Economia dă semne clare de revenire, Produsul Intern Brut în ultimul trimestru din 2020 crescând cu 5,3% faţă de cel anterior, însă anul 2021 încă stă sub semnul incertitudinii din punct de vedere al crizei sanitare Covid-19, potrivit ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare.
"Din cauza pandemiei Covid-19, 2020 a fost un an foarte dificil pentru economia României. Cu toate acestea, datorită măsurilor de sprijin, Produsul Intern Brut s-a redus cu doar 3,9% faţă de 2019, aceasta fiind una dintre cele mai mici contracţii din UE. Economia dă semne clare de revenire, întrucât Produsul Intern Brut în trimestrul 4 din 2020 a fost, în termeni reali, cu 5,3% mai mare decât în trimestrul 3 al aceluiaşi an. Este un rezultat bun, care indică faptul că premisele de la care am plecat în construcţia bugetară sunt corecte, ceea ce validează inclusiv prognoza de creştere economică de 4,3% pentru anul 2021. Cu toate acestea, trebuie să fim prudenţi, deoarece anul 2021 încă stă sub semnul incertitudinii din punct de vedere al crizei sanitare Covid-19. Suntem pe drumul cel bun, însă avem nevoie în continuare de reforme structurale, de creşterea investiţiilor şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene, care să ne asigure relansarea economică şi o creştere sustenabilă", a scris ministru pe Facebook.
Conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2020 PIB-ul a scăzut cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru din 2019. În trimestrul IV din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,3%, pe serie ajustată sezonier.
De asemenea, datele publicate de Eurostat semnalează că, în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul patru din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, cel mai semnificativ avans al PIB a fost în România (5,3%), Bulgaria (2,1%) şi Cipru (1,4%), iar cel mai sever declin în Austria (minus 4,3%), Italia (minus 2%) şi Franţa (minus 1,3%). AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.