Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a scăzut la 130 la data de 17 iunie, de la 142 în urmă cu o săptămână, două focare fiind consemnate în exploataţii comerciale şi tot două în exploataţii comerciale de tip A, conform datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit instituţiei, în focarele active sunt afectate 35.238 de porcine.
În intervalul 11 - 17 iunie 2021 au fost înregistrate 18 focare noi de PPA, respectiv în judeţele Bihor - cinci focare, Teleorman - trei focare, Buzău, Cluj, Dâmboviţa şi Hunedoara - câte două focare, Sălaj şi Satu Mare câte un focar.
De asemenea, în intervalul menţionat au fost stinse 30 de focare, cele mai multe - 10 focare - în judeţul Gorj.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.755 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În ultima săptămână au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreţi.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.
Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.