum vă pregătiți pentru situația în care se întrerup din nou importurile?
Mariana Gheorghe: Am citit că, în toată această tensiune geopolitică, ce are drept componentă importantă energia, singurul lucru pozitiv pentru noi este scăderea cererii. Având în vedere că a scăzut cererea, media importului în totalul consumului național de gaze este de circa 9%, așa că piața românească aproape că este independentă. Deci având în vedere reducerea importurilor, rezervele pe care le avem în depozite și evoluția cererii, dacă va fi o iarnă blândă, cred că România nu va avea probleme iarna viitoare, ceea ce nu putem spune despre alte țări din regiune sau din Europa. Suntem de asemenea pregătiți, cum am fost și în 2009, ca, în limita flexibilității pe care o avem, să ajustăm puțin în sus și producția de la anumite sonde.

AGERPRES: Dar din punctul de vedere al prețurilor, ne ajută sau nu conflictul din Ucraina?
Mariana Gheorghe: Deocamdată conflictul din Ucraina a dus la reducerea prețurilor de import în primele șase luni de la 28 la 26 euro pe MWh și acest lucru este vizibil și în Europa, unde am văzut unele dintre cele mai mici prețuri din istoria recentă. Deci acest rezultat este benefic pentru consumatorii din Europa și pentru cei din România.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cioacă, editor: Andreea Marinescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe