COD GALBEN: 18-03-2025 ora 12 Intre 18 martie, ora 12 - 18 martie, ora 20    Fenomene vizate se va semnala 18 martie, ora 12 - 18 martie, ora 20    Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ploieşti, 11 mar /Agerpres/ - Cea mai mare concentrare de parcuri industriale din ţară se află în judeţul Prahova, autorităţile locale catalogând zona drept un ''paradis'' al investiţiilor străine, în condiţiile în care aici funcţionează peste 2.300 de firme cu capital străin sau mixt.
Prahova a fost în mod tradiţional un judeţ puternic industrializat, iar închiderea, după Revoluţie, a unor rafinării sau fabrici mari a fost compensată, în timp, prin atragerea de noi investiţii.
În timp ce alte zone ale ţării ''au murit'' odată cu închiderea unor fabrici şi uzine, Prahova s-a menţinut, în acelaşi context economico-social, în topul judeţelor României care au o industrie puternică, fenomenul de decădere fiind combătut prin atragerea de investitori.
''În momentul în care a picat un anumit gen de industrie, şi în zona rafinăriilor şi în cea de producţie, cum a fost, de exemplu, 1 Mai, au venit în parcurile industriale societăţi similare care au suplinit inexistenţa celor care au fost înainte, cu altă tehnologie, cu alte restricţii în domeniul producţiei decât ce era înainte şi consumuri mult mai mici. Prahova este un pol industrial, mai ales în această regiune, noi având aici o industrie dezvoltată pe mai multe laturi'', a explicat, pentru AGERPRES, administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu.
În ceea ce priveşte parcurile industriale, există o oarecare incertitudine cu privire la zona în care s-a creat prima astfel de structură la nivelul ţării. Cert este că, momentan, cele mai multe astfel de poluri investiţionale se află în judeţul Prahova, care găzduieşte şi cel mai mare parc industrial privat din Europa de Est destinat activităţilor logistice.
''În comparaţie cu alte judeţe, în Prahova sunt localizate cele mai multe proiecte, respectiv 12 parcuri industriale. (...) Potrivit datelor pe care le deţinem, în parcurile din judeţul Prahova activează 12.000 salariaţi, în timp ce la nivel naţional sunt înregistraţi 44.117 salariaţi'', se arată într-o informare transmisă AGERPRES de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Conform datelor oferite de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Prahova, opt dintre cele 12 parcuri industriale sunt cu administrare publică, şapte având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova, iar unul Consiliul Local Vălenii de Munte.
Alte patru parcuri industriale sunt cu administrare privată, trei dintre ele fiind investiţii belgiene.
''Parcurile industriale reprezintă un punct de atracţie atât pentru investitorii români, cât mai ales pentru cei străini în Prahova. (...) Prahova este un judeţ răsfăţat din punctul de vedere al investiţiilor străine. Avem 2.340 de firme cu capital străin sau mixt. Din punctul de vedere al numărului de firme, Italia e pe primul loc cu aproape 25%, urmează Germania, Turcia, Franţa, SUA. Suntem judeţul cu cel mai mare număr de firme cu capital american din România datorită profilului industriei petroliere din Prahova'', a declarat preşedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.
Parcul Industrial Ploieşti (PIP), care a fost creat la începutul anului 2002 având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova, funcţionează acum în patru zone, respectiv Ploieşti, Urlaţi, Mizil şi Ciorani, suprafaţa totală a acestuia fiind de 219 hectare.
Parcurile de la Ploieşti şi Urlaţi sunt ocupate în totalitate, autorităţile căutând investitori pentru celelalte două de la Mizil şi Ciorani.
În Parcul Industrial Ploieşti îşi desfăşoară activitatea peste 60 de companii cu capital românesc, japonez, olandez, german, american şi italian, din domenii de activitate diverse, printre care producţie de echipament pentru extracţie petrolieră, producţie de componente electrice pentru motoare şi autovehicule, fabricarea de ambalaje, producţie de betoane, adezivi şi alte materiale de construcţii, producţie de mase plastice, detergenţi, cosmetice, producţie de huse pentru scaune de automobile, producţie de mobilier, de energie solară, activităţi logistice, comerţ cu diverse mărfuri şi produse.
Parcul Industrial Plopeni are o suprafaţă de 38 de hectare, cele 25 de companii cu capital românesc şi străin având 850 de angajaţi, în timp ce Parcul Industrial Brazi are 46 de hectare, aici funcţionând 16 companii.
De asemenea, în Prahova Industrial Parc funcţionează, pe 28 de hectare aferente, 34 de companii.
Cel mai nou parc industrial cu capital public din judeţ, înfiinţat anul trecut, este cel de la Bărcăneşti, acestuia fiindu-i alocate 89 de hectare de teren.
Potrivit administratorului public al judeţului, Fabioara Ionescu, parcul este în curs de dezvoltare, Consiliul Judeţean alocând fonduri pentru realizarea infrastructurii acestuia.
În ceea ce priveşte parcurile industriale private, pe teritoriul judeţului Prahova există patru astfel de structuri.
Conform datelor oferite AGERPRES de CJ Prahova, Ploieşti West Park, situat pe teritoriul comunei Ariceştii Rahtivani, este cel mai mare parc industrial privat din Europa de Est destinat activităţilor logistice. Acesta are o suprafaţă de aproape 290 de hectare, aici activând, deocamdată, 27 de companii.
Tot la Ariceştii Rahtivani se află Warehouses De Pauw (25 ha) şi Parcul Industrial Primus I şi II (110 ha), în timp ce la Brazi, tot în apropiere de municipiul Ploieşti, se află Dibo Industrial Park (22 ha).
''În privinţa investiţiilor prognozate a se realiza în următorii patru ani, operatorii economici localizaţi în parcurile industriale din judeţul Prahova au cea mai ambiţioasă ţintă, ce reprezintă 42% din valoarea raportată pentru acest indicator, la nivel naţional'', se mai arată în informarea MDRAP. AGERPRES/(A, AS - autor: Anamaria Toma, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.