COD GALBEN: 26-04-2025 ora 10 Intre 26 aprilie, ora 10 – 27 aprilie, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
O noua staţie de încărcare maşini electrice, ce poate fi uşor instalată în spaţii private şi publice, a fost lansată vineri la Salonul Auto Bucureşti (SAB) 2021 de către unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul mobilităţii electrice din România, acesta fiind al treilea produs conceput şi realizat de compania românească Lektri.Co.
Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES FOTO
Produsă în România, staţia Svik, cu o putere de peste 7 kW, oferă un preţ accesibil şi diverse funcţii menite să faciliteze procesul de încărcare, alături de posibilitatea de monetizare, prin integrare în reţeaua Lektrify.
"Lansăm astăzi încărcătorul Svik, un încărcător foarte accesibil care se poate "asorta" foarte bine cu Dacia Spring. Este un încărcător care poate fi folosit acasă sau la locul de muncă, în parcări sau în hoteluri. Acesta este conceput integral de noi, este realizat în România, are o aplicaţie foarte inteligentă. Încărcătorul face parte din sistemul home automation, în sensul că poţi să vii acasă cu maşina electrică, o cuplezi la încărcător şi până a doua zi maşina se va încărca cu curentul cel mai ieftin, iar acel lucru este important având în vedere scumpirea actuală a curentului, sau dacă generezi energie verde cu panouri fotovoltaice va încărca a doua zi, dacă bate soarele. Ne-am străduit să facem un încărcător cu design minimalist, contemporan, să fie accesibil ca şi cost, dar să aibă şi foarte multe funcţii software", a declarat, vineri, la SAB, Claudiu Suma, CEO Lektri.Co.
Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES FOTO
Până în prezent, compania a vândut peste 300 de astfel de staţii de încărcare din acest model, 50 fiind în circuitul public, iar restul în privat. Costul staţiei de încărcare la clientul final este de 499 euro, echivalent în lei, plus TVA, la care se adaugă costul instalării.
În condiţiile în care în România se vând destul de puţine maşini electrice, targetul companiei este de a ajunge să vândă în următorii ani în spaţiul vorbitor de limba germană, respectiv Germania, Austria şi Elveţia. "Tocmai am venit de la o conferinţă de la Berlin şi acolo s-a spus că pentru a atinge targetul de reducerea emisiilor, în Europa trebuie să instalăm 59.000 de staţii pe zi. Noi nu vrem să vindem în următoarele 12 luni decât o mie de staţii pe lună. În România se vindeau până luna trecută 200-300 maşini electrice pe lună şi dacă ne gândim că jumătate au nevoie de staţii de încărcare acasă şi noi vrem să avem o cotă de piaţă de 15% rezultă că în Romania se poate vinde foarte puţin, iar piaţa noastră principală pe care o urmărim este spaţiul vorbitor de limbă germană, Germania, Austria şi Elveţia. Până acum am vândut în Italia şi Polonia şi plănuim să deschidem o filială şi la Berlin. Acolo este metropola Europei, acolo este şi fabrica Tesla, cred că Berlin va deveni cât de curând o capitală a electrificării maşinilor", a explicat CEO -ul companiei.
Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES FOTO
El spune că staţia Svik se diferenţiază de alte staţii de acest tip, pentru că se poate instala foarte uşor şi utiliza foarte simplu, mai ales că utilizatorilor, în general, "le este frică de aplicaţii complexe şi de setări". "Este chiar o aplicaţie uşor de utilizat, aş spune fără dureri de cap. Pentru că trebuie tradusă în mai multe limbi am încercat să limităm şi textul, totul fiind intuitiv şi bazat pe icoane. Cineva spunea odata că aplicaţiile sunt ca şi glumele, dacă trebuie să le explici ca sa râdă, nu sunt bune", a subliniat Claudiu Suma.
La SAB 2021 compania doreşte să găsească distribuitori, pentru ca staţiile să se vândă prin intermediul firmelor de utilităţi, dealerilor auto şi celor care fac instalaţii electrice pentru noile complexe rezidenţiale, dar ele pot fi instalate şi în regim de "do it yourself" şi se vor găsi cât de curând pe rafturile acestor magazine.
Staţia Svik poate fi uşor conectată la WiFi prin intermediul aplicaţiei dedicate, clientul având acces la multe funcţii, inclusiv pornirea/oprirea încărcării de la distanţă, setarea curentului de încărcare, programarea în anumite intervale orare, setarea luminozităţii şi adaptarea dinamică a puterii de încărcare (Load Balancing).
Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES FOTO
Totodată, staţia poate fi integrată în reţeaua Lektrify care înregistrează în prezent peste 300 puncte de încărcare la nivel european. Astfel, deţinătorul staţiei poate vedea userii care încarcă, energia livrată, poate verifica sesiunile de încărcare şi analiza istoricul încărcărilor şi, totodată, poate monetiza ori deconta pe firmă încărcările electrice.
Svik este al treilea model de încărcător conceput şi produs de Lektri.Co, iar compania îşi propune să producă un volum lunar de peste 1.000 de unităţi destinate pieţelor cu o densitate mare de vehicule electrice.
Compania a fost înfiinţată în 2018 la Timişoara şi numără în prezent 20 de angajaţi. Este un brand al grupului SafeFleet, cu activităţi în industria mobilităţii şi oferă soluţii de încărcare a maşinilor electrice pentru utilizatorii casnici, companii care doresc să implementeze staţii de încărcare pentru angajaţi şi domeniile HORECA şi retail. Staţiile de încărcare produse de companie sunt utilizate în România, Serbia, Polonia, Germania, Franţa şi Italia.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu,imagine: Alfred Schupler, Editor imagine: Traian Arsenescu, Editor: Alberta Forgiarini, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.