Primăria municipiului Bucureşti are scopul de a face un singur regulament de autorizare şi avizare a agenţilor economici, pentru a termina cu acest bâlci cu şapte capete, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Stelian Bujduveanu, viceprimarul municipiul Bucureşti.
"Ne îngrijorăm faţă de această evoluţie a industriei (ospitalităţii - n. r.). Am avut diferite întâlniri în Primărie şi facem paşi concreţi. Trebuie să ne punem şi cenuşă în cap, pentru că acum suntem reactivi, nu am fost proactivi. Pentru noi este o îngrijorare foarte mare ce se întâmpla azi în Bucureşti. Rolul meu şi scopul meu de a fi aici e de a vă asigura că Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să fie integratorul în acest domeniu. Primăriile de sector încasează acei bani pe care îi plătiţi dumneavoastră pentru avizare şi autorizare. Noi suntem cei care ar trebui să terminăm odată pentru totdeauna acest bâlci în Bucureşti, cu şapte capete. Un operator economic poate să aibă în trei sectoare trei business-uri diferite. Nu se poate să aibă nevoie de trei consultanţi diferiţi ca să se autorizeze în acelaşi oraş. Scopul nostru, la nivelul municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii noştri USR-PLUS, este acela de a face un singur regulament de autorizare şi avizare a agenţilor economici. La orice primărie de sector la care te duci ca şi operator economic, ţi-ai luat hârtia, ai scăpat de griji. Să trecem odată peste această birocraţie a birocraţiilor", le-a transmis Bujduveanu reprezentanţilor HoReCa.
El a subliniat că Primăria Municipiului Bucureşti nu încasează niciun ban din impozitul din Codul fiscal plătit de agenţii economici, dar sunt singurii care se implică în acest regulament.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"Scopul nostru este ca până la finele anului să avem acest regulament unitar la nivelul municipiului Bucureşti, pe care am şi început să-l redactăm împreună cu dumneavoastră. Nu pot eu, Primăria Municipiului Bucureşti, să vin să vă spun cum trebuie să arate acea autorizare, ci trebuie să o iau din teren, de la cei are au trecut prin foc, prin iad ca să se autorizeze", a spus viceprimarul.
Acesta a mai menţionat că nici avizarea de amplasament a teraselor în Capitală nu este aşa cum ar trebui să fie într-un an pandemic.
"Îmi cer scuze în numele municipiului Bucureşti pentru operatorii economici care azi trebuie să intre în legalitate şi noi trebuie să facem toate demersurile pentru a-i ajuta, pentru că acei oameni aduc plusvaloare pentru comunitatea noastră. Ei plătesc angajaţi, fac servicii pentru comunitate, iar mai apoi la nivel local şi central încasăm taxe şi impozite. Noi trebuie să venim în sprijinul dumneavoastră. De aceea vreau să îmi cer scuze public, în numele municipiului Bucureşti şi al primăriilor de sector, care v-au îngreunat până astăzi aceste demersuri şi să vă promit că în următorii ani veţi vedea schimbări concrete din partea noastră", a susţinut Stelian Bujduveanu.
Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a realizat şi o analiză cu privire la procesul de autorizare a companiilor din HoReCa la nivelul municipiului Bucureşti, care a evidenţiat faptul că, în urma supra-birocratizării la nivelul primăriilor de sector, doar 700 de restaurante din peste 9.500 au primit autorizaţie de funcţionare din partea primăriilor de sector.
Conform evidenţei Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, în Bucureşti sunt peste 9.500 de unităţi de alimentaţie publică, iar din cauza supra-birocratizării primăriile de sector din Bucureşti au devenit un supracontrolor al altor instituţii ale statului, ceea ce a dus la costuri de peste 60 milioane lei. În intervalul 2019 - 2021, în lipsa unui proces unitar şi coerent de reglementare a autorizării afacerilor din HoReCa, primăriile de sector au pierdut peste 60 milioane, sumă care ar fi putut intra la bugetul de stat. AGERPRES/(A - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.