Bacău: Slănic Moldova va deveni primul oraș independent energetic din România

 •  Economie
83 afişări

Primăriile din Slănic Moldova și orașul german Reuth, landul Saxonia, au parafat duminică un Acord de implementare, în stațiunea balneo-climaterică și turistică din județul Bacău, a proiectului pilot "Carpați Verzi - 2012", care vizează realizarea în zonă a unor investiții în domeniul energiei regenerabile, în valoare de 30 de milioane de euro.

d0857d3b-8d0c-4f4b-b5ed-79071090f5ed

"Obiectivul principal al acestui parteneriat îl constituie obținerea independenței energetice pentru Slănic Moldova până la finele anului 2012", a declarat, duminică, pentru AGERPRES, primarul Adrian Șerban.

La rândul său, deputatul social-democrat Iulian Iancu, cel care a facilitat contactul între autoritățile din Slănic Moldova și Reuth, a precizat, pentru AGERPRES, că acest acord, inedit pentru România, se constituie într-un "exemplu, care trebuie să devină molipsitor, pentru autoritățile locale românești, privind felul în care trebuie făcută administrație".

"Din câte știu este cea mai rapidă semnare de colaborare între oficialități din două țări în domeniul energiei regenerabile, faptul datorându-se atât interesului dovedit de oficialii din Slănic Moldova, oameni foarte deschiși la promovarea noului, dar și preocupărilor mediului de afaceri din Saxonia în promovarea energiilor regenerabile, domeniu în care orașul nostru are deja o experiență deosebită", a afirmat, pentru AGERPRES, Ulrich Lupart, primarul din Reuth.

Potrivit acestuia, în prezent, localitatea germană "produce, prin sisteme neconvenționale, de opt ori mai multă energie decât îi este necesar pentru consumul propriu, fapt ce îi aduce venituri importante la bugetul local".

Proiectul "Carpați Verzi — 2012", a cărui implementare va debuta luna viitoare și se va termina la sfârșitul anului viitor, cuprinde, în esență, opt axe (subproiecte) și linii de dezvoltare, ce vor fi aplicate având colaborarea atât a unor parteneri germani deja identificați în funcție de specificul lucrărilor, cât și a unor firme românești, ce au fost de asemenea contactate pentru încheierea de contracte.

Concret, ar urma, mai întâi, să fie construită, cu asistența unui partener din landul german Saxonia, o centrală modulară electrică geotermală, combinată cu o instalație de încălzire pe bază de biomasă, investiții în valoare de 4 milioane de euro, o unitate de panouri solare, în valoare de 400.000 de euro, pe acoperișul noii săli de sport, care vor constitui sursa directă de energie electrică spre o flotilă de electrovehicule produse de Automotive Interior World GMBH din Plauen-Neuensalz. Deoarece pentru buna lor funcționare este nevoie și de artere de circulație mai bune, urmează a se aloca 3 milioane de euro pentru refacerea drumurilor din zona stațiunii, lucrare care va fi execută de o companie din Saxonia în colaborare cu firme din Onești.

"Partenerii germani mi-au spus că centrala geotermală, instalațiile solare, precum și cele de transport electric, care dispun de tehnologii de ultimă generație în domeniu, sunt cele mai adecvate pentru a obține independență energetică în Slănic Moldova", a spus primarul Adrian Șerban.

De asemenea, urmează a se realiza și o instalație de biogaz, în valoare de 12 milioane de euro, de către o firmă românească, ce va beneficia, însă, de asistență, prin transfer de tehnologie, din partea companiei Agro Fuels Consult Edderitz, din landul Saxonia-Anhalt.

Stațiunea Slănic Moldova ar urma să aibă, până la finele lui 2012, și un "Wind Park" compus din centrale eoliene în valoare de 8 milioane de euro, care va fi construit de firma germană Doblen EST din Saxonia.

Acordul mai prevede că germanii vor oferi și servicii de proiectare în construcții și protecția mediului, în valoare de 1,1 milioane de euro, prin filiala Plauen/Vogtland a companiei Ingenieurburo Froelich & Sporbeck Munchen, dar și management de proiect, în valoare 1,25 milioane de euro, prin intermediul firmelor ERK și ECPC.

"Ne-am propus, împreună cu oficialitățile din orașul german Reuth, să facem până la finele lui 2012 din Slănic Moldova primul oraș verde din România", a mai spus primarul Adrian Șerban. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Economie

Cele mai citite din Economie

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe