COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare va deveni funcţională la începutul anului 2023, termenul iniţial prevăzut în lege, respectiv 1 ianuarie 2022, fiind amânat cu un an, din cauza lipsei fondurilor de funcţionare, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

"Termenul prevăzut la articolul 11 din Legea nr. 133/2019 pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576 din 15 iulie 2019, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2023. Legea nr. 133/2019 (...) prevede la art.11 data intrării în vigoare 1 ianuarie 2022", se arată în document.

Potrivit proiectului, întrucât asigurarea veniturilor necesare desfăşurării activităţii Agenţiei impactează structura bugetului de stat şi a bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022, în condiţiile în care Guvernul a adoptat măsuri bugetare, politice şi de asigurare de lichidităţi în vederea atenuării efectelor negative provocate de pandemia de coronavirus asupra nivelului de trai al populaţiei şi asupra economiei, se impune prorogarea datei de intrare în vigoare a Legii nr.133/2019 până la data de 31 decembrie 2022.

Astfel, se evită riscul unui blocaj în desfăşurarea activităţii Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, cu consecinţe negative majore, datorate, în primul rând, lipsei fondurilor necesare funcţionării, respectiv pentru investiţii, cheltuieli curente, cheltuieli de personal, precizează iniţiatorii proiectului.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a anunţat miercuri că funcţionarea Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare este una dintre priorităţile mandatului său.

"Anul viitor în programul nostru de priorităţi va fi reluarea programul Tomata şi ciclul II de legume în spaţii protejate. O să avem mai multe tipuri de ajutor pentru fermieri, pentru legumicultori, pentru producătorii de produse tradiţionale, pentru că au nevoie de sprijinul nostru. Rolul lor este să stea în fermă şi să producă, iar rolul nostru, al statului, este să venim cu soluţii de sprijin şi de promovare a lor. Am o întâlnire azi (miercuri, n.r.) cu reprezentanţii fermierilor din sectorul industriei alimentare, pentru că avem o lege de înfiinţare a Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare care nu a fost pusă în aplicare şi este un obiectiv pe care mi l-am asumat. Vreau să fac funcţională această agenţie, mă consult cu dumnealor, vedem cum va funcţiona cel mai bine, pentru că produsele româneşti trebuie marketate şi vândute în întreaga lume. Avem cu ce să ne mândrim. Fermierii nu trebuie să-şi mai arunce marfa la marginea drumului, la şosea, trebuie să fie integrată în tot lanţul comercial şi trebuie să ajungă pe masa consumatorilor", a spus el.

Pe de altă parte, în proiectul MF se prevede şi prorogarea termenului de intrare în vigoare, prevăzut la articolul 9 din Legea nr. 236/2020, pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură, până la data de 1 ianuarie 2023. Legea 236/202 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1037 din 6 noiembrie 2020.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 30/2017, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are ca obiectiv creşterea competitivităţii produselor agroalimentare şi pescăreşti româneşti pe piaţa europeană şi globală, inclusiv prin acţiuni specifice de informare.

"Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu numărul 1037 din data de 6 noiembrie 2020, prevede la art.9 data intrării în vigoare 1 ianuarie 2022. Întrucât aplicarea măsurilor preconizate prin proiectul legislativ are implicaţii majore asupra bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru fiecare exerciţiu financiar de aplicare a legii şi având în vedere că măsurile dispuse sunt susceptibile unei scheme de ajutor de stat, apreciem că este necesară parcurgerea etapelor procedurale prealabile aplicării prin notificare la Comisia Europeană, sens în care se impune prorogarea datei de intrare în vigoare a Legii nr.236/2020 până la data de 1 ianuarie 2023. Astfel, se evită riscul imposibilităţii asigurării resurselor financiare necesare pentru plata primei de comercializare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu consecinţe negative în percepţia generală a potenţialilor beneficiari cu privire la acordarea acestei forme de sprijin, precum şi riscul unor posibile sancţiuni din partea Comisiei Europene în condiţiile unei decizii nefavorabile privitoare la caracterul acestei forme de sprijin acordat producătorilor agricoli", se mai arată în document. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Salariile şi sporurile din sectorul bugetar nu vor creşte anul viitor (proiect)

 

Neadoptarea măsurilor de limitare a cheltuielilor bugetare ar genera un necesar de finanţare suplimentar de 95,1 miliarde lei

 

Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare (proiect)

 

Voucherele şi tichetele vor fi emise exclusiv pe suport electronic din 2022 (proiect)

 

Plafonul neimpozabil în cazul cadourilor oferite angajaţilor de sărbători creşte la 300 de lei (proiect)

 

Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate (proiect)

 

Pragul pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor va scădea la 500.000 de euro (proiect)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.