Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 iul /Agerpres/ - Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au intervenit pe lângă autorităţile elveţiene de la Berna şi oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situaţiei privind presupusa interdicţie introdusă de Elveţia la importul cărnii de porc din România, context în care autorităţile din Ţara Cantoanelor au confirmat eroarea produsă din cauza confuziei între pesta porcină africană, recent detectată în Polonia şi Lituania, şi pesta porcină clasică.
"Dintr-o eroare regretabilă, Agenţia Telegrafică Elveţiană (ATS) a emis un comunicat privind interdicţia menţionată, preluat de mass-media, inclusiv din România. Din păcate, ATS în comunicare a confundat pesta porcină africană, recent detectată în Polonia şi Lituania cu pesta porcină, rezultând astfel că, în acest context, s-ar interzice importul de carne de porc şi produse din acesta şi din România. În urma confuziei create, MADR a efectuat demersurile necesare clarificării situaţiei, pe lângă autorităţile elveţiene de la Berna şi de la Bruxelles. Acestea ne-au confirmat că eroarea s-a produs în contextul în care Elveţia a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764 - act ce stabileşte condiţiile în care Statele membre ale UE, care nu sunt considerate încă libere de pesta porcină clasică (inclusiv RO), pot exporta în Elveţia", se arată într-un comunicat al MADR, remis, vineri, AGERPRES.
Acest act legislativ a fost din eroare asociat de ATS cu Decizia privind restricţiile introduse pentru statele membre care au identificat recent pesta porcină africană. Potrivit sursei citate, autorităţile veterinare din Elveţia au confirmat că pentru exportul de carne de porc şi produse din aceasta provenite din România se impun aceleaşi reguli cu cele aplicate pe teritoriul UE, respectiv porcinele şi carnea de porc să provină de la fermele comerciale care respectă condiţiile de biosecuritate, aşa cum sunt precizate în art. 4 al Deciziei 2013/764.
'În fapt, această Decizie este baza legală care a permis României, după 7 ani de la aderare, să poată comercializa carne de porc pe piaţa europeană şi pe pieţele terţe", se menţionează în comunicat.
De asemenea, autorităţile veterinare elveţiene au solicitat ATS să retragă comunicatul privind interdicţia importului de carne de porc şi produse din acesta din România.
În data de 9 iulie, Elveţia a anunţat că interzice importul de porci vii şi orice fel de carne de porc provenind din mai multe ţări europene unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană. În acest context erau vizate şi importurile din Bulgaria şi România, precum şi cele din anumite regiuni din Croaţia şi Letonia, au precizat autorităţile sanitare elveţiene.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat în aceeaşi zi, afirmând că România nu se confruntă cu pesta porcină africană şi nici cu pesta porcină clasică.
'Autorităţile elveţiene nu au făcut altceva decât să anunţe implementarea, prin acte normative naţionale, a legislaţiei europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. În consecinţă, comerţul continuă în aceleaşi condiţii, Elveţia respectând prevederile stabilite de legislaţia europeană. Comerţul cu carne de porc şi produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveţia, aşa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea condiţiilor stipulate în Decizia CE nr. 764/2013", afirmă reprezentanţii ANSVSA.
Conform Autorităţii, comerţul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis în ţările UE, iar instituţia ia toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerinţele necesare pentru deblocarea şi a acestui tip de schimb comunitar. ANSVSA a subliniat că România nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia în anul 2013 şi nici în acest an.
România nu s-a confruntat niciodată cu virusul pestei porcine africane, care poate provoca pagube economice importante, deşi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit faţă de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea şi mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare şi poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.
Specialiştii Autorităţii menţionează că transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploataţii contaminate, cât şi prin porcii mistreţi. Mai există şi un alt vector de transmitere, o căpuşă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Daniel Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.