75.000 de puncte de vânzare a pâinii s-ar putea închide de la 1 ianuarie, dacă aceasta se va vinde în raioane specializate

 •  Economie
509 afişări

Aproape 75.000 de puncte de vânzare a pâinii s-ar putea închide de la 1 ianuarie 2014, dacă autoritățile vor aproba până la 1 septembrie proiectul de Hotărâre de Guvern inițiat de patronatul din industria de morărit și panificație, care prevede ca pâinea să se vândă numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale.

f21bfaf4-7799-4561-aba0-e0f9536eab97

Potrivit președintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, se estimează că, în România, pâinea se vinde în circa 150.000 de puncte de vânzare, iar după implementarea acestor măsuri numărul acestora se va reduce la jumătate.

"În momentul de față, este o debandadă totală (în procesul de vânzare a pâinii — n.r.). Pâinea se vinde și la tarabă în piață, se vinde și din navetă la colțul străzii, se vinde în chioșcuri, în tonete, se vinde în magazine în care se vând detergenți sau ciorapi ori alte mărfuri care pot împrumuta mirosul produselor alimentare și, pe acest considerent, noi am venit cu un proiect de Hotărâre de Guvern — care acum este în analiză la Autoritatea Sanitar Veterinară și la Protecția Consumatorilor—, ca pâinea să se vândă numai în magazine specializate sau în raioane specializate în magazinele generale", a declarat Aurel Popescu, duminică, la Antena 3.

Președintele ROMPAN a explicat că acest lucru nu se poate face imediat cum apare acest act normativ, ci este nevoie de o perioadă de acomodare pentru comercianți, astfel încât aceștia să se poată adapta noilor reguli.

"Actul normativ trebuie să dea o perioadă de acomodare pentru comercianți să se poată organiza și mai ales în mediul rural, astfel încât să-și organizeze raionul specializat, iar în act va fi definit foarte clar ce înseamnă raionul specializat, astfel încât să avem și noi un comerț civilizat", a precizat Popescu.

În opinia acestuia, în urma aplicării proiectului ROMPAN, primul care va câștiga va fi consumatorul, deoarece acesta va găsi o gamă mai diversificată de produse de panificație, întrucât comerciantul care vinde pâine în raion sau în magazin specializat va fi nevoit să comande la mai mulți furnizori, va exista o concurență între furnizori și, în același timp, se va crea posibilitatea pentru consumator să își aleagă produsul pe care îl dorește și este bun din punct de vedere calitativ.

"În prezent, acești comercianți care vând pâinea în locuri neadecvate comandă câteva navete de pâine ca să poată să vadă consumatorul, să vină să ia pâine și mai cumpără și un detergent sau o pereche de ciorapi. Noi vrem să întărim vânzarea produselor alimentare și nu numai în magazinele de proximitate, dar, în același timp, trebuie să avem în vedere să fie un comerț civilizat. Și înainte de '90 pâinea se vindea în magazine specializate sau în raioane de pâine. Așa este și în celelalte țări membre ale Uniunii Europene, numai la noi această democrație prost înțeleasă a permis un comerț care pur și simplu este ieșit din comun", a adăugat el.

În plus, aplicarea noului act normativ, ar permite și un act de control mai facil, într-un număr mai mic de magazine.

"Dacă acest proiect de act normativ va fi gata la 1 septembrie, e posibil ca de la 1 ianuarie 2014 să intrăm într-un comerț civilizat în vânzarea pâinii", a precizat Aurel Popescu.

În ceea ce privește reticența exprimată de FMI cu privire la rezultatele ce se vor obține de autoritățile române în domeniul combaterii evaziunii fiscale în urma reducerii la 9% a TVA-ului la pâine, președintele ROMPAN a atras atenția asupra faptului că reprezentanții Fondului vin din țări unde această taxă aplicată la pâine și la produsele de bază este sub 10%.

"De ce la ei merge și la noi nu ar putea să meargă? Asta este o întrebare retorică. Eu cred că nimeni nu ne dorește binele și ar trebui să luăm astfel de măsuri cu curaj, așa cum a luat Guvernul acum, și să putem să mergem mai departe, pentru că noi vom demonstra că este un succes acest proiect", a conchis acesta. AGERPRES (AS — editor: Oana Tilică)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres