UNSAR: Unificarea supravegherii pieței de asigurări, de capital și a fondurilor de pensii private trebuie să aibă la bază o justificare credibilă

 •  Economie
165 afişări

O decizie de unificare a supravegherii pieței de asigurări, de capital și respectiv a fondurilor de pensii private trebuie să aibă la bază o justificare prudențială si economică credibilă, cu punerea în balanță a avantajelor și dezvantajelor aferente, arată Florentina Almajanu, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

a8b6a5d0-9043-456b-a7f2-0e114fc11d7c

'O decizie de unificare a supravegherii pieței de asigurări, de capital și respectiv a fondurilor de pensii private — pe lângă faptul că este necesar să facă obiectul unei ample dezbateri cu asociațiile profesionale a societăților care sunt subiecte ale supravegherii — trebuie să aibă la bază, înainte de orice, o justificare prudențială și economică credibilă, cu punerea în balanță a avantajelor și dezvantajelor aferente', a declarat Florentina Almajanu.

În acest context, UNSAR solicită o analiză responsabilă asupra oportunității comasării, în regim de urgență, a autorităților de supraveghere și control a pieței de capital, pieței de asigurări și a segmentului de pensii administrate privat.

'Pe de o parte, considerăm că, în vederea luării unei decizii, trebuie luat în considerare contextul economic și financiar local și global. La nivelul piețelor financiare continuă să se manifeste tensiuni la cote ridicate, volatilitatea fiind una dintre caracteristicile principale ale acestora. Persistă, totodată, incertitudinile privind perspectivele creșterii economice la nivel european și mondial. Evoluția economiei României, în general, și a segmentelor financiare locale în particular a fost influențată de această situație. Piața asigurărilor, spre exemplu, va consemna, foarte probabil, un al patrulea an consecutiv de contracție, în termeni reali, a volumului de afaceri', se precizează în comunicatul UNSAR.

Pe de altă parte, Uniunea își exprimă îndoielile cu privire la reducerea birocrației și la eficiența actului decizional al unei instituții care va avea un Consiliu format din 15 membri. 'La fel cum, deși este lăudabil obiectivul de reducere a cheltuielilor, ne întrebăm cum va fi acesta atins, în condițiile în care, conform Proiectului publicat, A.S.F. preia numărul de posturi și personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu menținerea tuturor drepturilor avute la data preluării, inclusiv cele salariale', se menționează în comunicat.

În altă ordine de idei, UNSAR amintește că societățile de asigurări contribuie la finanțarea Instituției de supraveghere, motiv pentru care trebuie consultate în luarea unei decizii de acest fel.

'O asemenea decizie nu poate fi argumentată numai prin faptul că aceasta este practica în puțin peste jumătate din numărul statelor membre UE, cu atât mai puțin cu cât se omit cel puțin 3 aspecte esențiale și anume: în cele mai multe cazuri, autoritatea supraveghează și sectorul bancar (Germania, țările nordice, Olanda, Belgia, Polonia, Ungaria, Irlanda, Austria etc.); gradul de dezvoltare și sofisticare în cele mai multe dintre aceste state este foarte ridicat, piețele evoluând în sute de ani; există state membre UE dezvoltate în care supravegherea prudențială a piețelor este separată, cum ar fi, de exemplu, Italia, Spania, Slovenia, Luxemburg', se mai arată în documentul citat.

Ordonanța de urgență privind înființarea Autorității de Supraveghere Financiară a fost aprobată marți, în ședința de Guvern, a declarat premierul Victor Ponta, menționând că Ministerul Justiției va reglementa în perioada următoare ultimele detalii cu privire la noua structură.

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar urma să includă Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe