INTERVIU/ Eugen Teodorovici despre următorul cadru financiar: Am fi avut nevoie de mai mulți bani în zona de infrastructură

 •  Economie
1441 afişări

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că este nemulțumit de suma alocată României pe cadrul financiar 2014 - 2020 și de regulamentele europene care impun țării noastre investiții mai mari în domeniul social, în condițiile în care ar fi fost nevoie la infrastructură.

1cea53b3-33af-4e3c-bb9f-90b01ad1930d

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FLUX

De asemenea, Teodorovici a precizat că și-a propus ca în luna octombrie, cel târziu, să fie lansate primele cereri de proiecte pe următorul cadru financiar.

Acesta a mai spus că în septembrie — octombrie va fi un nou pachet de modificare a legislației în domeniul achizițiilor publice, iar în a doua parte a lunii august va fi elaborat documentul prin care una dintre cele două instituții bancare de stat să devină bancă pentru dezvoltare.

Eugen Teodorovici a mai vorbit în interviul acordat AGERPRES și despre absorbția scăzută a banilor europeni din primele cinci luni ale anului, motivele pentru care nu s-au trimis cereri de rambursare la CE pe POS DRU și POS CCE și Acordul de Parteneriat.

AGERPRES: În primele cinci luni din acest an absorbția banilor europeni a fost cam scăzută. De ce?
Eugen Teodorovici: Au fost mai multe cauze. Important este să ne atingem la finalul anului 2014 ținta pe care ne-am stabilit-o, anume de minimum 2,8 miliarde euro. Cauzele care au stat la baza unei execuții mai reduse față de ce ne-am planificat în această parte a anului sunt mai multe. Una este partea de sezonalitate a unor lucrări foarte mari, în funcție de modul în care firmele facturează.

Un alt motiv ar fi că aceste companii au venit cu prețuri foarte mici atunci când au câștigat contractele de lucrări. Astăzi se vede foarte clar că întâmpină foarte mari dificultăți în a asigura necesarul de finanțare proprie pentru acele lucrări.

Noi n-am trimis, până în prezent, nicio cerere de rambursare pe două dintre programele operaționale importante, cel de resurse umane și cel de competitivitate, unde sunt plăți destul de ridicate făcute deja de statul român. Nu am trimis Comisiei Europene pentru că aceasta a fost înțelegerea, că vom trimite atunci când vom reverifica niște date istorice.

Vine 2015 peste puțin timp, moment la care noi va trebui să arătăm că toate programele operaționale și toate sistemele pe care le avem în derulare sunt perfecte, altfel vom putea avea probleme. Mai bine să începem din timp cu reverificarea tuturor acestor date pentru a fi siguri că tot ce înseamnă fonduri europene este exact și foarte clar în fața Comisiei. Trimiterea acestor cereri de rambursare pe cele două programe operaționale se va întâmpla undeva în septembrie. Atunci vom trimite cereri de rambursare foarte mari, ceea ce va atinge din start acel minim necesar pentru 2014.

AGERPRES: Având în vedere stadiul absorbției din ultimele 2 luni este posibil să vedem o dinamică mai bună de aproximativ 0,5 — 1% lunar până la finalul anului, mai ales din septembrie, dacă trimiteți cererile pe POS DRU și POS CCE?
Eugen Teodorovici: Categoric. Acum, către final, în a doua parte a anului, creșterea va fi semnificativă, începând din septembrie până la final, așa cum a fost și anul trecut. Este o practică ce trebuie din mers schimbată. Este normal să avem pe tot parcursul anului o trimitere la Comisia Europeană uniformă. La POS DRU noi am găsit de la preluarea lui la minister extrem de multe probleme.

După ce o să finalizăm discuția cu cei de la CE o să dăm exemple multe publicului larg pentru a înțelege mecanismul care, din păcate, nouă ne-a adus un deficit de imagine extrem de mare în fața CE și nu numai. Acest program operațional a fost unul dintre cele mai blamate atât în țară, cât și în afară. După ce a trecut la Ministerul Fondurilor Europene va deveni un program model. Un raport al Curții Europene de Conturi arată că pe acest program operațional 40% din neregulile care se întâmplau la nivel european aparțineau României. Astăzi acest raport al Curții Europene de Conturi pe anul 2013 arată că doar 1,28%. Este o scădere semnificativă.

AGERPRES: Sunteți mulțumit de ultima variantă a Acordului de Parteneriat?
Eugen Teodorovici: Având o experiență destul de mare în ce înseamnă dialogul cu partea comunitară, știind cum au fost discuțiile pentru actualul cadru financiar cu cei de la Comisie, știind foarte clar cum a fost negociat acest cadru financiar pot să spun că sunt mulțumit de modul în care astăzi România a negociat acest document pentru următorii ani. Comisia a spus de foarte multe ori că România se află în topul țărilor europene cu care a lucrat la un astfel de document.

AGERPRES: Fondurile acordate României sunt de aproximativ 1.000 euro/locuitor, adică mai puțini bani decât au obținut alte țări. Este asta singura nemulțumire pe care o aveți?
Eugen Teodorovici: Asta este nemulțumirea pe care o avem noi astăzi, respectiv o alocare financiară nu atât de mare pe cât ne-am dorit. Mai este o nemulțumire, dar asta ține de regulamentele europene care ne impun și nouă, la fel ca celorlalte state membre, investiții semnificative în zona de social. Am fi avut nevoie de mai mulți bani în zona de infrastructură, respectiv transporturi, apă, canal, deșeuri.

Din păcate, așa cum au fost ele aprobate, regulamentele nu permit o alocare mai mare decât am alocat noi pe această zonă.

AGERPRES: Noi, ca țară, de ce nu putem beneficia de sume la fel de mari ca și celelalte țări în condițiile în care se vorbește despre coeziune în UE?
Eugen Teodorovici: Din păcate, țări mult mai mici ca noi ca suprafață, număr de locuitori au primit o sumă dublă pe cap de locuitor ceea ce face ca România să fie unică în întregul proces de discuție și negociere cu partea comunitară în alocarea financiară.

România aici a fost văduvită în special prin faptul că cei care au negociat pentru România nu au știut să uzeze de dreptul și de votul pe care România îl avea, la fel ca celelalte state, la masa discuțiilor pe alocările financiare. Se putea condiționa o alocare mai mare pentru România de nivelul de absorbție la finalul actualului cadru financiar. Deci, dacă am fi ajuns la un nivel asumat de statul român vis-a-vis de absorbția pe actualul cadru financiar, să primim o sumă mai mare, în jur de 5-6 miliarde euro pe o anumită zonă... Eu așa aș fi ridicat problema în fața celor de la Comisia Europeană, Consiliu și Parlament.


AGERPRES: Când opoziția a făcut acea moțiune simplă împotriva dumneavoastră, cum v-ați simțit?
Eugen Teodorovici: Am avut un gust amar pentru că știu foarte bine cât muncesc echipa din minister și colegii de la celelalte ministere, a fost un efort comun. Cei care au semnat acea moțiune sunt oameni care nu au de-a face cu fondurile europene. E bine să învățăm în România că cei care nu se pricep la un domeniu să-i lase pe cei care se ocupă și au o experiență pe acest subiect.

AGERPRES: Mai pregătiți ceva în materie de legislație în lunile ce urmează?
Eugen Teodorovici: Vor mai fi modificări, mai ales în toamnă. Știți foarte bine, am început cu o schimbare pe legislația de achiziții publice prin modificarea Ordonanței 34 care se referă la acea noțiune nouă de garanție de bună conduită care se depune de fiecare companie care dorește să conteste o licitație. De câteva săptămâni s-a redus numărul contestațiilor cu o treime.

Vom avea în toamnă un nou pachet de modificare a legislației pe achiziții publice, undeva în septembrie — octombrie.

Vă dau un exemplu de o idee a domnului ministru Rus pe care sper ca până la finalul lunii august să o implementăm. Pe proiectele mari sunt probleme pe care constructorii le întâmpină când au nevoie să primească acele autorizații, avize, fel de fel de documente fără de care nu pot să lucreze. Ar fi mult mai eficient să preia Ministerul Transporturilor, printr-un oficiu pe care să-l creeze, acest rol de a se ocupa de tot ce înseamnă autorizații, avize, documente de acest fel pentru constructori. Este dificil pentru constructori să bată pe la ușa fiecărei companii pentru avize și să aștepte luni de zile până se eliberează. Este o bună abordare de a centraliza acest lucru în cadrul Ministerului Transporturilor, iar colegii de acolo să se ocupe ei pentru fiecare contract în parte.

AGERPRES: În ce stadiu se află ideea ca una dintre cele două bănci de stat să devină bancă pentru dezvoltare?
Eugen Teodorovici: Am vorbit cu colegii de la Ministerul de Finanțe și urmează ca în a doua parte a lunii august să elaborăm documentul prin care acest lucru să se și întâmple. Va fi un instrument eficient în cooptarea acestei entități în ceea ce înseamnă fonduri europene și nu doar atât. Va avea atribuții extrem de frumoase și interesante în piață. Va fi aleasă banca ce are o structură cât mai amplă în teritoriu. Se poate să avem și un parteneriat, de la început, adică una să devină bancă pentru dezvoltare, dar care împreună cu cealaltă să coopereze.

AGERPRES: Ce v-ați propus să realizați în următoarea perioadă?
Eugen Teodorovici: Noi ne-am propus ca în luna octombrie, cel târziu, să lansăm primele cereri de proiecte pe următorul cadru financiar. Trebuie să arătăm că putem să lansăm toate cererile de proiecte pe suma pe care noi o avem alocată pe următorul cadru financiar cât mai repede. Până în decembrie 2015 vrem să avem lansat tot ce înseamnă cereri de proiecte pe următorul cadru financiar, astfel încât încă trei ani să folosim o mare parte din această sumă pentru 2014 — 2020.

Trebuie să avem această infuzie de capital cât mai rapidă și cât mai agresivă în sensul bun în piața din România. Una dintre ideile diferite față de ce a fost până în prezent, avem o rezervă de performanță de 5-6% care spune că pe fiecare program operațional în parte, pe următorul cadru financiar, se face o analiză în 2017 — 2018 pe modul în care fiecare a performat.

Dacă indicatorii sunt atinși, așa cum ne-am asumat la început, atunci acei bani îi revin acelui program operațional, dacă nu, ei sunt realocați spre altă zonă. Va fi o competiție clară între programele operaționale, ceea ce este foarte bine.

AGERPRES/(A — autor: Florin Bărbuță, editor: Georgiana Tănăsescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe