COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 15 Intre 15:00 si 18:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h. in Județul Cluj; COD GALBEN: 28-05-2025 ora 15 Intre 15:00 si 17:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h. in Județul Alba, Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Autorităţile române pot desemna alte situri Natura 2000, dacă pe locul celor deja notificate la Comisia Europeană se află în dezvoltare proiecte mari de infrastructură energetică, precum unele hidrocentrale, a afirmat, joi, Adi Croitoru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Ea a fost prezentă la audierile Comisiei de anchetă din Parlament cu privire la cauza creşterii preţurilor mari la energie, unde a fost întrebată cum pot fi deblocate unele proiecte de hidrocentrale care nu mai pot avansa întrucât se află pe situri Natura 2000.

"Atunci când am aderat la UE şi am desemnat reţeaua Natura 2000, am făcut greşeli. Pentru că, la vremea respectivă, având obiective importante, precum hidrocentralele, care erau 80-90% terminate, infrastructură mare, pe care ştiam că noi ca stat urmează să le construim - subliniez că nu Comisia Europeană ne-a impus cum şi unde să desemnăm arii protejate, eu ştiu foarte bine că în urma seminariilor biogeografice noi ca stat am transmis către Comisia Europeană reţeaua Natura 2000. Studiile nici eu, când am venit la minister, nu le-am văzut. Studiile nu s-au transmis la Comisia Europeană. Desemnarea s-a făcut prin ordin de ministru sau Hotărâre de Guvern în baza unor studii, cu avizul Academiei, asta a fost tot. Iar eu spun în continuare că, atunci când noi nu am scos obiectivele pe care urmează să le construim de o parte şi să desemnăm aceeaşi proporţie unde cu siguranţă găseam aceleaşi tipuri de specii şi habitate prioritare, am greşit", a spus Croitoru.

Şeful ANANP a precizat că instituţia pe care o reprezintă a analizat, împreună cu Hidroelectrica, 10 proiecte de hidrocentrale blocate în diverse tipuri de documentaţii.

"Noi am găsit soluţii pentru aceste proiecte, în sensul că le-am identificat unde sunt blocate şi am identificat ce să facem. Noi ca instituţie dorim să realizăm şi să transmitem către ministerele de resort, al Energiei şi al Mediului, cu asumări foarte clare, pe fiecare instituţie responsabilă cu deblocarea proiectului, un grafic lunar de raportări către premier, astfel încât fiecare să răspundă", a arătat reprezentanta Agenţiei pentru Arii Protejate.

Potrivit acesteia, România ar trebui să îşi asume în faţa Comisiei Europene că a greşit când a desemnat siturile Natura 2000 fără a ţine cont de investiţiile care se derulează acolo.

"Haideţi să nu mai spunem că nu se poate! Haideţi să găsim reper către Comisie, să găsim deschiderea cum să se poată (...). Putem veni cinstit şi putem justifica de ce vrem să modificăm situl Natura 2000 ca suprafaţă, în sensul că menţinem suprafaţa pe care ne-am asumat-o şi venim complementar. Cu alte cuvinte, venim şi facem o altă desemnare de studiu, cu avizul Academiei şi cu notificarea Comisiei Europene, spunând cinstit că am greşit în momentul în care am desemnat aşa şi că am găsit soluţii de desemnare a unui alt sit", a precizat Croitoru. AGERPRES/(A - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.