ANRE: România și-a asumat obligația de a exporta gaze în Republica Moldova pe timpul iernii

 •  Economie
836 afişări

România și-a asumat obligația de a exporta gaze naturale în Republica Moldova pe timpul sezonului rece, se arată într-un comunicat în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) explică de ce a luat decizia de a obliga producătorii să vândă pe bursă cel puțin 20% din producție începând cu 15 iulie.

42d0da44-4549-42e6-8735-144ef0b62f2e

Foto: (c) Gabriel PETRESCU / AGERPRES FOTO

Ordinul instituie obligația producătorilor și a furnizorilor de gaze naturale de a încheia tranzacții pe piețele centralizate din România, în considerarea termenelor legale instituite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 35/ 2014 pentru completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 care prevede că începând cu data de 15 iulie 2014 și până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliații acestora, după caz, au obligația să încheie tranzacții pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantități minime de gaze naturale din producția proprie, destinată consumului intern.

Astfel, prin acest Ordin s-a stabilit ca pentru perioada imediat următoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale să aibă obligația de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producția internă proprie destinată consumului intern pe piața concurențială, spun reprezentanții ANRE în comunicat.

'Baza de calcul la care se aplică procentul de 20% reprezintă cantitățile rămase disponibile după deducerea din totalul producției interne a consumului tehnologic, a cantităților de gaze naturale destinate pieței reglementate, a cantităților destinate înmagazinării și a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate în considerare și obligațiile asumate de România de a exporta gaze naturale în Republica Moldova în perioada rece a anului', se mai arată în comunicat.

ANRE explică faptul că a avut în vedere și faptul că unii din marii producători au prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli încasările provenite din contractele bilaterale existente, acest buget fiind aprobat prin Hotărâre de Guvern.

'Astfel, pentru situațiile în care există deja angajamente contractuale în derulare și producătorii nu au disponibil pentru tranzacționare procentul calculat de 20%, aceștia au obligația să încheie tranzacții pentru toată cantitatea rămasă disponibilă. Obligația producătorilor de a vinde pe piețele centralizate o cantitate minimă de gaze este un prim pas important al liberalizării și transparentizării pieței de gaze din România. În acest sens s-a instituit și obligația pentru producători de a posta pe site-ul propriu cantitățile minime obligatorii de gaze naturale care urmează a fi tranzacționate pe piețele centralizate', potrivit comunicatului.

Totodată, ANRE a analizat și a decis ca pentru etapa de inițiere a tranzacțiilor bursiere, obligația producătorilor de gaze naturale de a încheia tranzacții pe piețele centralizate din România să fie de minim 20% din cantitatea de gaze naturale din producția internă proprie destinată consumului intern al pieței concurențiale având în vedere și o politică de prudență față de consumatorul final, asigurarea cu prioritate a cantităților necesare pentru piața reglementată și pentru înmagazinare, cu obiectul de siguranță în aprovizionare corelativ cu menținerea unor prețuri mai mici în perioada de iarnă, mai menționează reprezentanții ANRE.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cioacă, editor: Mariana Nica)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres