COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
Piaţa construcţiilor industriale a înregistrat o scădere de 5,72% la nivel naţional, în primul semestru al anului în curs, comparativ cu 2020, arată un studiu de profil, publicat miercuri.
Datele analizate de platforma de asistenţă de vânzări la şantiere, Victa.ro, evidenţiază faptul că, dacă în prima jumătate a anului 2020, exista un total de 2.762 de investiţii industriale monitorizate, în 2021 numărul acestora scăzuse 2.604.
Cele mai multe investiţii s-au anunţat în luna iunie (699 proiecte industriale), peste maximul din aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce la polul opus se află luna ianuarie cu doar 280 de proiecte identificate.
Potrivit sursei citate, una dintre puţinele zone care au înregistrat creşteri în perioada analizată este sud-estul României (+7,4%), dar cel mai bine reprezentată rămâne zona de nord-vest, cu 503 proiecte industriale, care deşi a consemnat o scădere de 11,8 puncte procentuale la numărul de investiţii, rezultatul indică că regiune atrage în continuare investitorii cu multiple oportunităţi.
De asemenea, evoluţii favorabile s-au înregistrat în zonele Bucureşti - Ilfov (+5,8% de la 208 investiţii în primele 6 luni din 2020 la 220 în perioada similară din 2021) şi Centru (+5,2%, 345 vs 363).
Aproape jumătate dintre proiectele identificate şi monitorizate cu ajutorul Victa.ro, din ianuarie până la finele lunii iunie 2021, sunt încadrate la spaţii de depozitare.
Cele mai numeroase proiecte (43%) se află în stadiu de autorizare. Pe sectorul proiectelor în construcţie regăsim un total de 461 de investiţii (18% din total), în uşoară scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent când totalul indica 505 astfel de proiecte.
Clasificate în funcţie de dimensiunea şantierului, se observă că, în primele şase luni ale anului, cele mai numeroase au fost, din nou, investiţiile medii, cu un total de 912 astfel de investiţii, majoritatea sunt rămase înainte de execuţie (686), în timp ce 226 au intrat în construcţie sau amenajare.
Sectorul retail reprezintă unul dintre domeniile care păstrează o creştere în ceea ce priveşte evoluţia numărului total de şantiere. În acest caz există un avans de 8,19%, de la 1.135 de proiecte anunţate în 2020, la 1.228 identificate în primul semestru al anului în curs. "Deşi în uşoară scădere comparativ cu rezultatele înregistrate în anul precedent, zona de Nord-Vest rămâne un magnet pentru investiţiile de retail. Vorbim despre 214 astfel de proiecte, cu 6,55% mai puţine decât în anul anterior. Tot pe trend descendent în acest an este şi zona de Nord-Est cu o diferenţă de -3,68 puncte procentuale comparativ cu rezultatul din 2020 (de la 163 de proiecte la 157 în 2021). Totuşi, este important să menţionăm aici că vorbim şi despre creşteri considerabile în anumite zone ale ţării", se menţionează în raport.
Totodată, 19% din totalul proiectelor de retail se aflau în construcţie la momentul realizării acestei analize, iar alte 19% au fost finalizate.
Victa.ro este o platformă inteligentă care identifică toate proiectele şi şantierele active, oferă date de contact verificate la persoanele de decizie şi comunică virtual cu aceştia. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.