COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 14 Intre 14:35 si 15:30 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Arad, Județul Bihor;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 13 iul /Agerpres/ - Anunţul grupului energetic italian Enel de a vinde activele de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România, implicaţiile asupra pieţei de energie electrică din România, reacţia autorităţilor la anunţul Elveţiei de a stopa importurile de carne de porc din România, demararea procesului de restructurare a celor 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă, noi estimări referitoare la creşterea PIB în al doilea trimestru şi scăderea inflaţiei la un minim istoric s-au numărat printre principalele subiecte dezbătute în această săptămână.
Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care se încheie duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 14 - 20 iulie 2014.

* Vânzările Renault SA, al treilea mare producător auto european, au crescut cu 4,7% în primul semestru din 2014, datorită cererii mai solide pentru brandul Dacia, transmite Bloomberg.
Cererea pentru cele mai bine vândute maşini Dacia în Europa, Duster SUV şi Sandero hatchback, a alimentat în primele şase luni ale anului creşterea cu 24% a vânzărilor brandului în regiune. Evoluţia Dacia a ajutat Renault să înregistreze o creştere a vânzărilor cu 18% pe piaţa europeană.
În perioada ianuarie-iunie 2014, livrările de maşini şi vehicule comerciale uşoare au ajuns la 1,37 milioane, de la 1,3 milioane în primul semestru din 2013, a anunţat luni compania franceză.

* Litoralul românesc va primi în acest sezon peste 20.000 de turişti din Republica Moldova, iar numărul acestora ar putea să crească în 2015 de cinci ori, dacă România se va promova puternic în ţara vecină, consideră Alex Filipski, director general Voyage Center Philipsky Tour din Republica Moldova.

* Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna mai, de 2.328 de lei, cu 2,8% mai mic decât în luna precedentă, iar cel net a scăzut cu 53 de lei (3,1%) până la 1.682 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în sectorul de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (5.512 lei), în timp ce în hoteluri şi restaurante au fost cele mai mici salarii nete, de numai 959 de lei.

* Venitul mediu total al unei gospodării în România a fost, în primul trimestru din 2014, de 2.477 de lei/lună, în timp ce cheltuielile au reprezentat aproape 90% din totalul veniturilor încasate în fiecare lună, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate luni.

* Producătorii de ciment Lafarge şi Holcim au anunţat luni că activele propuse spre vânzare, pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea fuziunii lor, reprezintă aproximativ 10% din vânzările globale ale entităţii combinate, transmite Reuters.
Cele două companii vor căuta cumpărători pentru operaţiunile lor din Austria, Ungaria, România, Serbia, Marea Britanie, Canada, Filipine, Mauritius şi Brazilia.

* Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 13 companii participante la unele proceduri de achiziţie publică organizate de Transgaz Mediaş în anul 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi de lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă.

* Producţia de miere din acest an va fi sub 70% din media anuală înregistrată în România, din cauza secetei exagerate din unele zone ale ţării, iar acest lucru ar putea influenţa şi preţul mierii la raft cu circa 10-15 procente, potrivit estimărilor preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

* Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să scoată la vânzare un număr de 9.895.212 de acţiuni pe care le deţine la compania de transport al energiei Transelectrica, potrivit unui comunicat transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti.
Potrivit Depozitarului Central, acest număr de acţiuni corespunde participaţiei de 13,49% pe care o deţine Fondul la Transelectrica.

* Absorbţia de fonduri europene aferente programului sectorial de transport care se dorea realizată în primul semestru este realizată în proporţie de 30%, din cauza performanţei foarte slabe a circuitului de lucrări, avizări, plăţi şi rambursări, a declarat, marţi, Cătălin Costache, directorul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Transport din Ministerul Transporturilor.

* Peste 10.000 de locuri de muncă vor fi create cu preponderenţă în mediul rural prin intermediul programului 'Promovarea incluziunii sociale', al cărui buget se situează la 200 de milioane de euro din fonduri europene, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

* Reacţia pieţelor financiare la anunţul Erste că banca se aşteaptă la pierderi nete de până la 1,6 miliarde de euro din cauza majorării provizioanelor în Ungaria şi România a fost 'dură, dar de înţeles', a declarat luni seara şeful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergentă, Andreas Treichl, într-un interviu acordat CNBC.

* Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu aproape 1% atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în primele cinci luni ale anului, în timp ce serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au majorat cu până la 6,4%, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.

* Samsung Electronics se aşteaptă la o scădere de 25% a profitului operaţional în perioada aprilie-iunie 2014, al treilea trimestru consecutiv de declin, din cauza încetinirii pieţei telefoanelor mobile inteligente şi a aprecierii monedei din Coreea de Sud, transmit Bloomberg şi BBC.
Samsung şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa globală a telefoanelor mobile inteligente în primul trimestru din 2014 dar cota sa de piaţă a scăzut pentru prima dată în ultimi patru ani, de la 32,4% la 31,2%.

* Eficientizarea marilor companii cu capital majoritar de stat reprezintă o prioritate pentru Ministerul Economiei, iar Oltchim va deveni rentabil până la finele anului, a declarat, marţi, ministrul de resort, Constantin Niţă, la Business Breakfast-ul organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

* Valoarea indemnizaţiei pe care personalul civil navigant o va primi pentru recunoaşterea muncii depuse se va situa între 3.000 şi 4.000 de lei net, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă.

* Compania austriacă de bricolaj bauMax a anunţat, marţi, că a ajuns la un acord privind vânzarea celor 15 magazine ale sale din România grupului francez Adeo, informează APA. Vânzarea magazinelor din România, care s-a derulat sub forma unei tranzacţii cu acţiuni, depinde însă de obţinerea aprobării autorităţilor antitrust din România. Preţul de achiziţie nu a fost dezvăluit.

* Procesul de restructurare a celor 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă a început în această săptămână şi se va încheia la finalul lunii, a spus, marţi, directorul comercial al CFR Marfă, Ion Soare, în cadrul unei conferinţe de presă.

* Problemele din infrastructură nu pot fi rezolvate dacă la fiecare trei luni se schimbă ministrul şi, la rândul lui, schimbă aparatul de sub el, a declarat, marţi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Româno-Germană - AHK România, Radu Merica, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

* Liniile de cale ferată propuse pentru a fi reduse prezintă un raport de recuperare a costurilor de sub 10%, a declarat, marţi, Cătălin Costache, directorul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Transport din Ministerul Transporturilor, într-o conferinţă de profil. Acesta a precizat că aproximativ 60% din reţeaua de cale ferată care rămâne acoperă peste 90% din transportul realizat pe calea ferată.

* Primele returnări de acciză ar putea avea loc în septembrie sau sfârşitul lunii octombrie, a afirmat, marţi, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Radu Dinescu, într-o conferinţă de specialitate. "Foarte probabil vom vedea primele returnări de acciză, aşa, de ochii lumii, undeva prin septembrie, spre sfârşitul lunii octombrie, că dau bine că vin alegerile din noiembrie", a spus Radu Dinescu.

* Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia că unele ramuri industriale, precum oţelul, medicamentele şi cimentul, se confruntă în continuare cu probleme grave şi solicită Ministerului Economiei soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

* Registrul Auto Român are o "luptă aprigă" cu vehiculele înmatriculate în Bulgaria, a căror certificare tehnică este de multe ori ''lamentabilă şi îndoielnică", a declarat, marţi, Flaviu Câmpeanu, director tehnic la RAR, într-o conferinţă de specialitate.

* Extinderea cotei reduse de TVA de 9% la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile de primire turistică clasificate de Autoritatea Naţională de Turism va duce la creşterea consumului de servicii turistice şi a ponderii turismului în PIB, apreciază reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

* Capitala României ocupă poziţia 90 în clasamentul oraşelor preferate de turiştii străini, clasament în care primele poziţii sunt ocupate de Londra, Bangkok, Paris, Singapore şi Dubai, conform raportului MasterCardGlobal Destination Cities Index, publicat miercuri.
Aflat la cea de-a patra ediţie, raportul oferă un clasament al celor mai vizitate 132 de oraşe, din întreaga lume.
Conform studiului, se estimează că un număr de 928.028 de turişti străini vor vizita Bucureştiul în 2014 şi cheltuielile totale ale acestora se vor ridica la 391 de milioane de dolari.

* Economia românească urmează să înregistreze o creştere solidă în al doilea trimestru din acest an, potrivit unui nou raport al băncii greceşti Eurobank, acesta fiind cel mai recent dintr-un şir de estimări care arată că Produsul Intern Brut al României va înregistra o creştere puternică în acest an, se arată într-un articol publicat luni în cotidianul financiar Wall Street Journal.

* Federaţia SANITAS din România a decis să suspende acţiunile de protest până pe data de 15 septembrie a.c., solicitând Guvernului să identifice, în acest interval de timp, sursele de finanţare necesare unei creşteri salariale pentru toţi angajaţii din sistem, se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

* Rafinăria Petromidia, parte a Rompetrol Rafinare, a prelucrat în luna mai peste 465.000 de tone de materie primă, cea mai mare cantitate de la punerea sa în funcţiune în 1979, depăşind cu 7% recordul de producţie, respectiv 14.000 de tone pe zi, se arată într-un comunicat al companiei transmis, miercuri, AGERPRES.

* Înmatriculările de autovehicule noi au crescut, în luna iunie, cu 61,64%, până la 9.920 de unităţi, în timp ce majorarea la autoturisme a fost de 75%, comparativ cu perioada similară din 2013, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/, publicate pe propria pagină de Internet.
În iunie, Dacia a continuat să rămână lider în preferinţele românilor, cu 2.526 de unităţi (+182,23% faţă de iunie 2013). Pe locurile următoare se clasează Ford (613 unităţi, +200,49%), Volkswagen (598, +7,94%) şi Skoda (579, +59,94%).

* Volumul lucrărilor în construcţii a scăzut, în primele cinci luni ale anului, cu 9,6% ca serie brută, respectiv cu 8,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, dar a înregistrat o creştere de 17,4%, ca serie brută, în mai, comparativ cu luna anterioară, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate miercuri.

* România a exportat, în primul trimestru al acestui an, băuturi şi tutun în sumă de 157,2 milioane euro, cu 25,8 milioane euro peste nivelul din perioada similară din 2013, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Importurile de băuturi şi tutun s-au cifrat la 100,9 milioane euro, fiind cu 3,6 milioane euro mai mari faţă de cele din perioada ianuarie-martie 2013, înregistrându-se astfel un excedent de 56,3 milioane euro pe acest segment.AGERPRES

* Benzina comercializată în România a ajuns să coste, în prezent, fără taxe, cu 5% mai mult decât în vara anului 2008, când cotaţiile petroliere atinseseră valori-record, în timp ce preţul motorinei a scăzut cu 9%, potrivit unei analize realizate de AGERPRES. Astfel, preţul unui litru de benzină la pompă costă acum în medie, în ţara noastră, 0,703 euro fără taxe. În acelaşi timp, petrolul Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, este cotat la aproape 110 dolari pe baril.

* România ocupă locul 26 în clasamentul celor mai riscante economii emergente pentru afaceri, cu un scor de risc de 44,6 puncte, fiind considerată mai puţin riscantă pentru afaceri decât Rusia, Turcia, Croaţia sau Thailanda, potrivit unui clasament al Bloomberg, care a analizat 43 de economii emergente.

* Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) organizează o licitaţie deschisă în valoare de 3,12 milioane de euro, fără TVA, pentru achiziţionarea de servicii de publicitate pe canalele media din Franţa, în vederea implementării planurilor operaţionale multianuale de marketing pentru brandul turistic naţional, conform unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei. Contractul se încheie pe o perioadă de 15 luni. Perioada estimată a campaniei este octombrie 2014 - octombrie 2015.

* România nu se confruntă cu pesta porcină africană şi nici cu pesta porcină clasică, iar ţara noastră nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia din 2013 şi până în prezent, a precizat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

* Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) organizează o licitaţie deschisă în valoare de 443.960 de euro, fără TVA, pentru achiziţionarea şi planificarea serviciilor de publicitate outdoor în Spania, în vederea implementării planurilor anuale operaţionale de marketing pentru brandul turistic naţional, conform unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Durata contractului este de patru luni, iar perioada estimată a promovării este martie - aprilie 2015.

* Producătorii din sectorul vitivinicol vor beneficia, timp de patru ani, de un sprijin financiar anual din partea Uniunii Europene în valoare de 47,7 milioane euro pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei de struguri şi investiţii, informează, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

* Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric - 0,66% în iunie, după scăderea preţurilor de consum cu aproape 0,3% în iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor şi serviciilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/ publicate joi.
În luna iunie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.

* România a exportat în primul trimestru al acestui an produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare de aproape 1,17 miliarde de euro, în creştere cu 38,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile au urcat cu doar 0,6%, până la 1,16 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
În primele trei luni din 2014, balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat un excedent de 9,4 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 308,9 milioane euro înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

* Consumul de energie electrică din economia naţională a fost, în primele cinci luni ale anului, de 20,9 miliarde KWh, cu 1,4% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013, în timp ce resursele de energie primară au crescut cu 3,9%, arată datele provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
În intervalul ianuarie - mai 2014, principalele resurse de energie primară au totalizat 12,96 milioane tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 490.000 tep faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

* Aproape 55 milioane de euro au fost cheltuite pentru promovarea celor mai importante branduri auto prezente în România, în primul semestru din 2014, cea mai mare sumă fiind alocată de producătorul autohton Dacia, respectiv 10,25 milioane de euro, arată un studiu realizat de către MediaTRUST, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de monitorizare.

* Producţia industrială a crescut, în primele cinci luni al anului, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 8,7%, respectiv 10,1%, comparativ cu primele cinci luni din 2013, ca urmare a activităţilor derulate în industria prelucrătoare şi cea extractivă, arată datele provizorii publicate joi de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

* Deficitul comercial al României FOB-CIF a totalizat 10,211 miliarde lei (2,285 miliarde euro), în primele cinci luni din 2014, în creştere cu 744,3 milioane lei (117,6 milioane euro), faţă de perioada similară din 2013, arată datele estimative, publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.
Deficitul FOB-CIF în luna mai a fost de 2,364 miliarde lei (534,5 milioane euro), mai mare cu 246,4 milioane lei (45,2 milioane euro) decât cel înregistrat în luna mai 2013.

* Capitala României s-a clasat pe locul 159 în topul mondial pe 2014 al oraşelor în care nivelul de trai pentru expaţi este considerat ieftin, în creştere cu 10 locuri faţă de poziţia 169 ocupată anul trecut, în timp ce capitala Angolei, Luanda, este pentru al doilea an la rând cel mai scump oraş din lume, urmat de un alt oraş african N'Djamena, capitala Ciadului, relevă studiul privind costul vieţii elaborat de compania de cercetare Mercer, dat publicităţii joi.
La polul opus cel mai ieftin oraş pentru expaţi este Karachi din Pakistan.

* Comisia Europeană a trecut la a două etapă a procedurii de infringement împotriva României, ca urmare a faptului că legislaţia naţională pune bariere în calea exportului de gaze româneşti, iar, în lipsa unui răspuns satisfăcător din partea autorităţilor române, în termen de două luni, CE se poate adresa Curţii Europene de Justiţie, potrivit unui comunicat al Executivului European.

* Sutele de milioane de euro investite în ultimul timp ar putea genera în următoarele zile, săptămâni sau luni noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie. Nicolescu a efectuat joi o vizită neanunţată la depozitul de gaze de la Urziceni al Romgaz, pentru a verifica stadiul lucrărilor de investiţii de circa 25 milioane de euro, pentru creşterea capacităţii de stocare.

* Inflaţia ajunsă la un minim istoric creează spaţiu pentru o tăiere suplimentară a dobânzii cheie de către Banca Naţională a României /BNR/, iar o astfel de măsură de relaxare monetară poate avea efecte pozitive clare asupra acţiunilor şi obligaţiunilor, a declarat joi, pentru AGERPRES, Georgiana Androne, analist la casa de brokeraj Tradeville.

* Tarifele practicate de operatorii de transport vor creşte cu cel puţin 15%, în urma adoptării HG nr. 537/26 iunie 2014, prin care s-au stabilit termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES, de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

* Preţul la care România va importa gaze în perioada iulie - septembrie 2014 va fi de 340 de dolari pe mia de metri cubi, cu 10,5% mai mic decât în ultimele trei luni, potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, într-un document privind evaluarea costului gazelor pentru perioada următoare, se arată că în trimestrul al treilea din acest an vom importa gaze la un preţ de 340 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de un preţ de 380 de dolari pe mia de metri cubi, cât au costat gazele externe în perioada aprilie - iunie.

* Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, joi, că producătorii interni de gaze vor trebui să vândă pe o piaţă centralizată cel puţin 20% din producţia proprie destinată comercializării în perioada 15 iulie - 31 decembrie, potrivit unui comunicat al ANRE. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern.

* Indicele preţului locuinţelor a crescut în primul trimestru din 2014 cu 0,2% în Uniunea Europeană şi a scăzut cu 0,3% în zona euro, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre ale UE, cele mai importante creşteri ale indicelui preţului locuinţelor a fost înregistrat în Estonia (4,8%) Letonia (5,1%), Suedia (2,4%) şi Marea Britanie (2,2%), iar cel mai semnificativ declin în Croaţia (minus 2,7%), Luxemburg (minus 2,3%) şi Slovenia (minus 1,7%). În România, indicele preţului locuinţelor a crescut în primul trimestru din 2014 cu 0,6%, după un declin de 0,7% în precedentele trei luni.

* Inflaţia în lunile iulie şi august s-ar putea apropia de zero sau ar putea fi chiar negativă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, economistul şef al BCR, Radu Crăciun, după anunţul INS, care arată un minim istoric al inflaţiei de 0,66%, pentru luna iunie. "Am văzut un nivel al inflaţiei total neaşteptat. Cauza, în primul rând, dacă este să vorbim despre luna iunie, a fost preţurile produselor alimentare care au scăzut, dar nu este cazul să ne referim doar la luna aceasta, ci la capătul unei perioade în care am avut o scădere a preţurilor. În termeni reali, lunile de vară au fost luni în care preţurile la alimente fie au scăzut, fie au bătut pasul pe loc. Nu trebuie să excludem faptul că şi în lunile iulie şi august este posibil să vedem o inflaţie apropiată de zero sau chiar negativă, dacă ne referim la inflaţia ajustată", a apreciat Crăciun.

* Ministrul Economiei, Constantin Niţă, doreşte ca şantierele navale de la Daewoo-Mangalia Heavy Industries să devină cele mai importante de la Marea Neagră şi din Europa, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. 'Chiar dacă suntem acţionari minoritari, avem datoria să ajutăm compania să devină cea mai puternică societate de construcţii navale de la Marea Neagră şi din Europa', a declarat Constantin Niţă, cu ocazia unei vizite întreprinse, joi, la şantierele navale de la Daewoo-Mangalia Heavy Industries şi la Şantierul Naval Mangalia.

* Reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Turism au constituit un grup de lucru ce va elabora normele metodologice pentru Legea privind voucherele de vacanţă, fiind demarate şi procedurile pentru realizarea unei platforme online de eliberare a voucherelor, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES, Răzvan Filipescu, preşedintele ANT. Acesta a subliniat că principalele modificări aduse prin aceste norme vizează emiterea voucherelor de vacanţă numai în sistem electronic, iar unitatea emitentă va fi Autoritatea Naţională pentru Turism.

* CFR Marfă a câştigat licitaţia organizată de Complexul Energetic Hunedoara pentru transportul a 2,7 milioane de tone de cărbune, respectiv 1,1 milioane tone pentru servicii de manevră, a informat, joi, compania. Licitaţia a avut ca obiect 'atribuirea contractului de transport cărbune energetic pe calea ferată între punctele de expediţie ale furnizorilor şi staţia CFR Mintia, respectiv antestaţia Triaj, şi a serviciilor de transport cărbune brut de la staţiile CFR Paroşeni, Livezeni şi Lupeni la Halta Vulcan, respectiv a serviciilor de manevră feroviară pe liniile ferate industriale proprietate SCEH SA Petroşani'.

* China va devansa Marea Britanie şi Japonia pentru a deveni a doua mare piaţă de acţiuni (equity market) din lume după SUA, până în 2030, se arată într-un raport al băncii de investiţii Credit Suisse, transmite CNBC. Nivelul de capitalizare în China ar urma să crească în următorii 17 ani până la 54.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 19% din pieţele de capital din întreaga lume.

* Gigantul american Apple poate, în principiu, să-şi înregistreze marca sa comercială în magazinele proprii din Uniunea Europeană, a decis joi Curtea Europeană de Justiţie, dar a stabilit şi condiţii pentru o astfel de mutare, informează DPA. Curtea Europeana de Justiţie a fost invitată să ofere consultanţă în această problemă după ce Apple a făcut recurs la o decizie a autorităţilor germane de a nu acorda companiei o marcă tridimensională pentru conceptul magazinelor sale emblematice.

* Banca Angliei (BoE) a decis, joi, să nu modifice dobânda de politică monetară, încercând să dea mai mult timp economiei să se întărească înainte de a retrage stimulentele, transmite Reuters. Comitetul de politică monetară de la BoE a lăsat dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, nivel la care a rămas nemodificată din luna martie 2009.

* Noua legislaţie din Ungaria care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit va costa băncile austriece sute de milioane de euro anul acesta, adăugându-se dificultăţilor cu care se confruntă acestea în Europa Centrală şi de Est (CEE), transmite Reuters. Potrivit unor estimări preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul bancar se vor ridica la 600 - 900 de miliarde de forinţi (2-3 miliarde de euro).

* Piaţa de energie electrică din România nu va fi influenţată semnificativ de decizia Enel de a-şi vinde activele de distribuţie şi furnizare din România, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
'Nu deţin informaţii privind motivul celor de la Enel de a renunţa la activităţile din România, însă este o decizie de restructurare luată de grup', a precizat Lungu.
În opinia acestuia, piaţa de energie din România nu se va schimba foarte mult odată cu plecarea celor de la Enel deoarece depinde foarte mult de consum.

* Consumatorii de energie nu vor fi afectaţi de decizia Enel de a-şi vinde activele de distribuţie şi furnizare din România, întrucât tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
'Consumatorii nu vor fi afectaţi negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcţiune acum pentru companiile de distribuţie şi furnizare deţinute de Enel vor fi valabile şi pentru noul proprietar', a arătat Havrileţ.

* Toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare trebuie să fie respectate integral în continuare, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o declaraţie transmisă la solicitarea AGERPRES.
Grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.
"Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acţiunile Departamentului pentru Energie", a precizat Nicolescu.

* Grupul energetic italian Enel a anunţat, joi, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România, informează Reuters.
Vânzarea activelor de producţie din Slovacia şi a celor de distribuţie şi vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

* Populaţia României ar putea să scadă la 17,1 milioane persoane până în anul 2040 (cu 14,6%), şi ar putea ajunge la 14,27 milioane persoane în anul 2060, potrivit proiecţiilor Institutului Naţional de Statistică/ INS /, a declarat vineri preşedintele INS, Tudorel Andrei, la o dezbatere cu ocazia 'Zilei Mondiale a Populaţiei'.
Estimările Eurostat arată că populaţia României ar putea să scadă la 17,44 milioane persoane în 2060 (cu 12,9%) şi la 16,34 milioane persoane în anul 2080 (cu 18,4%), în timp ce proiecţiile Diviziei pentru populaţie a ONU arată că populaţia României ar putea ajunge la 16,43 milioane persoane în 2060 şi la 13,96 milioane persoane în 2080.

* Investiţiile totale în sectorul Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor /TIC/ vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut /PIB/ va fi de 13%, reiese din Agenda Digitală pentru România 2014-2020, document aflat în consultare publică, până la sfârşitul lunii iulie, pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informaţională /MSI/.

* Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au intervenit pe lângă autorităţile elveţiene de la Berna şi oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situaţiei privind presupusa interdicţie introdusă de Elveţia la importul cărnii de porc din România, context în care autorităţile din Ţara Cantoanelor au confirmat eroarea produsă din cauza confuziei între pesta porcină africană, recent detectată în Polonia şi Lituania, şi pesta porcină clasică.

* Emisiile de dioxid de carbon /CO2/ ale maşinilor vândute în Europa au crescut, în 2013, cu 25%, deşi datele publicate de Agenţia Europeană de Mediu /EEA/ relevă faptul că acestea s-au diminuat cu 4%, până la valoarea de 127 g/km, susţin reprezentanţii Federaţiei Europene Transport & Environment (T&E), citaţi de site-ul organizaţiei de mediu Terra Mileniul III.

* Locul unde ar putea fi construit cel de al treilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria ar trebui să fie cunoscut în decursul următoarelor două luni, a declarat joi directorul general al EKJ Bulgaria, Konstantin Zhiponov, transmite BTA.
EKJ Bulgaria este subsidiara bulgară a companiei daneze de consultanţă în domeniul ingineriei EKJ. Această companie este şi partenerul firmei româneşti de consultanţă Transproject 2001, care a derulat un studiu cu privire la posibila amplasare a celui de al treilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria.

* România a importat, în primele patru luni ale acestui an, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 359,3 milioane metri cubi, cu 51,2% (376,5 milioane metri cubi) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2013, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Producţia internă de gaze naturale a totalizat, în perioada ianuarie - aprilie, peste 3,591 miliarde metri cubi, fiind cu 5,9 milioane metri cubi (0,2%) mai redusă comparativ cu cea raportată în primele patru luni ale anului trecut.

* Transportatorii rutieri pot depune cereri pentru restituirea unei părţi din acciza la carburanţi începând de săptămâna viitoare, când intră în vigoare H.G. 537/ 2014 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor. Hotărârea de Guvern va intra în vigoare marţi, 15 iulie.

* România a exportat, în primul trimestru din acest an, 1,646 milioane de tone tone de grâu şi porumb, de două ori mai mult decât în perioada similară din 2013, când exporturile au totalizat 755.400 tone, conform datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (piaţa UE şi ţările terţe), grâul a reprezentat 926.600 tone, iar porumbul 720.000 tone. Din exporturile de porumb s-au obţinut 259,2 milioane de euro, iar din cele de grâu 195,5 milioane de euro.

* Sistemul antigrindină este funcţional în România, în momentul de faţă, pe 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafaţa totală viabilă din punct de vedere economic, care ar trebui protejată la nivel naţional de pagubele provocate de căderile de grindină, se ridică la două milioane de hectare.

* România ocupă locul doi în rândul ţărilor emiţătoare de turişti pe litoralul bulgăresc, după Germania, dar înaintea Rusiei. Pentru Rusia, rezervările au stagnat, în special în perioada de early booking. Turiştii ruşi s-au concentrat pe hoteluri ieftine, de 2, 3 sau 4 stele, care nu se numără printre preferinţele românilor.

* Facturile consumatorilor casnici la energie electrică şi gaze ar trebui standardizate şi uşor de citit şi înţeles, consideră reprezentanţii Departamentului pentru Energie. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de gaze naturale şi energie electrică din România.

* Bulgaria va retrage licenţa de funcţionare a Corporate Commercial Bank (Corpbank), a patra mare bancă a ţării, va transfera activele sănătoase şi pasivele către o filială a entităţii financiare, dar va alerta şi procuratura cu privire la posibile practici ilegale la Corpbank, a anunţat vineri, într-un comunicat, Banca centrală a Bulgariei, transmite Reuters.

* Preţurile mondiale la cereale vor scădea, probabil, în următorii doi ani după care se vor stabiliza, în condiţiile în care fermierii cresc producţia într-un ritm mai rapid decât cererea, se arată în perspectivele agricole publicate vineri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), transmite Bloomberg.

* Clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice care sunt folosite în scop nerezidenţial vor fi impozitate suplimentar, impozitele pentru autoturismele mici cresc, iar cele pentru maşinile cu capacitatea de peste 2.000 de centimetri cubi scad, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, care urmează să intre în vigoare din 2015.

* Ministerul Finanţelor Publice a retras sâmbătă, de pe site-ul instituţiei, în urma solicitării premierului Victor Ponta, proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

* Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a atribuit companiei Comtest un contract în valoare de 9,316 milioane de lei, fără TVA, pentru furnizarea a patru sisteme de monitorizare spectrală cu capacităţi de geolocaţie, potrivit unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

* Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) şi Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO) sunt cei mai noi membri ai Federaţiei Naţionale Pro Agro, care numără astfel 16 organizaţii reprezentative în sectorul agricol din România.
'Asociaţia Crescătorilor de Albine din România este cea mai mare asociaţie la nivel naţional, structura sa acoperind întreaga ţară, prin filialele judeţene şi magazinele 'Apicola'. ACA este membru Apimondia din 1958, iar de atunci s-a dezvoltat şi perfecţionat continuu creând un sistem integrat unic de învăţământ, cercetare, producţie şi valorificare', a declarat Alexandru Jurconi, preşedintele Pro Agro, într-un comunicat remis AGERPRES.

* Primăria Năvodari din judeţul Constanţa organizează o licitaţie deschisă pentru construirea unui centru de agrement în oraşul Năvodari, valoarea totală estimată a contractului fiind de 25,089 milioane de lei (fără TVA), potrivit anunţului postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice /SEAP/.
Proiectul necesită lucrări de construcţii de centre de divertisment, construcţii de piscine, lucrări de instalaţii electrice, de instalare de echipament de ventilaţie şi lucrări de instalare de echipamente sanitare.

* Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor /INHGA/ a emis duminică o avertizare Cod Portocaliu de inundaţii, valabilă până la ora 20,00, pe cursul mijlociu şi inferior al râului Neajlov.
Potrivit hidrologilor, în urma propagării viiturilor formate în bazinul superior al râului Neajlov se instituie Cod Portocaliu pe Neajlov aval de staţia hidrometrică Moara din Groapa - judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu.

* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va găzdui, în perioada 19 - 20 iulie 2014, un nou târg de produse tradiţionale şi ecologice, vedeta ediţiei de săptămâna viitoare fiind zona Moldovei.
Evenimentul îşi propune să prezinte obiceiuri şi să promoveze produsele de calitate, reprezentative pentru toate zonele României, dar în mod special pentru zona Moldovei, sub denumirea 'Moldova lui Ştefan în Bucureşti, obiceiuri şi tradiţii strămoşeşti!'. AGERPRES


PREVIZIUNI SĂPTĂMÂNA 14 - 20 IULIE

* Ministerul Finanţelor Publice organizează luni o licitaţie pentru o emisiune de obligaţiuni benchmark în sumă de 500 milioane lei

* Compania Air France, împreună cu Aeroportul Naţional Henri Coandă, sărbătoreşte Ziua Naţională a Franţei

* Banca Naţională a României publică datele privind balanţa de plăţi pentru luna mai 2014

* Banca Naţională a României publică datele privind fondurile de investiţii, altele decât fondurile de piaţă monetară, în mai 2014

* Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis că producătorii interni de gaze vor trebui să vândă pe o piaţă centralizată cel puţin 20% din producţia proprie destinată comercializării în perioada 15 iulie - 31 decembrie

* Întâlnire organizată marţi de ING Asigurări de Viaţă cu prilejul aniversării a 17 ani de prezenţă pe piaţa din România

* Compania Naţională de Căi Ferate ''CFR'' SA organizează joi la Bursa Română de Mărfuri (BRM), prima procedură de achiziţie a 20.500 MWh de energie electrică pentru consumul propriu.

* În perioada 19 iulie - 27 septembrie se operează un zbor charter săptămânal pe ruta Teheran - Bucureşti. Turiştii iranieni vor putea opta pentru litoral (în special Mamaia), munte (Valea Prahovei), Delta Dunării şi Bucureşti

* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va găzdui, în perioada 19 - 20 iulie 2014, un nou târg de produse tradiţionale şi ecologice, vedeta ediţiei de săptămâna viitoare fiind zona Moldovei.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.