Proiect de cercetare pentru adaptarea soiurilor de hamei din Germania în România

 •  Economie
428 afişări

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca în colaborare cu cel mai mare producător de hamei din România, SC MORAROIND SRL, au reușit accesarea unui fond de în valoare de 20.000 de lei în cadrul unui proiect de cercetare pentru adaptarea unor soiuri de hamei din Germania în România.

7bffcd68-e6f0-424a-bfdd-b9769fabda30

Președintele Asociației Producătorilor de Hamei din România, Mora Acațiu Ervin, care este și cel mai mare producător de hamei din țară, a declarat luni presei că cercetătorii români trebuie să stabilească ce anume lipsește solului din zona Sighișoarei pentru ca unul dintre cele mai bine adaptate soiuri germane de hamei în România, Magnum, să atingă performanțele genetice obținute în țara care l-a produs.
'La acest soi Magnum am avut probleme cu adaptarea pentru că a schimbat microclimatul. Avea nevoie de mai multă apă în perioada de creștere. Noi obținem 1.600-1.800 de kilograme la hectar în condiții normale, dar acest soi duce la 2.000-2.200 de kilograme la hectar la nemți, unde a fost creat. Avem un studiu cu Institutul Agronomic din Cluj care se numește 'Adaptarea soiurilor importate din Germania la noi'. Chiar am obținut un proiect și s-au luat probe de sol pentru a vedea ce anume mai trebuie să îi dăm pentru a ajunge mai aproape de capacitatea lui genetică. (...) Noi am dorit să fim ajutați de singurul institut care s-a ocupat de cultura hameiului și a făcut programele din România pe dezvoltarea culturii de hamei, Institutul Agronomic din Cluj. Am apelat la ei și datorită unui fond de cercetare au reușit să obțină acest fond, de 20.000, din care noi plătim 5.000 de lei', a spus Mora.

Acesta a arătat că a fost semnat deja contractul pentru proiectul de cercetare și că a început cu analiza solului.
'Rezultatele le așteptăm până la sfârșitul anului, cel puțin așa era prevăzut, ca să vedem — că în afară de analiză de sol sunt și alte elemente pe care vor să le vadă (cercetătorii, n.r.) — ce compoziție au, ca să aibă un punct de vedere să zicem mai științific', a precizat Mora.

Președintele Asociației Producătorilor de Hamei din România a arătat că în zona Sighișoarei se cultivă soiurile Brewers Gold, un soi autohton, și Magnum, importat din Germania, ultimul fiind cel mai căutat, deși Brewers Gold ar fi unul dintre cele mai bune, întrucât conține mai mult procent aromă.
'Aroma — într-un con de hamei, se face prin raportarea acizilor beta față de acizii alfa. Raportul acesta, dacă se apropie de 1, e cu atât mai aromat — și Brewers are un raport bun. E mai productiv și mai bine adaptat decât altele, numai că piața nu vrea, nu se cere pentru că are acizi alfa mici, are între 7 și 8%, normal. Magnum are între 12 și 15%, genetic. E preferat și pentru noi, pentru că trebuie stropit mult mai puțin, e rezistent la diferite boli și are acizi alfa mulți — practic, aia se vinde — produc pe hectar acizi alfa mult mai mulți, aproape dublu. Chiar dacă e producție mai mică, în fond e mai eficient. Și cea mai importantă treabă, mai ales acum — că nu e așa sensibil la boli, de exemplu la mană', a susținut Mora Acațiu Ervin.
  
Acesta a spus că vechii berari foloseau Brewers Gold, care e foarte bine adaptat în România, dar care este sensibil la boli, iar noii berari preferă soiurile mai rezistente și mai productive.
'Aromatele, cu cât sunt mai sensibile, cu atât sunt mai bune calitativ. Sigur că nu se caută Brewers Gold-ul, pentru că are acizi alfa între 7 și 8%, sunt foarte sensibili și trebuie mai multe stropiri. Iar tendința de a stropi cât mai puțin este o tendință globală, din această cauză noi încet-încet vom înlocui Brewers Gold-ul. Din punct de vedere al soiurilor pe care le cultivăm noi, cel mai rentabil este Magnum, pe care-l vedem aici, pentru că el face acizi alfa  între 12 și 15% și la o producție de 1.200-1.600 de kilograme pe hectar, în condiții normale — nu bătut de gheață și secetă excesivă — rentabilitatea lui este mai mare, că stropești de mai puține ori, deci cheltuiești mai puțin, și are acizi alfa mai mulți', a susținut Mora.

Președintele Asociației Producătorilor de Hamei din România a susținut că în România se va cultiva soiul Magnum până când cei patru producători români își vor permite să achiziționeze soiul Hercules, creat în Germania, a cărui licență este deținută de HVG.

Mora a mai arătat că a început cultivarea hameiului la fermele din județul Mureș și că din cauza condițiilor meteo din acest an, grindină și secetă, producția va fi diminuată, undeva între 1.200 și 1.500 kg la hectar.
'Se recoltează în general din 15 august până în 20 septembrie, într-o lună trebuie recoltat fiind mai multe soiuri, undele tardive, unele mai timpurii. De la plantă se folosește doar conul, care este produsul din care se fac — prin procesare, uscare, climatizare, balotare, prelucrare — peleți, extract sau altceva. Ajunge în bere sub formă prelucrată. Recoltarea se face mecanizat', a arătat Mora Acațiu Ervin, singurul producător de hamei din România care a reușit achiziționarea unei tehnologii unice în țară de procesare și ambalare a hameiului, printr-un proiect SAPARD de peste 200.000 euro.

În județul Mureș se cultivă 182 hectare cu hamei de către două societăți comerciale, MORAGROIND cu 4 ferme, cu 127 ha și HopTrade din Saschiz, cu 55 ha. În România mai există câte o fermă, de dimensiuni mai mici, în județe Alba și Sibiu. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe