Galați: Proiect european pentru monitorizarea sturionilor sălbatici

 •  Economie
666 afişări

Proiectul 'Evaluarea supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile amenințate critic lansați în Dunărea Inferioară 2013-2015' finanțat din Fondul European de Pescuit, este unul unic în lume și urmărește popularea cu sturioni a Dunării, în condițiile în care, dintre toate statele europene riverane Dunării, doar România și Bulgaria mai au în apele teritoriale exemplare de sturioni sălbatici.

41cdb507-85d0-493b-98ed-5f9cbc7f7fad

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Potrivit dr. ing. Radu Suciu, cercetător în cadrul Institutului Național Delta Dunării din Tulcea, proiectul, început în 2013 și preconizat a se încheia în primăvara lui 2015, presupune popularea cu câte 100.000 de exemplare de sturion, anual, în vederea refacerii acestei specii aflată pe cale de dispariție.

Totodată, proiectul urmărește și efectele populării Dunării cu exemplare de sturion, acțiune realizată de România în perioada 2006-2009 și reluată, apoi, prin proiect european, din anul 2013.

'În 2006, statul roman a introdus interdicția de pescuit a sturionilor, din cauza numărului din ce în ce mai mic al peștilor, aflați pe cale de dispariție. Din 2006 și până în 2009, statul român a eliberat în Dunăre, în total, 430.000 de pui de sturion, însă din 2010, de când a apărut criza, acest proiect s-a oprit. Abia în 2013 a reînceput popularea cu sturion, realizată tocmai prin acest proiect european', a declarat Radu Suciu.

În urmă cu opt ani, când s-a introdus interdicția la pescuit, statul român a estimat că în 2016 populația de sturion se va fi refăcut, motiv pentru care s-ar putea ridica 'moratoriul sturionilor', pentru a se relua pescuitul acestui pește. Acum, prin acest proiect european, specialiști veniți din diverse țări riverane Mării Negre și Dunării-Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia și România—vor evalua și impactul acțiunilor de populare a apelor cu sturioni și dacă 2016 este, într-adevăr, anul în care în România s-ar putea relua pescuitul acestui tip de pește.

'Deocamdată nu ne putem exprima dacă se va relua sau nu pescuitul', a spus Radu Suciu, adăugând, că, totuși, termenul de 2016 se stabilise în ideea în care nu s-ar fi făcut nici o pauză de populare cu puiet, lucru care însă nu s-a respectat, având în vedere sincopa din perioada 2009-2013.

Profesorul universitar Tudor Ionescu de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, expert în cadrul proiectului, a vorbit și despre braconajul de pe Dunăre, prin care circa 20% din puietul de sturion lansat în apă este pierdut. 'Ca și în cazul jafului din păduri, așa se petrece și în apă. Numai că în păduri rămân cioatele de la copaci, pe când în Dunăre nu se văd urmele distrugerii', a spus Tudor Ionescu.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Paic, editor: Marius Frățilă)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe